Tijdens de eerste lockdown met thuisonderwijs schreef ik een blogpost over spelenderwijs leren lezen. Inmiddels zitten we middenin een tweede lockdown met wederom een periode van thuisonderwijs. Hoog tijd dus voor een nieuwe blogpost in het thema thuisonderwijs. Ditmaal over… spelenderwijs leren rekenen! Dit zijn de items die wij thuis gebruik(t)en om spelenderwijs te leren rekenen en die ons goed (zijn) bevallen.
Ik leer rekenen-koffer
In mijn blogpost over spelenderwijs leren lezen, vertelde ik jullie al over de handige producten uit de “ik leer”-serie van Koninklijke Jumbo, waaronder de leerzame koffersets. Wij hebben zowel de ik leer lezen als de ik leer rekenen-koffer. Dit rekensysteem bevat 15 kaarten met 83 opdrachten op 6 verschillende niveaus om sommen te maken. Het is een zelfcorrigerend systeem. Als een som fout is, zullen de blokjes niet passen. Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan deze sets, is dat het gespeeld wordt in de koffer en daar naderhand ook netjes in opgeborgen blijft. Voor de echte slimmeriken is ook de ik leer coderen-koffer een aanrader.
De ik leer rekenen-koffer heeft een aanbevolen leeftijd van 4-8 jaar, maar dat vind ik te ruim. Mijn dochter is 6½ jaar oud en heeft alle sommetjes al tig keer gemaakt. Ze is nu wel een beetje klaar met de koffer. De ideale leeftijd voor dit product is in mijn ervaring dan ook 5-6 jaar of eind groep 2/begin groep 3.
Mijn oefenschrift rekenen
Uitgeverij Deltas heeft ontzettend veel producten in het assortiment mbt spelenderwijs leren (oa lezen/schrijven/klokkijken). Waaronder ook oefenschriften om te leren rekenen. De oefenschriften zijn ingedeeld naar trimester + leerjaar. Zo hebben wij thuis het oefenschrift voor het eerste trimester van groep 3 en ook het oefenschrift voor het tweede trimester van groep 3. Het fijne aan deze oefenschriften is dat ze erg lijken op het materiaal waar (onze) school mee werkt. Het is dus heel herkenbaar voor mijn dochter. Ook vind ik het prettig dat er echt alléén sommetjes in staan en niet ook nog puzzels of kleurplaten. Dergelijke boekjes kocht ik ook wel eens, maar dan maakte de mini alle puzzels en kleurplaten en sloeg de sommen over. Voor zuiver concentreren op rekenen, zijn deze oefenschriften wat mij betreft ideaal.
Tiptoi getalleneiland
Wie is er al bekend met Tiptoi? Wij hebben sinds afgelopen pakjesavond Tiptoi in huis. We hebben de starterset Wereldatlas, de Quizzen & Weetjes over dino’s en daarnaast het spel Mysterie van het Getalleneiland. Dit interactieve spel speel je met 1 tot 4 spelers en heeft een aanbevolen leeftijd van 5 tot 10 jaar. Je kunt het spel op verschillende niveaus spelen.
Het hoofdthema van Mysterie van het Getalleneiland is het zoeken van schatkisten aan de hand van sommen die de “eilandbewoners” opgeven. Een voorbeeld: eilandbewoner mevrouw zeemeermin vraagt je de schatkist te zoeken met het getal dat de uitkomst is van de som 14 min 3. Vervolgens vertelt eilandbewoner meneer papegaai hoeveel stapjes iedere speler mag zetten totdat een speler op schatkist nr. 11 staat. Je moet de som dus correct uitrekenen én de uitkomst goed onthouden voor het juiste schatkistnummer.
Tussen het “hoofdspel” door zijn er minispellen zoals palmbomen met het juiste getal zoeken. Bijvoorbeeld: de papegaai somt een reeks getallen op (5-7-9-11) en dan moet je zo snel mogelijk de palmboom met het volgende getal (13) in de reeks aan(s)tippen.
Wij spelen het spel momenteel op niveau 2 waar twee moeilijkheidsgraden zijn: eenvoudig en gemiddeld. Vanaf niveau 3 zijn er drie moeilijkheidsgraden: eenvoudig, gemiddeld en moeilijk. Zo zijn er in totaal 9 niveaus. “Ons” niveau bevat getallen van 1 tot 25 met optrekken, aftrekken, verdubbelen en halveren. Het volgende niveau bevat getallen van 1 tot 100 met dezelfde bewerkingen en bij het laatste niveau komt daar vermenigvuldigen en delen bij. Dit is absoluut een voordeel aan deze Tiptoi set om spelenderwijs te leren rekenen: je kunt er lang mee uit de voeten.
Nadeel van deze set is dat het zonder Tiptoi stift niet werkt. Je moet dus óf een starterset kopen waar de stift bij zit óf een losse stift. Dat maakt dit spel al met al best prijzig.
Apenstreken in de getallenboom
Waar het Tiptoi spel een tikkie saai kan zijn voor volwassenen (mijn dochter vindt het overigens wel heel leuk), is het rekenspel Apenstreken in de getallenboom spannend voor alle leeftijden. Dit omdat er naast het spelenderwijs leren rekenen een Toren van Pisa-achtig balanselement is.
Apenstreken in de getallenboom speel je met 2-5 spelers en is bedoeld voor kinderen van 6-10 jaar. Er zijn twee moeilijkheidsniveau’s: optellen en aftrekken van 1-20 of van 1-100. Wij spelen momenteel de 1-20 variant. Het spel draait om een olifant die op een wiebelende palmboom staat en weer naar beneden moet. Dit doe je door sommetjes te maken. Maar pas op! De olifant mag niet zomaar uit de boom vallen! Je moet de olifant en apen (want die zijn er ook nog) telkens zodanig positioneren dat de palmboom zoveel mogelijk in balans is. Het spel is dus ook goed voor de fijne motoriek én het analytisch vermogen.
Voordeel én nadeel van het spel is dat het zelfcorrigerend is. Als je twee spelkaarten op een bepaalde manier tegen elkaar aanlegt, zie je het antwoord van de betreffende som. Dit is handig als kinderen het spel zonder volwassene spelen, maar is tegelijk ook onhandig, omdat het spieken wel heel makkelijk maakt. Mijn tip: gewoon niet uitleggen waar je kids de antwoorden kunnen vinden en het lekker samen spelen!
Malle Getallen
Een andere leuke manier om spelenderwijs te leren rekenen is met de spellenserie Malle Getallen. In deze serie bestaan er allerlei varianten. Zo heb je Malle Getallen optellen en aftrekken tot 20, tot 100 en tot 1000. Ook zijn er variaties met delen, vermenigvuldigen en metend rekenen.
Het spel is simpel: het is eigenlijk kwartet, maar dan met rekensommen. Pas als je de som juist uitrekent én jouw medespeler de betreffende kaart heeft, mag je de kaart overnemen en kun je kwartet krijgen. Extra ten opzichte van normaal kwartet is dat je de kaarten ook in je eentje kunt gebruiken om sommen te oefenen met de nakijkkaart.
Vond je dit een nuttig artikel of heb je nog meer leerzame tips? Leuk als je een reactie achterlaat! En wellicht is mijn blogpost over leerzame kinderseries op Netflix ook interessant voor je!
Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Stuur een mail naar linda@thathomepage.com. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.
