Leerzame kinderseries op Netflix. Nu de meesten van ons thuiswerken en tegelijk de kinderen moeten lesgeven, is een toename in schermtijd onvermijdelijk. Wel fijn als de kids dan tenminste iets nuttigs kijken. Nu zijn er talloze leerzame opties, zoals schooltv. Maar ook op Netflix valt er best iets te leren. In deze blogpost vinden jullie mijn (en mini-me’s) favoriete leerzame kinderseries op Netflix.

1. Conni

Conni, Netflix, kinderserie, leerzaam, leerzame kinderseries, mamablog, thathomepage, (th)athomepage, Netflixtip, kijktip, kijktipsDeze van oorsprong Duitse serie (origineel: Meine Freundin Conni) gaat over kleutertje Conni. In aflevering 1 gaat Conni verhuizen. Ze ziet er tegenop, maar ontmoet in de speeltuin Anna en dat is het begin van een hechte vriendschap.  Het fijne aan deze serie vind ik dat het over dagelijkse onderwerpen gaat. Geen fantastische avonturen, maar normale kleuterbelevenissen. Zo leert Connie zwemmen, klokkijken, fietsen en vinden veel scènes plaats op school. Het is daarmee één van de betere – want herkenbare – leerzame kinderseries.

Deze serie verdween al eens van Netflix, maar is nu gelukkig terug!

2. Brandweerman Sam

Brandweerman Sam, brandveiligheid, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieEen andere leerzame kinderserie is Brandweerman Sam. Als je kind fan is van de brandweer, is dit sowieso een onmisbare serie. Sam, de held van de buurt, heeft het maar druk met alle noodgevallen in Piekepolder. Dat deze serie écht leerzaam is, bleek hier in huis toen ons oude broodrooster vlam vatte en de mini onmiddellijk riep: “Eerst de stekker eruit!“. Zie voor ons nieuwe broodrooster overigens mijn blogpost over onze keuken makeover.

Ook bleek mini-me dankzij Brandweerman Sam geleerd te hebben dat Jupiter de grootste planeet is en Mercurius de kleinste. Dit omdat de brandweerauto’s deze namen naar hun formaat hebben gekregen. Zelf moest ik dit even nagoogelen..

Er staan vier seizoenen van Brandweerman Sam op Netflix.

3. Treehouse Detectives

Treehouse Detectives, leerzame kinderserie, leerzame kinderseries, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieIn Treehouse Detectives houden beren Toby en Teri zich samen met hun dierenvriendjes bezig met allerlei mysteries in en rond hun woonplaats. Verschillende wetenschappelijke fenomenen die proefondervindelijk worden opgelost, passeren daarbij de revue. Zo leert deze kinderserie o.a. hoe een regenboog ontstaat. Een andere speurneusserie voor kinderen op Netflix is Noddy de Detective, maar deze show vond mini-me maar een paar afleveringen interessant.

Er staan twee seizoenen van Treehouse Detectives op Netflix.

4. Nijntje

Nijntje, ontdek de wereld met Nijntje, leerzame kinderserie, leerzame kinderseries, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieWat een schok toen Netflix aankondigde dat álle Nijntje-series verwijderd zouden worden! Gelukkig werd al snel bekendgemaakt dat de licenties tóch verlengd werden. En dus kunnen je kids voorlopig nog genieten van de vijf Nijntje-series die op Netflix staan. Voor de echte kleintjes is Nijntje Kleuren, Cijfers & Vormen erg leerzaam. Voor de wat oudere kleuters is bijvoorbeeld Ontdek de wereld met Nijntje interessant.

5. Kikker & Vriendjes

Kikker & Vriendjes, Kikker, Max Velthuijs, leerzame kinderserie, leerzame kinderseries, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieHoewel ik Kikker persoonlijk nogal een dramaqueen vind, is mijn dochter dol op deze serie. En toegegeven, het is echt wel één van de meest leerzame kinderseries op Netflix. De serie is gemaakt naar de bekende prentenboeken van Max Velthuijs, waarin Kikker samen met zijn vriendjes Varkentje, Eend en Haas van alles meemaakt. Aan bod komen o.a. thema’s als je vervelen, verliefd zijn en elkaar helpen. Maar ook zwaardere onderwerpen zoals doodgaan worden behandeld.

Kikker & Vriendjes zou eigenlijk tegelijk met Nijntje van Netflix verwijderd worden, maar ook van deze serie werd de licentie gelukkig tóch verlengd. Er staat één seizoen Kikker & Vriendjes op Netflix.

