De temperatuur loopt op en we maken massaal onze buitenruimte zomerklaar. Heerlijk! Maar, het blijft Holland en terwijl het op moment van schrijven regent, was het gisteren nog 25 graden. Vandaar deze blogpost met tips om het zomergevoel vast te houden, óók op niet zo zomerse dagen. Buiten naar binnen halen? Dat doe je zo!

Scroll voor een zomerse kortingscode bij Gallerix door naar het einde van deze blogpost.

Buiten naar binnen halen

De meestgegeven tip die je via Google zult vinden om buiten naar binnen te halen, is het plaatsen van een serre of overkapping. Zelf zijn wij erg gelukkig met onze elektronische overkapping, dus ik kan uit ervaring beamen dat dit een goede tip is. Alleen is het wat minder haalbaar op korte termijn. En nog afgezien van de vraag of je er de ruimte voor hebt, zit er ook een stevig prijskaartje aan. Een andere veelgenoemde tip is het plaatsen van openslaande deuren. Hoewel minder prijzig dan een serre of overkapping, is ook dit een flinke ingreep waar je niet 1, 2, 3 voor kiest. Hieronder vind je dan ook wat meer kleinschalige tips om het buitengevoel naar binnen te halen.

loungeset, loungebanken, loungeplek, terras, terras overkapping, elektrische overkapping, achtertuin, Leen Bakker Isere, Ikea Froson, Ikea Duvholmen, tuinbank, tuinset, thathomepage, (th)athomepage, interieurblog, tuinblog, elektrische overkapping, overkapping

Natuurlijke materialen

Wist je dat het idee om buiten naar binnen te halen onderdeel is van een groter concept dat men in de (binnenhuis)architectuur biophilic design noemt? Deze ontwerpvisie heeft als doel om de mens zoveel mogelijk verbonden te laten voelen met de ecologische wereld om zich heen. Dat klinkt misschien als een moderne modegril die vooral wordt toegepast om saaie kantoorgebouwen te vergroenen ten behoeve van werknemerswelzijn, maar bestaat in werkelijkheid al sinds de hangende tuinen van Babylon.

Wil je meer weten over de (academische) achtergrond van biophilic design? Check dan eens de website van Terrapic Bright Green uit New York (in het Engels), internationaal erkend als expert op het gebied van biophilic design.

Één van de manieren om biophilic design toe te passen in het interieur is het gebruik van natuurlijke materialen. Zelf heb ik veel hout in huis, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan bamboe, rotan, jute, kurk, zeegras, sisal, linnen of wol. Deze materialen worden niet alleen gebruikt voor meubels en woonaccessoires, maar ook als wandbekleding. Denk bijvoorbeeld aan de razend populaire akoestische houten wandpanelen.

buiten naar binnen halen, interieur, biophilic design, natuurlijke materialen, interieurinspiratie, interieurblog, groen in huis, thathomepage, (th)athomepage

Beliani jute vloerkleed, Ferm Living hout met rattan bijzettafel, Bepurehome acaciahouten fauteuil, Artichok zeegras mandenset, Woonexpress bananenblad mand, Dutchbone gerecycled marmer wandkast M, Dutchbone gerecycled marmer wandkast S, Zarahome papier maché hanglamp.

Levend groen

Een andere manier om buiten naar binnen te halen, is het incorporeren van planten in je interieur. Hiermee haal je niet alleen letterlijk de natuur in huis, het voldoet ook aan een ander belangrijk principe van biophilic design: het verbeteren van luchtkwaliteit.

Met levend groen kun je zoveel uitpakken als je zelf wilt. Van slechts een paar kamerplanten, tot een zogenaamde living wall. Nu is een hele muur die uit levende planten of uit mos bestaat niet goedkoop, maar er zijn talloze budgetvriendelijker opties te vinden om je muur met levend groen te decoreren en het buitengevoel naar binnen te halen.

buiten naar binnen halen, interieur, biophilic design, natuurlijke materialen, interieurinspiratie, interieurblog, groen in huis, thathomepage, (th)athomepage

Quvio wand bloempot trio verkrijgbaar in verschillende kleuren, Umbra Trigg wandelement en bloempot, mosschilderij verkrijgbaar in verschillende vormen, Quvio plantenstandaard, Quvio hangende bloempot metaal.

