Toen wij eind 2021 ons nieuwe huis kochten, waren er twee dingen die ik zo snel mogelijk wilde aanpakken. Het ene was het verwijderen van een gekke pui in de eethoek die veel ruimte wegnam en het andere was het verwijderen van bovenkasten in de keuken die ontzettend veel licht wegnamen. Want ondanks twee openslaande deuren in de keuken, was het er enorm donker. Zo zonde!

In deze blogpost laat ik zien hoe het verwijderen van bovenkasten meer licht in onze keuken bracht. Natuurlijk neem ik jullie ook gelijk mee in de styling van de planken die voor de keukenkasten in de plaats kwamen. En onderaan deze blogpost kun je €50 shopgegoed winnen voor posters en lijsten bij Gallerix!

Verwijderen van bovenkasten in de keuken

Eerst even de before situatie: zo donker! Er hingen twee soorten bovenkasten in de keuken: hoogglans witte kasten en zwarte vitrinekasten. Beide waren niet mijn smaak en het liefst zou ik een hele nieuwe keuken willen, maar dat zit er qua budget helaas niet in. Bovendien was de keuken bij aankoop van het huis krap drie jaar oud, dus zonde om al te vervangen.

keukenkasten verwijderen, bovenkasten verwijderen, keuken, verbouwing, verbouwen, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage, meer licht in keuken

We besloten om alle bovenkasten te verwijderen, alsmede de zwarte achterwand. De keuken was meteen een stuk lichter! Maar ook behoorlijk gehavend.. Achter de spatwand bleken nog oude tegels te zitten, die na verwijdering duidelijk maakten dat er absoluut opnieuw gestuct moest worden.

keuken, keuken verbouwen, verbouwen, verbouwing, bovenkasten verwijderen, keukenkasten verwijderen, meer licht in keuken, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

Ook ontdekten we dat het gat van de afzuiging niet recht boven de inductieplaat zat. Daarom zat er dus extra ombouw bovenaan de afzuigkap! We besloten om de “oude” afzuigkap te verkopen, het gat te dichten en een recirculatiekap terug te plaatsen. Dit was wel even een flinke onvoorziene uitgave, maar dankzij toepassing van mijn bespaartips en slim gebruik van cashback wist ik ‘m voor €858 ipv €1825 te bestellen. Een besparing van bijna duizend euro!

peper en zout, pepermolen, zoutmolen, Ikea, Halvtom, peper en zoutmolens, peper en zoutset, keukenaccessoires, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage, afzuigkap, recirculatiekap, wasemkap, Novy, recirculatie afzuigkap

Keukenplanken ipv -kasten

Na stuc- en schilderwerk spotte ik in de outlet van Bolia twee eikenhouten display planken van elk 234 cm. We zaagden beide planken in een punt af zodat ze tegen elkaar aan konden worden geplaatst in de hoek van de keuken.

keukenkasten verwijderen, bovenkasten verwijderen, keuken, verbouwing, verbouwen, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage, meer licht in keuken, keukenplanken, Bolia display plank, Bolia display shelf

Ook bestelde ik een spatrand (op maat) die precies bij ons aanrechtblad past. Hij heeft dezelfde print als onze inductiebeschermer. De spatrand kon ik heel gemakkelijk met de bijgeleverde 3M plakkers tegen de muur plaatsen. Daarna is ‘ie waterdicht afgekit met zwarte kit.

Door het verwijderen van bovenkasten in de keuken en het terugplaatsen van smalle planken, is de ruimte ongelofelijk veel lichter geworden. De zwarte railspot monteerden we expres een eindje naar voren ten opzichte van de keukenplanken, zodat de keuken optisch dieper lijkt. De keuken is nu niet alleen lichter, maar doet ook ruimer aan!

keukenkasten verwijderen, bovenkasten verwijderen, keuken, verbouwing, verbouwen, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage, meer licht in keuken, keukenplanken

Meestgestelde vraag over het verwijderen van bovenkasten in de keuken is: mis je de ruimte niet? Wij hebben het geluk dat we een kelder hebben waar naast voorraad, spullen staan die we hooguit eens per jaar gebruiken (zoals kerstservies). Ook hebben we in de woonkamer twee buffetkasten waar voornamelijk glaswerk in staat dat we niet dagelijks gebruiken.

Vtwonen Chow, vitrinekast, buffetkast, servieskast, woonkamer, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Vtwonen Chow, vitrinekast, buffetkast, servieskast, woonkamer, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Styling van de keukenplanken

Met de zomer voor de deur, gaf ik de keukenplanken een zonnige styling met posters uit de nieuwe zomercollectie van Gallerix. Dit is mijn favoriete webshop voor posters en lijsten, omdat ze een ontzettend uitgebreide collectie hebben. En de kwaliteit is top. Je hebt Gallerix wellicht al eerder voorbij zien komen in de slaapkamer van ons vorige huis, in de logeerkamer van ons nieuwe huis en in mijn blogpost over het maken van een makkelijke lijstenwand.

Voor de keukenplanken koos ik voor de volgende zomerse posters: sunset dry grass in formaat 30×40 cm, relaxing sunset in formaat 21×30 cm, path on sand in formaat 30×40 cm en sea shells in formaat 21×30 cm. Voor alle posters koos ik voor eikenhouten fotolijsten, passend bij de keukenplanken.

Gallerix, posters, zomer, sunset poster, zomerse posters, keukenplanken, plank styling, interieurinspiratie, shelf styling, eikenhouten lijsten, thathomepage, (th)athomepage

Gallerix, posters, zomer, sunset poster, zomerse posters, keukenplanken, plank styling, interieurinspiratie, shelf styling, eikenhouten lijsten, thathomepage, (th)athomepage, schelp poster, schelpen, schelpen in het interieur

Omdat ik dol ben op alles in schelpvorm, kregen mijn Xenos schelpkaars en Jysk schelpvaas ook een plekje op de planken. Beide items zijn helaas niet meer verkrijgbaar, maar in mijn blogpost over schelpen in het interieur, vind je alternatieven. De houten peper en zoutset is van Kay Bojesen. Ik scoorde deze in een Loppemarked op één van onze camperreizen naar Denemarken. Het zijn overigens strooiers en geen molens. Zie deze blogpost voor prachtige peper en zoutmolens én mijn budgetvondst op dat gebied.

peper en zout, pepermolen, zoutmolen, Ikea, Halvtom, peper en zoutmolens, peper en zoutset, keukenaccessoires, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

Winactie ism Gallerix

Wil jij ook graag nieuwe posters en/of lijsten shoppen? Laat dan in een reactie onder deze blogpost weten welke zomerse print jouw favoriet is en maak kans op €50 shoptegoed op de gehele collectie bij Gallerix! De winactie loopt t/m 17 juni 2023. Update: Gefeliciteerd Maureen van Dam! Jij hebt het shoptegoed gewonnen! Ik neem per mail contact met je op. 

keukenkasten verwijderen, bovenkasten verwijderen, keuken, verbouwing, verbouwen, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage, meer licht in keuken, keukenplanken

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Gallerix en bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel op meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Mail uw voorstel naar linda@thathomepage.com. Ik plaats geen voorgeschreven teksten en/of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.

Linda