Dat Netflix de tofste series heeft, wisten we natuurlijk. Zo schreef ik eerder al een blogpost over de 5 leukste interieurseries op Netflix. Maar dat er ook talloze guilty pleasure films te vinden zijn, is misschien minder bekend. Je weet wel, van die films die je op de middelbare school keek op een klassenavond voorafgaand aan het schuifelen. Of gewoon op de bank met je ouders terwijl je snaaide uit een schaal wokkels met flippo’s. Voor wie – net als ik – wel van een dosis nostalgie houdt, benoem ik hieronder mijn 10 favoriete guilty pleasure films op Netflix!

1. Clueless

Clueless, guilty pleasure, guilty pleasure films, komedie, jaren 90, Netflix, films op Netflix, Netflixfilms, kijktip, thathomepage, (th)athomepage Deze film uit 1995 is een favorietje van mijn zus en mij. Ik zou niet eens meer kunnen zeggen hoe vaak we ‘m gekeken hebben, maar vaak! Clueless is niet alleen een klassieker in de zin van een guilty pleasure, maar ook omdat het verhaal gebaseerd is op de 19e-eeuwse roman Emma van Jane Austen (tevens schrijfster van het legendarische Pride and Prejudice). Alicia Silverstone speelt de hoofdrol in deze romantische high school komedie waarin het populairste meisje een nieuweling tot de incrowd probeert te laten horen. Tótdat ze voor dezelfde jongen vallen…

Bekijk hier de trailer van Clueless.

2. Easy A

Easy A, guilty pleasure, guilty pleasure films, komedie, jaren 90, Netflix, films op Netflix, Netflixfilms, kijktip, thathomepage, (th)athomepage Een andere geweldige high school komedie is Easy A met Emma Stone. Hoofdpersonage Olive helpt een vriend die in de kast zit (en daar vooralsnog wil blijven) uit de brand door te zeggen dat ze “het” gedaan hebben. Word gets around en al snel willen meerdere jongens “geholpen” worden door Olive. Gevolg? Olive wordt geslutshamed. Ze besluit de roddels niet tegen te spreken, maar om net als de hoofdpersoon in het boek The Scarlet Letter (leestip!) een rode A op haar kleding te dragen. Als men toch al een mening over haar heeft, waarom deze dan niet letterlijk uitdragen?

Bekijk hier de trailer van Easy A.

3. Back to the Future

Back to the future, Netflix, Netflixtip, Netflixtips, films op Netflix, guilty pleasure, guilty pleasure films, kijktip, kijktips, bingewatchen, thathomepage, (th)athomepage

Een oldie but goldie: Back to the Future. Het eerste deel van deze succesvolle trilogie kwam uit in 1985 en was meteen een hit. In deel 1 reist Marty McFly (gespeeld door Michael J. Fox) terug in de tijd om zijn toekomstige ouders verliefd op elkaar te laten worden. Alleen wanneer zijn missie slaagt, zal hij uiteindelijk geboren worden. Dus er staat veel op het spel!

Er zijn drie Back to the Future films gemaakt, die – verrassend genoeg – allemaal leuk zijn. Enkel deel 1 en 2 staan (vooralsnog) op Netflix.

Bekijk hier de trailer van Back to the Future.

4. Ghost

Ghost, Netflix, Netflixtip, Netflixtips, films op Netflix, guilty pleasure, guilty pleasure films, kijktip, kijktips, bingewatchen, thathomepage, (th)athomepageOohhh, my looooove, my darling.. I’ve hungered for your touchA long, lonely time.. De kans is groot dat je deze hit van de Rigtheous Brothers wel eens hebt gehoord. Maar wist je ook dat hij uit de film Ghost komt met Patrick Swayze, Demi Moore en Whoopi Goldberg? Hij wordt gedraaid tijdens de erotische pottenbak-scène. Jup. Als dat je interesse niet wekt, weet ik het ook niet meer!

Helaas is die andere film met Patrick Swayze – Dirty Dancing – onlangs van Netflix verwijderd. Ghost is niet alleen een romantisch drama, maar ook een whodunit. Pas als de moord op Sam (gespeeld door Swayze) is opgelost, kan zijn op aarde gestrande geest naar de hemel gaan.

Bekijk hier de trailer van Ghost.

5. Beethoven

Beethoven, Netflix, Netflixtip, Netflixtips, films op Netflix, guilty pleasure, guilty pleasure films, kijktip, kijktips, bingewatchen, thathomepage, (th)athomepageDeze lijst met guilty pleasure films is natuurlijk niet compleet zonder ten minste één film met een huisdier! Er staan meerdere van dit soort films op Netflix – zoals Babe en (een remake van) Lassie – maar Beethoven is toch wel mijn favoriet. Toen ik deze film voor het eerst zag, werd de ondertiteling nog aan me voorgelezen, dus waarschijnlijk was dat in 1992 toen de film uitkwam.

Beethoven gaat over een gezin waarin de vader met grote tegenzin een sint-bernard puppy adopteert. Het hondje groeit al snel uit tot een grote, allesverwoestende viervoeter met een gouden hart. Absoluut een feelgood film!

