Het was een grote wens van mij toen we ons jaren ’30 klushuis kochten: shutters in de erker. Inmiddels hebben we ze alweer 3 jaar en ik ben er nog iedere dag blij mee. Ze bevallen zó goed dat we ook in onze nieuwe badkamer Jasno shutters hebben genomen. Vind jij shutters ook zo mooi? Ik vertel je er in deze blogpost alles over!

Erker met shutters

Toen we ons huis kochten was de erker nog helemaal kaal. Na de eerste (onverwachte) kosten bij het kopen van een oud huis, hebben we twee jaar gespaard voordat we de erker opknapten. Want shutters zijn niet goedkoop, maar absoluut de investering waard! Toen we ons huis kochten, zag de erker er zo uit:

erker, jaren 30 huis, jaren '30 huis, jaren 30 woning, verbouwen, interieur, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

En nu, met Jasno shutters en erkerbank, is onze erker omgetoverd tot een heerlijk zitplekje:

erker, erkerbank, jaren 30 huis, verbouwen, shutters, Jasno, Jasno shutters, erker met shutters, erker met erkerbank, interieur, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Waarom shutters?

Waarom kozen wij voor shutters in plaats van andere raamdecoratie? In een erker vind ik shutters de mooiste soort raamdecoratie, omdat ze één geheel vormen en – anders dan bijvoorbeeld bij (vouw)gordijnen – is er geen sprake van een (minder mooie) achterkant. Zo ziet onze erker van buitenaf gezien eruit:

shutter, erker, Jasno shutters, jaren 30 huis, jaren 30 woning, interieur, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

Naast dat ik shutters de mooiste soort raamdecoratie vind, zijn ze ook gewoon heel praktisch. Shutters zijn namelijk los van elkaar te bewegen. Wij hebben zes shutters in de erker, waarbij we kozen voor een horizontale tussenverbinding. Hierdoor hebben we in feite twaalf panelen die los van elkaar kunnen bewegen. Indien gewenst kan ik één paneel sluiten als daar bijvoorbeeld de zon heel fel door schijnt en ik er tegenin kijk wanneer ik op de bank lig. Ik hoef dan niet gelijk één hele shutter of zelfs alle shutters te sluiten (zoals bij jaloezieën), maar slechts één “vakje”.

erker, erkerbank, jaren 30 huis, verbouwen, shutters, Jasno, Jasno shutters, erker met shutters, erker met erkerbank, interieur, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Overigens is het meestal niet nodig om een paneel volledig te sluiten tegen de zon. De lamellen zijn kantelbaar in elke stand en vaak is het voldoende om de lamellen iets omhoog of omlaag te zetten zonder ze te sluiten. Zo komt er toch licht doorheen, terwijl ik geen last meer heb van de zon. Ideaal.

Waarom Jasno shutters?

Wij kozen specifiek voor Jasno shutters, vanwege de unieke verborgen scharnieren. Ik heb flink rondgekeken bij andere fabrikanten, maar nergens was dit zo mooi afgewerkt als bij Jasno. Zo hebben Jasno shutters geen scharnieren óp de shutters, maar zijn de scharnieren zowel bij de aansluiting op het kozijn als tussen de shutters onderling, volledig verzonken. Het ontbreken van zichtbare scharnieren leidt op zichzelf al tot een strakke look, maar dankzij het verborgen systeem sluiten de shutters ook beter op elkaar aan, wat een nóg strakkere uitstraling geeft.

Jasno shutters, shutters, verborgen scharnieren, interieurblog, interieur, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Daarbij komt dat de kwaliteit van Jasno écht heel goed is. Niet alleen van de shutters zelf, maar ook het proces van inmeten en plaatsen. Zeker in ons jaren ’30 huis waarbij niets recht of standaard is, hebben we niet altijd vakmensen over de vloer gehad die daar even goed mee om konden gaan. Maar Jasno wel: het past allemaal perfect.

Onze Jasno shutters in de erker

shutters, Jasno shutters, woonkamer, erker, jaren 30 huis, erker met shutters, interieur, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepageVoor de erker kozen wij zoals gezegd voor een horizontale tussenverbinding, maar dit hoeft niet. Onze shutters in de badkamer (zie hieronder) hebben dit bijvoorbeeld niet. Ook kozen wij voor een verticale bedieningslat, maar je kunt ook kiezen voor silent view.

