Laat ik deze blogpost beginnen met te zeggen dat ik ab-so-luut géén groene vingers heb. Menig plant huivert zodra ik hem in het vizier krijg. Het mag dan ook een klein wonder heten dat het me is gelukt om een avocadoplant uit de pit te kweken én hem al maanden in leven te houden. Maar, dat had wel wat voeten in de aarde. Zo mislukten de eerste drie pogingen. Hoe het me uiteindelijk wél gelukt is en wat mijn tips zijn, vertel ik je hieronder.

avocado, avocadoplant, avocadopit, avocadoboom, avocadoplant kweken, kweken, ontkiemen, avocadopit ontkiemen, avocadopit laten ontkiemen

Avocadopit laten ontkiemen

Voordat ik aan het proces van het laten ontkiemen van een avocadopit begon, heb ik er eerst een heleboel blogs over gelezen. Maar, daar werd ik totaal niet wijzer van. De één zweert erbij dat je het bruine jasje van de pit af moet halen, de ander meent dat dit juist niet goed is voor de pit. Sommigen schrijven dat je alleen met gebruik van stekpoeder kans hebt op ontkieming, anderen hebben zonder dit spul instant resultaat. Zelf een avocadoplant kweken is – kortom – geen exacte wetenschap.

avocado, avocadopit, avocadoplant, avocadoboom, avocadoplant kweken, kweken, avocadopit ontkiemen, ontkiemen, avocadopit laten ontkiemen, pit laten ontkiemen, uit pit kweken, avocadoplant uit pit kweken, thathomepage,Bij mijn eerste drie pogingen koos ik voor de avocadopit-met-stokjes-in-water-methode. Zonder succes. Bij poging 1 en 2 liet ik het bruine jasje om de pit zitten, bij poging 3 haalde ik die eraf. Bij poging 1 gebruikte ik geen stekpoeder, bij poging 2 en 3 wel.

Alledrie de pitten hebben twee maanden de tijd gekregen om te ontkiemen, waarbij ik het water netjes regelmatig ververste. En bij geen van de drie pitten was ook maar enig resultaat te zien. En dus gooide ik het over een ander boeg!

De ziplock-methode

ontkiemde avocadopit, avocadopit, avocado, avocadoplant, avocadoboom, avocado laten ontkiemen, pit ontkiemen, avocadopit ontkiemen, kweken, avocadoplant kweken, thathomepageOp Instagram (@thathomepage) kreeg ik een aantal keer de tip om de ziplock-methode te proberen. Deze methode werkt als volgt. Je verwijdert de pit uit de avocado en laat deze lekker in z’n jasje zitten. Was de pit goed schoon onder de kraan en wikkel ‘m dan in een nat velletje keukenrol. Vervolgens stop je de pit in een ziplock zakje en laat je deze – gesloten – op een niet al te lichte én niet al te donkere plek ongemoeid liggen. Ik liet het zakje met de pit gewoon op het aanrecht liggen.

Als het heel warm weer is, moet je ongeveer eens per week checken of het keukenrolletje nog vochtig is. In andere gevallen is dit niet nodig en kun je het zakje het beste zoveel mogelijk gesloten laten. Bij mij ontkiemde de pit al na twee weken! Ik heb nu drie pitten op deze wijze laten ontkiemen en adviseer iedereen die zelf een avocadoplant wil kweken dan ook om de ziplock-methode te gebruiken.

Van ontkiemde pit naar avocadoplant

Als de avocadopit eenmaal is ontkiemd, laat je ‘m nog een tijdje in het ziplock zakje liggen. Blijf af en toe checken of de keukenrol nog voldoende vochtig is. Je kunt de ontkiemde pit het beste pas in een pot zetten als er ook een plantje is ontsproten van een centimeter of tien. Let wel op dat het plantje voldoende groeiruimte heeft in het zakje. Bij één van mijn pitten had het plantje in de ziplock zak onvoldoende groeiruimte. Ik ontdekte dit niet op tijd met als gevolg dat het plantje scheef is gegroeid.

avocado, avocadopit, avocadoplant, avocadoboom, avocadopit ontkiemen, avocadepit laten ontkiemen, ontkiemen, avocadoplant kweken, kweken, avocadoplant uit pit kweken, avocadoplant opkweken, thathompage

Wanneer je de ontkiemde pit in een pot gaat zetten, let er dan op dat je de pit gedeeltelijk boven de grond laat uitkomen. Een pit die volledig onder de grond zit, kan namelijk gaan rotten. Gefeliciteerd! Het is je gelukt om je eigen avocadoplant te kweken! Nu komt de volgende fase..

Avocadoplant verzorgen

avocado, avocadoplant, avocadopit, avocadoboom, avocadoplant kweken, kweken, avocadopit ontkiemen, ontkiemen, avocadopit laten ontkiemen, ontspruiten, thathomepage, avocadoplant verzorgenEen avocadoplant heeft licht nodig. Zet hem dus op een zonnige plek. Ook houdt een avocadoplant van water. Het liefst staat hij in een vochtige grond. Dit is overigens niet hetzelfde als doorweekt. Als de bladeren geel worden, geef je teveel water en als ze bruin kleuren, krijgt de plant te weinig water. Ik geef mijn plant ongeveer eens per week flink wat water en zorg ervoor dat de grond nooit uitgedroogd is.

Een avocadoplant is trouwens eigenlijk helemaal geen plant. Het is een boom. Hij kan dan ook heel groot worden als je ‘m in de tuin zou zetten. Maar helaas is hij niet bestand tegen het koude Nederlandse weer. Wanneer een avocadoplant/-boom vruchten krijgt? Het schijnt te kunnen na ongeveer 3 tot 4 jaar. Ik ben benieuwd of ik mijn plant al die tijd in leven weet te houden! Ik houd jullie op de hoogte!

PS: spot je kleine irritante vliegjes rond je plant? Mogelijk zijn het rouwvliegjes. Zie ook mijn blogpost met tips hoe je rouwvliegjes kunt bestrijden.

linda hummel, avodadoplant, Melanie Smulders fotografie, rouwvliegjes, bestrijden, interieurinspiratie, thathomepage

Linda