Onlangs werd ik door Mariska uitgedaagd om mee te doen aan de blogtag “10 dingen die ik niet meer koop”. Poeh, daar moest ik even over nadenken! Want let’s face it, ik koop vooral veel dingen wél. Maar, na enig denkwerk bleek ook ík bepaalde producten door duurzamer alternatieven te hebben vervangen. Van huishoudfolie tot rietjes: dit zijn 10 dingen die ik niet meer koop!

Enne, in voor een winactie? Lees dan gauw verder!

10 dingen die ik niet meer koop, duurzaam, duurzamer leven, plasticvrij, milieubewust, milieuvriendelijk, ecologisch, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage, consuminderen, herbruikbaar, herbruikbare rietjes, Hip

Dingen die ik niet meer koop

Sowieso stel ik mezelf vóór elke aankoop de vraag: vind ik dit alleen maar leuk op het plaatje of ook echt bij mij (thuis)? Zo klik ik steevast op kussentjes met een patroon, maar eenmaal in huis blijk ik toch meer van effen te houden. Door mezelf deze vraag te stellen, heb ik inmiddels een lijstje met dingen die ik niet meer koop. Dit helpt me overbodige aankopen te vermijden, wat natuurlijk een stuk duurzamer is én beter voor de portemonnee! Meer specifiek heb ik voor onderstaande 10 dingen een alternatief gevonden.

1. Huishoudfolie

Sinds ik voedseldeksels heb, koop ik geen huishoudfolie meer. Voorheen gebruikte ik daar best veel van. Zo wikkelde ik flink wat plastic om een half gebruikt bakje crème fraîche, omdat het anders binnen een paar uur waterig werd. Mijn ervaring met voedseldeksels is dat het voedsel er een stuk langer vers door blijft. No more waterige crème fraîche! Ook voor komkommers, meloen en het afdekken van schaaltjes gebruik ik voedseldeksels.

Interesse in dit soort deksels? Lees voor aankoop even mijn blogpost waarin ik verschillende soorten voedseldeksels vergelijk. Dat scheelt je wellicht een miskoop!

voedseldeksels, duurzaam, miieuvriendelijk, voedseldeksels vergeleken, ecodeksel, huishouden, thathomepage, (th)athomepage, food huggers

2. Kweekpotjes

mini tuintje, ecologisch, duurzaam, planten kweken, kruiden kweken, eierschalen, plantenvoeding, milieuvriendelijk, kweekbakje, kweekbakjes, kruiden, kweken, biologisch, circulairIn mijn blogpost over het maken van een DIY kruidenhanger, recyclede ik kweekpotjes. Dit soort bakjes kun je vaak gratis afhalen via Marktplaats. Wil je helemaal geen plastic (her)gebruiken, dan is het misschien een optie om plantjes te kweken in een volledig biologisch alternatief, zoals eierschalen. Onlangs maakte ik een mini-tuintje met kruidenplantjes in lege eierschalen. Bij het overzetten van de plantjes in vaste grond, verkruimelde ik de eierschalen en gebruikte ze als plantenvoeding. 100% circulair dus!

Een andere leuke en duurzame optie, is het maken van kweekpotjes van oud krantenpapier. Gebruik bijvoorbeeld deze beukenhouten vorm van Ikea of deze rubberhouten stamper van Dille & Kamille.

3. Niet-biologische planten en zaadjes

Vorige zomer hebben wij nieuwe tuinplanten gekocht. Wij kozen voor biologische planten waarbij geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt tijdens de kweek, omdat dit tot onvruchtbaarheid van bijen en vlinders kan leiden.

Later las ik tot mijn schrik dat bijen en vlinders óók onvruchtbaar kunnen worden als je zélf – zonder bestrijdingsmiddelen – bloemen en planten kweekt, maar (onverhoopt) zaadjes gebruikt die behandeld zijn met dergelijk gif. Hoe weet je nu of je “goede” zaadjes gebruikt? Dat is gelukkig simpel: door biologische zaadjes te kopen.

Biologische zaadjes vind je o.a. bij Dille & Kamille. Maar let op! Alléén zakjes waar expliciet “bio” op staat, bevatten biologische zaadjes.

biologische zaadjes, zaadjes, bloemen kweken, planten kweken, kruiden kweken, kweken, milieuvriendelijk, duurzaam, ecologisch, Dille & Kamille, bloemzaadjes, zaaien, tuinieren

4. Niet-biologisch katoen

biologisch katoen, Humdakin, huishoudtextiel, textiel, theedoeken, handdoeken, katoen, biologisch, duurzaam, ecofriendly, milieuvriendelijk, inspiratie, thathomepage, interieurblog, (th)athomepageNa het zien van de documentaire True Cost op Netflix, ben ik gestopt met het kopen van niet-biologisch katoen. Ik was me voorheen niet zo bewust van de hoeveelheid gif die wordt gebruikt bij de teelt van niet-biologisch katoen en andere nare zaken rondom deze teelt. Naast kleding koop ik nu ook huishoudtextiel enkel nog van biologisch katoen.

Mijn favo online Scandinavische woon- en lifestyleshop byJensen verkoopt prachtig huishoudtextiel van merken als Humdakin en The Organic Company, gemaakt van 100% biologisch katoen.