Zelf ben ik niet zo goed met kamerplanten en heb daarom slechts twee in huis. Een Polyscias Ming en een Polyscias Fabian. Deze planten zijn niet giftig en aldus geschikt voor een huishouden met katten. Heb jij vloerverwarming? Lees dan ook eens mijn blogpost over bloempotten geschikt voor vloerverwarming.

Kunst- en droogbloemen

Heb je net als ik geen groene vingers, dan kun je ook prima kunst- en droogbloemen gebruiken om buiten naar binnen te halen. Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van pampasgras, gedroogde madeliefjes, bloesem in het interieur en verschillende kunsttakken. Bij kunsttakken zit er veel verschil in kwaliteit qua hoe natuurlijk het oogt. Een tip hierbij is te kijken of je een tak eventueel zelf nog kunt aanpassen om het minder nep te laten lijken. Bij mijn Ikea eucalyptus takken heb ik bijvoorbeeld alle steeltjes afgeknipt om vervolgens de blaadjes rechtstreeks op de tak te lijmen. Het resultaat was een veel vollere, minder neppe bos eucalyptus!

kunstbloemen, kunsttakken, eucalyptus, groen in huis, buiten naar binnen halen, droogbloemen, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

Op de linkerfoto hierboven zie je mijn Gejst wandplank met daarop o.a. een houten geluidsbox in de vorm van een huisje. Deze geluidsbox van Relaxound speelt vogelgeluiden af. Dergelijke woonaccessoires zijn ook een goede en laagdrempelige manier om buiten naar binnen te halen!

Natuurafbeeldingen

Buiten naar binnen halen kan ook door gebruik van natuurafbeeldingen. In mijn blogpost over het verwijderen van bovenkasten in onze keuken om meer licht binnen te laten – ook een kenmerk van biophilic design – liet ik mijn eikenhouten wandplanken zien met daarop lijsten en posters van Gallerix. Deze waren allemaal in strandthema. Met op de zee geïnspireerde decoratie haal je het buitengevoel zeker naar binnen! Zie voor meer inspiratie ook mijn blogpost over schelpen in het interieur.

Gallerix, posters, zomer, sunset poster, zomerse posters, keukenplanken, plank styling, interieurinspiratie, shelf styling, eikenhouten lijsten, thathomepage, (th)athomepage

Het fijne aan posters is dat je er gemakkelijk mee kunt afwisselen. Zo had ik onlangs meer behoefte aan groen in huis en verving ik de strandposters voor andere exemplaren uit de zomercollectie en botanische collectie van Gallerix.

natuurafbeeldingen, posters, Gallerix, groen in huis, biophilic design, buiten naar binnen halen, buiten binnen halen, buitengevoel binnen, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage, keukenplanken

Ik koos voor poster stranded boat in formaat 30×40 cm, poster Dutch tulips in formaat 21×30 cm, poster bicycle and flowers in formaat 30×40 cm en poster white flowers in spring in formaat 21×30 cm. Alle eikenhouten lijsten zijn eveneens van Gallerix.

buiten naar binnen halen, buitengevoel binnen, buiten binnen halen, groen in huis, posters, Gallerix, botanisch, biophilic design, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

buiten naar binnen halen, buitengevoel binnen, buiten binnen halen, groen in huis, posters, Gallerix, botanisch, biophilic design, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Kortingscode

Wil je ook het buitengevoel naar binnen halen met mooie natuurafbeeldingen? Gebruik dan mijn kortingscode Thathomepage30 voor 30% korting op alle posters bij Gallerix.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Gallerix en bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen. 

Linda