6. Word Party

Word party, woordjes leren, woorden leren, leerzame kinderserie, leerzame kinderseries, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieIk zal de eerste zijn die toegeeft dat ze Word Party best een irritante serie vind. Die liedjes! Aargh. Maar leerzaam zijn ze wel. Zo zei mijn dochter afgelopen week toen ik een beker melk inschonk: “In het Chinees is melk niúnai“. Bleek dat aan de nieuwste seizoenen van Word Party een Chinees sprekende schildpad is toegevoegd. En daar heeft ze dus het één en ander van opgepikt. Verder worden overigens vooral Nederlandse woorden geoefend in Word Party. Mijn tip: zet je kind een koptelefoon op tijdens het kijken.

Er staan vijf seizoenen van Word Party op Netflix. En voor de echte die hards: een verjaardagsaflevering (duurt gelukkig maar 2 minuten) én een separaat seizoen Liedjes uit Word Party (betreden op eigen risico!).

7. The Adventures of Chuck & Friends

Chuck, Chuck and friends, leerzame kinderserie, leerzame kinderseries, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieDeze leerzame kinderserie over een kiepwagentje en zijn vriendjes gaat over standaard kinderthema’s. Samen spelen, samen delen. Wat er gebeurt als je de baas speelt. Als je iets kapot maakt, moet je daar eerlijk over zijn. Etcetera. De liedjes in Chuck & Friends zijn niet zo irritant als in Word Party, maarrrr Chuck zingt een partij vals! Niet te doen! Ook hier is dus het advies: koptelefoon.

Er staat één seizoen Chuck & Friends op Netflix.

8. Lama Lama

Lama Lama, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieOok in Lama Lama komen herkenbare kinderthema’s aan bod. Lama Lama gaat over een lama (met voor- en achternaam Lama, ja echt) die met zijn dierenvriendjes dagelijkse dingen meemaakt. Leren om geduld te hebben, tandjes wisselen, dramatisch gedrag in de supermarkt (deze is echt een mustsee) en het delen van aandacht. Waar Chuck & Friends en Word Party met hun liedjes nogal op de volwassen zenuwen werken, kun je Lama Lama zonder irritatie meekijken.

Er staan twee seizoenen Lama Lama op Netflix.

9. Troetelbeertjes & Familie

Troetelbeertjes, Troetelbeertjes & Familie, leerzame kinderserie, leerzame kinderseries, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieNostalgie! Althans, ik keek back in the day ook al troetelbeertjes. En mijn zus had er een stickeralbum van. Destijds was het nog een echte tekenfilm, tegenwoordig rollen de troebelberen in 3D. Thema’s als jaloezie, uitstelgedrag, eigenwijs zijn en je buitengesloten voelen komen in deze leerzame kinderserie aan bod. Wees er wel op voorbereid dat je kind mogelijk zodanig fan wordt dat het te pas en te onpas alle troetelnamen gaat opsommen. Inclusief respectievelijke kleur en speciale kracht. True story.

Er staan twee seizoenen Troetelbeertjes & Familie op Netflix.

10. PAW Patrol

PAW Patrol, Paw Patrol, leerzame kinderserie, leerzame kinderseries, Netflix, kinderserie, kinderseries, schermtijd, kijktip, kijktips, thuisblijftip, kleuterserieZijn er moeders die PAW Patrol niet kennen? Bless your heart. Van deze serie is mijn kind echt i-do-laat. Betreden op eigen risico dus. Uitspraken als: “Naar de uitkijk! Ryder meldt zich!” en “Woef, Woef, Grijper!” (elke keer als ze iets oppakt) vliegen me om de oren. Toch is de serie zeker leerzaam. Zo won deze van oorsprong Canadese serie meerdere Canadian Screen Awards, waaronder voor Beste peuterserie. PAW Patrol gaat over het jongetje Ryder en zijn reddingsteam van puppy’s.

Er staan drie seizoenen PAW Patrol op Netflix.

Geen Peppa Big

Vraag je je af waarom Peppa Big niet in deze lijst staat? Persoonlijk vind ik Peppa sowieso megairritant, maar de serie heeft (internationaal) ook een hoop negatieve kritiek gekregen. Zo leert Peppa dat je met stampvoeten je zin krijgt, barst de serie van de gender- en stereotyperingen en doet ze aan bodyshaming. Ik schreef er voor Vriendin een column over, zie ook mijn portfolio.

Ik ben benieuwd of jullie nog leuke aanvullingen op deze lijst hebben! Laat het me in een reactie hieronder weten.

Netflixtips voor volwassenen?

Ben je op zoek naar Netflixtips voor jezelf? Lees dan ook eens mijn blogposts over mijn 10 favo guilty pleasure films op Netflix, de beste Spaanse series op Netflix en de 5 leukste interieurseries op Netflix.

Linda