5. Reguliere wattenstaafjes en -schijfjes

Reguliere wattenstaafjes (als in: van plastic) koop ik ook niet meer. Er zijn talloze milieuvriendelijke(r) alternatieven, zoals de bamboe wattenstaafjes van Paper & Boo, waarbij het katoen nog biologisch is ook. En ik gebruik wasbare wattenschijfjes. Deze bestaan zowel in het wit als in het zwart (waarbij make-up vlekken minder opvallen).

6. Non-vegan make-up

Over make-up gesproken: ik gebruik tegenwoordig enkel nog vegan make-up. Voorheen kocht ik altijd al dierproefvrije make-up, omdat ik het persoonlijk niet nodig vind dat puur cosmetische producten op dieren worden getest. Later leerde ik dat veganistische make-up niet alleen dierproefvrij is, maar ook geen dierlijke ingrediënten bevat. Dat vond ik een nog prettiger idee. Het merk INIKA heeft producten die gecertificeerd veganistisch zijn en 100% plantaardig. Het bevat geen parabenen, conserveermiddelen of genetisch gemanipuleerde ingrediënten. En het is by far de beste make-up die ik ooit heb gebruikt! Ik shop INIKA altijd bij Bewust Puur.

INIKA, Bewust Puur, vegan make-up, veganistische make-up, diervrije make-up, dierproefvrij, plantaardige make-up, duurzaam, thathomepage, (th)athomepage

7. Plastic rietjes

Dit herkennen vast meer mama’s: je kind drinkt een stuk beter (zonder 20x reminden) met een rietje. Maar, plastic rietjes zijn milieuvervuilend en papieren rietjes worden tot pulp gesabbeld. Hét alternatief: herbruikbare rietjes van Hip!

De SqueakyCleanStraw™ rietjes van Hip hebben een gepatenteerd design wat het mogelijk maakt om ze te openen voor reiniging en weer dicht te drukken voor hergebruik. Hip heeft een hele collectie met herbruikbare artikelen, o.a. gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan. Hoe goed is dat?! De rietjes zijn BPA vrij, hitte- en vaatwasserbestendig en verkrijgbaar in een handige houder voor onderweg.

Wil jij een Hip setje winnen? Ik mag twee mensen verblijden met een setje van 3 rietjes. Laat een reactie achter onder deze blogpost en vergeet niet om je e-mailadres in te vullen, anders kan ik je niet bereiken. De twee winnaars worden bekendgemaakt op maandag 22 juni 2020.

Update: gefeliciteerd Jorissa van Ginkel en Janine Rietman Weenink! Jullie krijgen beide een setje Hip rietjes toegestuurd!

Hip, herbruikbare rietjes, milieuvriendelijke rietjes, gerecycled plastic, duurzaam, 10 dingen die ik niet meer koop, plasticvrij, inspiratie, (th)athomepage, thathomepage, SqueakyCleanStraw

8. Wegwerpflesjes en drinkpakjes

Wegwerpflesjes koop ik ook al lange tijd niet meer, net als drinkpakjes voor school. Ze zijn duur en ontzettend milieuvervuilend. De mini heeft een eigen Dopper bedrukt met naam voor naar school. En ook manlief heeft twee Doppers. Eentje voor op het werk en eentje om mee te nemen naar de sportschool. Je kunt ze laten bedrukken met elk tekst die je maar wilt. Kadotip!

9. Dingen die niet in de vaatwasser kunnen

Het is niet toevallig dat onze Doppers en Hip rietjes vaatwasserbestendig zijn. Dingen die niet in die vaatwasser kunnen, zijn dingen die ik niet meer koop. Té vaak is het me overkomen dat ik iets in de vaatwasser gooide dat er afgetakeld uit kwam. Broodbakjes waarvan de opdruk verdween, bestek waarvan de kleur afbladderde etc. Ook houten spatels gebruik ik niet meer. Hout mag eigenlijk helemaal niet in de vaatwasser, ivm splinters die kunnen achterblijven. Ik gebruik nu siliconen spatels. Een stuk duurzamer dan telkens nieuwe houten spatels kopen.

10 dingen die ik niet meer koop, vaatwasserbestendig, vaatwasser, houten spatels, spatels, keukengerei

10. Plastic tasjes

Ik ben er trots op dat ik een early adopter was wat betreft geen plastic tasjes kopen. Al tijdens mijn studententijd gebruikte ik een boodschappennetje van biologisch katoen. Toegegeven: ik kwam niet zelf op het idee, maar had er eentje gekregen. Toen bleek dat er echt megaveel in paste (dit werd bijna een sport) begon ik plastic tasjes vanzelf als overbodig en zelfs onhandig te zien. Daar kan namelijk lang niet zoveel in. Als ander alternatief voor plastic tasjes, gebruiken we hier thuis ook vaak tasjes van linnen.

linnen tasjes, plasticvrij, duurzaam, milieuvriendelijk, hergebruiken, recyclen, dingen die ik niet meer koop, alternatief, ecologisch, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

Welke 10 dingen koop jij niet meer? Zie ook de blogs van Sabine en Ilse voor meer inspiratie om te consuminderen. En ik nomineer Marit en Ayla om ook mee te doen aan deze blogtag!

Deze blogpost beval affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niks extra, maar helpt mij wel om mijn site te onderhouden! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Stuur een mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in. Ik plaats geen voorgeschreven teksten.

Linda