Laat ik deze blogpost beginnen met te zeggen dat ik ab-so-luut géén groene vingers heb. Menig plant huivert zodra ik hem in het vizier krijg. Het mag dan ook een klein wonder heten dat het me is gelukt om een avocadoplant uit de pit te kweken én hem al maanden in leven te houden. Maar, dat had wel wat voeten in de aarde. Zo mislukten de eerste drie pogingen. Hoe het me uiteindelijk wél gelukt is en wat mijn tips zijn, vertel ik je hieronder.
Avocadopit laten ontkiemen
Voordat ik aan het proces van het laten ontkiemen van een avocadopit begon, heb ik er eerst een heleboel blogs over gelezen. Maar, daar werd ik totaal niet wijzer van. De één zweert erbij dat je het bruine jasje van de pit af moet halen, de ander meent dat dit juist niet goed is voor de pit. Sommigen schrijven dat je alleen met gebruik van stekpoeder kans hebt op ontkieming, anderen hebben zonder dit spul instant resultaat. Zelf een avocadoplant kweken is – kortom – geen exacte wetenschap.
Bij mijn eerste drie pogingen koos ik voor de avocadopit-met-stokjes-in-water-methode. Zonder succes. Bij poging 1 en 2 liet ik het bruine jasje om de pit zitten, bij poging 3 haalde ik die eraf. Bij poging 1 gebruikte ik geen stekpoeder, bij poging 2 en 3 wel.
Alledrie de pitten hebben twee maanden de tijd gekregen om te ontkiemen, waarbij ik het water netjes regelmatig ververste. En bij geen van de drie pitten was ook maar enig resultaat te zien. En dus gooide ik het over een ander boeg!
De ziplock-methode
Op Instagram (@thathomepage) kreeg ik een aantal keer de tip om de ziplock-methode te proberen. Deze methode werkt als volgt. Je verwijdert de pit uit de avocado en laat deze lekker in z’n jasje zitten. Was de pit goed schoon onder de kraan en wikkel ‘m dan in een nat velletje keukenrol. Vervolgens stop je de pit in een ziplock zakje en laat je deze – gesloten – op een niet al te lichte én niet al te donkere plek ongemoeid liggen. Ik liet het zakje met de pit gewoon op het aanrecht liggen.
Als het heel warm weer is, moet je ongeveer eens per week checken of het keukenrolletje nog vochtig is. In andere gevallen is dit niet nodig en kun je het zakje het beste zoveel mogelijk gesloten laten. Bij mij ontkiemde de pit al na twee weken! Ik heb nu drie pitten op deze wijze laten ontkiemen en adviseer iedereen die zelf een avocadoplant wil kweken dan ook om de ziplock-methode te gebruiken.
Van ontkiemde pit naar avocadoplant
Als de avocadopit eenmaal is ontkiemd, laat je ‘m nog een tijdje in het ziplock zakje liggen. Blijf af en toe checken of de keukenrol nog voldoende vochtig is. Je kunt de ontkiemde pit het beste pas in een pot zetten als er ook een plantje is ontsproten van een centimeter of tien. Let wel op dat het plantje voldoende groeiruimte heeft in het zakje. Bij één van mijn pitten had het plantje in de ziplock zak onvoldoende groeiruimte. Ik ontdekte dit niet op tijd met als gevolg dat het plantje scheef is gegroeid.
Wanneer je de ontkiemde pit in een pot gaat zetten, let er dan op dat je de pit gedeeltelijk boven de grond laat uitkomen. Een pit die volledig onder de grond zit, kan namelijk gaan rotten. Gefeliciteerd! Het is je gelukt om je eigen avocadoplant te kweken! Nu komt de volgende fase..
Avocadoplant verzorgen
Een avocadoplant heeft licht nodig. Zet hem dus op een zonnige plek. Ook houdt een avocadoplant van water. Het liefst staat hij in een vochtige grond. Dit is overigens niet hetzelfde als doorweekt. Als de bladeren geel worden, geef je teveel water en als ze bruin kleuren, krijgt de plant te weinig water. Ik geef mijn plant ongeveer eens per week flink wat water en zorg ervoor dat de grond nooit uitgedroogd is.
Een avocadoplant is trouwens eigenlijk helemaal geen plant. Het is een boom. Hij kan dan ook heel groot worden als je ‘m in de tuin zou zetten. Maar helaas is hij niet bestand tegen het koude Nederlandse weer. Wanneer een avocadoplant/-boom vruchten krijgt? Het schijnt te kunnen na ongeveer 3 tot 4 jaar. Ik ben benieuwd of ik mijn plant al die tijd in leven weet te houden! Ik houd jullie op de hoogte!
PS: spot je kleine irritante vliegjes rond je plant? Mogelijk zijn het rouwvliegjes. Zie ook mijn blogpost met tips hoe je rouwvliegjes kunt bestrijden.

Wauw Linda,
Wat super dat het je is gelukt, ga het zeker proberen!! Hoop dat het mij ook lukt 😉
Maar wat een leuke site heb je, complimenten!
Liefs,
Jennifer
Dankjewel Jennifer! Leuk om te horen 🙂
Wat leuk! Nu moet ik het toch ook echt eens gaan proberen! Heb jij er twee in 1 pot gezet (laatste foto van je blog bericht)?
Nee, ik had onwijs mazzel met deze pit. Er kwamen twee plantjes uit! Ik heb inmiddels al wel tien pitten laten ontkiemen, maar alleen bij deze ene kwamen er twee uit!
Wat een goeie tip Linda. Ik ga het eens proberen, dat met die stokjes was niet zo’n succes helaas…
Haha nee hier ook niet.. gebeurde echt helemaal niks! Laat je het me weten als je pitten ontkiemen?
Hoi Linda,
Ik ben helemaal blij met je tips! Inmiddels liggen er zo’n 10 pitten in een ziplock zakje te liggen 🙈.
Ben heel benieuwd of ik er ook ooit een plantje uit ga krijgen. In dat geval ga ik het resultaat delen op instagram 😉.
Een heel fijn weekend,
Groetjes Melissa
Wat goed! Ben heel benieuwd hoe snel je resultaat hebt!
Supertof, ik ben dus begin februari hiermee begonnen en heb dus nu 5 pitten waar dus een wit steeltje uitkomt… Wat voor grond heb je de plantjes ingezet?
Lekker bezig! Ik heb ze gewoon in normale huis-tuin-en-keuken potgrond gezet.
Jaahaaa ik heb die van mij nu eindelijk in de grond staan. Bij de eerste groeide hij ook scheef, dacht ik zo slim te zijn hem een beetje recht te stellen, knapte ie af.
Nu heb ik weeeeeer een scheve, ik krijg het niet voor elkaar om ze recht te krijgen. Laat de ruimte waar hij ontkiemt helemaal vrij en leg ze ook tegengesteld naar de zon, maar helaas. Ach, het heeft wel wat!
Gaat in ieder geval sneller dan met de stokjes. Deze, samen met de stokjesmethode zijn nu even groot, terwijl ik met die met stokjes vorig jaar mei ben begonnen.
Haha ik zie nu je reactie. Gelukkig zijn we erachter wat het probleem was.. 😉