Bekijk hier de trailer van Beethoven.

6. Matilda

Matilda, Netflix, Netflixtip, Netflixtips, films op Netflix, guilty pleasure, guilty pleasure films, kijktip, kijktips, bingewatchen, thathomepage, (th)athomepageEen andere leuke familiefilm op Netflix is Matilda. Deze film, uit 1996, gaat over een klein meisje die met behulp van een lieve juf en verborgen krachten, de pestkoppen uit haar en andermans leven weert. Matilda is een verfilming van het gelijknamige boek van Roald Dahl.

Netflix werkt momenteel aan een nieuwe Matilda-film die vooral geïnspireerd is op de musicalversie die sinds 2010 een hit is op het Londense West End. Ik kijk er al naar uit!

Bekijk hier de trailer van Matilda.

7. Annie

Annie, Netflix, Netflixtip, Netflixtips, films op Netflix, guilty pleasure, guilty pleasure films, kijktip, kijktips, bingewatchen, thathomepage, (th)athomepageEn als we dan toch bezig zijn, mag ook die andere film over een bijzonder klein meisje niet ontbreken: Annie. Deze film uit 1982 heb je ongetwijfeld wel eens gezien en waarschijnlijk ken je ook de hit Tomorrow wel. Oooh, wat vond ik deze film spannend als kind!

Annie is gebaseerd op de stripboekenreeks Little Orphan Annie uit de jaren 20, waarvan in de jaren 70 een musical werd gemaakt die vervolgens tot boek werd verwerkt. Het verhaal over het weesmeisje dat wordt geadopteerd door een miljardair heeft dus een hele geschiedenis! Fun fact: het kenmerkende kapsel dat Annie in de film draagt, is niet haar echte haar, maar een pruik.

Bekijk hier de trailer van Annie.

8. Love Actually

Love Actually, kerstfilm, guilty pleasure, guilty pleasure films, komedie, jaren 90, Netflix, films op Netflix, Netflixfilms, kijktip, thathomepage, (th)athomepage Van guilty pleasure kinderfilms, naar guilty pleasure kerstfilms! Wie kent Love Actually niet? Absoluut een feelgood film, hoewel niet alle verhaallijnen in deze film goed aflopen. Love Actually voelt misschien recent aan, maar stamt toch alweer uit 2003! Mijn favoriete scène uit deze film (die zich rond de kerstdagen afspeelt en de kijker meeneemt in de levens van verschillende karakters) is die waarin Rowan Atkinson (beter bekend als Mr. Bean) als warenhuismedewerker op nogal uitgebreide wijze een kado inpakt. “Oh, but you said you wanted it giftwrapped?” Verder is de muziek in deze film ook erg goed en zul je nooit meer naar het nummer Jump kunnen luisteren zonder aan Hugh Grant te denken.

Bekijk hier de dansscène van Hugh Grant in Love Actually.

9. The Holiday

The Holiday, Netflix, Netflixtip, Netflixtips, films op Netflix, guilty pleasure, guilty pleasure films, kijktip, kijktips, bingewatchen, thathomepage, (th)athomepageOok alweer vijftien jaar oud is de romantische komedie The Holiday. Ik zag ‘m ooit tijdens de Ladies Nights in Pathé en met mij wist gelijk de hele zaal: dit wordt een klassieker! Met hoofdrollen van Cameron Diaz, Kate Winslet en Jude Law kon het ook niet anders dan dat we deze film – óók buiten de kerstperiode waarin hij speelt om – tig keren zouden kijken.

De film draait om Amanda en Iris die hun vicieuze cirkel van doodlopende relaties en ontrouwe mannen willen doorbreken door middel van een woningruil tijdens de feestdagen.

Bekijk hier de trailer van The Holiday.

10. Jumanji

Jumanji, Netflix, guilty pleasure, guilty pleasure film, guilty pleasure films, films, Netflixfilms, kijktip, kijktips, bingewatchen, bingewatchingEn last, maar zeker niet least: Jumanji. De-fi-na-te-ly een guilty pleasure film. De 90’s versie met Robin Williams welteverstaan. De remake uit 2017 met Dwayne Johnson staat ook op Netflix, maar kijk alsjeblieft eerst het origineel. Ik kan me nog zó goed herinneren dat wij deze film back in the day in de videotheek uitkozen. Mooie tijden!

Deze komedie annex avonturenfilm is eentje om met het hele gezin te kijken. Wel vanaf 6 jaar en ouder in verband met wat enge beesten hier en daar. Gelukkig is het allemaal verre van realistisch – want 90’s kwaliteit – dus zelfs mensen met spinnenfobie, zoals ik, kunnen dit aan.

Bekijk hier de trailer van Jumanji.

Roepen deze guilty pleasure films ontzettende nostalgische gevoelens bij je op? Lees dan ook eens mijn blogpost over 9 items die hip waren in de jaren ’90 en nog steeds te koop zijn! Gegarandeerd een trip down memory lane!

Linda