Bij silent view is de bediening weggewerkt in de zijstijl, zodat je de lamellen met de hand in de gewenste stand kunt zetten. Ook hierbij kun je een shutter splitsen in twee of meer delen, zodat je een groep lamellen kunt bewegen in plaats van ze allemaal tegelijk. Verder zijn er verschillende lamelmaten leverbaar. Wij kozen voor de smalste maat: 63 mm. Zowel in de erker als in de badkamer kozen we voor de kleur Pure White.

Onze Jasno shutters in de badkamer

Speciaal voor vochtige ruimtes heeft Jasno de Aqualine ontwikkeld. Aqualine shutters zijn spatwaterproof en gemaakt van hoogwaardig kunststof ipv duurzaam Paulowna hout waar de Primewood shutters (die wij in de erker hebben) van zijn gemaakt. Op het oog zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ons badkamerraam zag er vóór de verbouwing zo uit:

badkamer, verbouwen, raamdecoratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

En zo ziet de badkamer er nu uit met Aqualine Jasno shutters:

badkamer, shutters, Jasno shutters, Aqualine, shutters in badkamer, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Benieuwd hoe onze badkamer zoveel ruimer is geworden? Je leest het in mijn blogpost over het verbouwen van een slaapkamer naar een badkamer. De radiator die oorspronkelijk onder het raam zat, is verwijderd, omdat we nu elektrische vloerverwarming hebben. Zie ook mijn blogpost over onze gietvloer met elektrische vloerverwarming.

Op de foto van vóór de verbouwing is te zien dat we RVS raamuitzetters hadden. Deze hebben we vervangen voor witte telescopische raamuitzetters, waardoor de ramen ook mét de shutters ervoor open kunnen worden gezet:

telescopische raamuitzetter

Onderhoud shutters en ramen

Een veelgestelde vraag is of je de ramen nog kunt wassen als je shutters hebt. Het antwoord is: jazeker! Zoals gezegd kunnen onze ramen in de badkamer dankzij de telescopische raamuitzetters gewoon open en de shutters kunnen naar beide zijden opengeklapt worden.

In de erker kunnen paneel 1 en 7 samen open naar links en paneel 6 en 12 kunnen samen open naar rechts. De panelen 2, 3, 8 en 9 zijn geschakeld en klappen tezamen (als het ware opgevouwen) weg naar links. Hetzelfde geldt voor de panelen 4, 5, 10 en 11, maar dan naar rechts. Door panelen scharnierend aan elkaar te koppelen, komen ze bij het wegklappen minder ver de ruimte in. Je kunt ook kiezen voor een vouwrail waarbij geschakelde panelen (je raadt het al) wegvouwen over een rails. Handig bij een hoge en/of brede raam- of glazen deurpartij.

shutters, Jasno shutters, raamdecoratie, jaren 30 huis, erker, raamdecoratie erker, shutters in erker, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athompeage

Wat betreft de shutters zelf is het onderhoud echt heel gemakkelijk. Ik ga ze slechts af en toe bij langs met een Swiffer duster. Dat hoeft gelukkig niet lamel voor lamel. Ik sluit alle shutters en stof ze hoppa in één keer van boven naar beneden af. Verdere reiniging is nog nooit nodig geweest.

Prijs

Benieuwd wat Jasno shutters kosten? Dit vind je terug op de site van Jasno. Primewood shutters zijn verkrijgbaar vanaf €399 per m2 in lak en vanaf €459 per m2 in beits. Aqualine shutters hebben een prijs vanaf €399 per m2. Op de website van Jasno kun je ook een brochure en kleurstalen aanvragen (er zijn heel veel opties) en zelfs een app downloaden om te visualiseren hoe shutters bij jouw raampartij staan.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Jasno. De shutters in de erker hebben we 3 jaar geleden volledig zelf betaald, voor de shutters in de badkamer ben ik een samenwerking aangegaan. Heb jij vragen over onze shutters? Laat het me weten in een reactie hieronder of stuur me een DM op Instagram (@thathomepage). Ook interesse in een samenwerking? Stuur een mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs.

Linda