Zoals de meesten van jullie weten, heb ik bij de geboorte van mijn dochter zenuwletsel opgelopen. Ik kan daardoor maar kort aaneen zitten. Om een beetje praktisch liggend te kunnen werken, ging ik op zoek naar een handig bijzettafeltje dat ik over de bank kan schuiven. Al tijden ben ik stiekem verliefd op de Hay tray bijzettafels, maar helaas zijn deze errug duur én niet in een aanschuifvariant verkrijgbaar. Uiteindelijk kocht ik een bijzettafel voor over de bank waarin ik zelf een tray maakte. Zie hier het resultaat!

bijzettafel, bijzettafel bank, bijzettafel voor over de bank, tray table, diy tray, diy dienblad, sidetable, laptoptafel, interieur, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, banktafel

Terminologie

Allereerst viel me op dat er online nogal verschillende termen worden gebruikt voor bijzettafels die je over de bank kunt schuiven. Zo kun je googelen op banktafel, bedtafel of laptoptafel. Krijg je niet gevonden wat je zoekt? Probeer dan de woorden eens los te schrijven, bijvoorbeeld laptop tafel of bank tafeltje.

Bedtafel

Oorspronkelijk was mijn idee om een bedtafeltje – een soort dienblad op pootjes – te bestellen. Ik had een hele mooie gezien van het merk Skagerak bij Scandinavische woon- en lifestyle webshop byJensen. Maar, omdat Skagerak vrij duur is en ik twijfelde aan het telkens moeten optillen van het tafeltje, besloot ik om nog even verder te kijken.

Ben jij op zoek naar een budget bedtafeltje? Bij Jysk en Ikea vind je goedkope opties. En ook Dille & Kamille heeft een mooi bedtafeltje in het assortiment.

Bijzettafel voor over de bank

Een handiger optie leek mij een bijzettafel die je makkelijk over de bank kunt schuiven. Voor onze Bepurehome Rodeo bank met mij liggend erop, zou een bijzettafel van 60 cm hoogte ideaal zijn.

Ikea heeft laptoptafel Vittsjö in het assortiment van 65 cm hoog. Nadeel van dit tafeltje is echter dat het twee zijpootjes heeft, waardoor je ‘m minder ver over de bank kunt schuiven. Prima voor een kop thee, maar niet voor een laptop. Hetzelfde zie je bij bijzettafel Quebec van Leen Bakker. Bijzettafel BRITTA van Casa heeft weliswaar één zijpoot, maar ook hier kun je het tafeltje niet ver genoeg aanschuiven, omdat de poot niet aan het einde van het tafeltje zit. Dit is dus iets om op te letten wanneer je zelf op zoek gaat. Uiteindelijk vond ik in banktafel Elano van Riverdale (tijdelijk uitverkocht) de perfecte maten.

bijzettafel, banktafel, laptoptafel, bijzettafel voor over de bank, sidetable, aanschuiftafel, Riverdale Elano, Riverdale bijzettafel, metalen bijzettafel, interieur, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

DIY tray

Mijn eerste gedachte was om een kant-en-klaar dienblad voor in het tafeltje te kopen om hem op de Hay tray table te laten lijken. Maar ik kon helaas geen zwarte dienbladen vinden met een opstaande rand – zonder handvaten – in de juiste maat. En dus besloot ik om zelf aan de klus te gaan!

Benodigdheden

Bij de bouwmarkt kocht ik zwarte hoekprofielen en een timmerplaat. Met mijn makkelijk hanteerbare Bosch decoupeerzaag (zie mijn blogpost over het maken van een DIY kruidenhanger) zaagde ik een plaat voor het tafeltje. Easy peasy, omdat je gewoon de glasplaat kunt overtrekken op de timmerplaat.

hoekprofiel, opstaande rand, diy tray, diy dienblad, tray table, diy tray table, interieur, interieurinspiratie, doe het zelf, thathomepage, (th)athomepage

De hoekprofielen knipte ik op maat af met een tuinschaar. Dankzij de wat langere bladen van een tuinschaar, kun je in één keer knippen. Met (de kortere bladen van) een kniptang uit de bouwmarkt lukt dit vaak niet in één beweging. Om de hoekprofielen op elkaar te laten aansluiten, kitte ik de gleufjes dicht met montagekit. Daarna verfde ik de DIY tray met Flexa strak in de lak in de kleur zwart.

bijzettafel, bijzettafel bank, banktafel, bijzettafel voor over de bank, sidetable, aanschuiftafel, laptoptafel, diy tray, diy dienblad, tafeltje met dienblad, bijzettafel met dienblad, interieur, interieurinspiratie, doe het zelf, hack, thathomepage, (th)athomepage

Uitneembaar

De DIY tray is uitneembaar, wat wel zo handig is. Persoonlijk vind ik het prettig dat ik nu mijn glas neer kan zetten zonder het glas-op-glas geluid. En ook schuift een glas water of kop hete thee nu minder op het tafeltje heen en weer. Mijn laptop zet ik op de achterste opstaande rand, zodat hij een beetje schuin staat en ik handiger kan typen.

Benieuwd wat jullie van deze mini hack vinden!

bijzettafel, banktafel, bijzettafel voor over de bank, bijzettafel bank, sidetable, laptoptafel, diy tray, tray table, diy dienblad, interieur, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, bijschuiftafel

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer DIY’s te blijven posten! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Stuur een mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in. Ik plaats nooit voorgeschreven teksten.

Linda