Hoe werkt cashback? Dat is een vraag die ik geregeld krijg sinds ik een blogpost schreef met 15 tips om te besparen op je interieur aankopen. Het blijkt een ingewikkeld onderwerp, waarbij niet altijd wordt geloofd dat het ook écht werkt. En dat is zonde! Ik gebruik al acht jaar (dezelfde) cashbacksites en heb in die periode ruim €3000 uitbetaald gekregen. Rechtstreeks gestort op mijn bankrekening. Drie. Duizend. Euro. Dat laat je toch niet liggen?! In deze blogpost vertel ik je alles over cashback en hoe je er het maximale uithaalt.

Wat is cashback?

Allereerst moeten we een onderscheid maken tussen cashback van een fabrikant en cashback via een cashbacksite.

Via een fabrikant

cashback, cashbacks vergelijken, wat is cashback, werkt cashback, het maximale uit cashback halen, besparen, budgettip, thathomepage, (th)athomepageCashback via een fabrikant zie je voornamelijk bij televisies, witgoed en andere huishoudelijke apparaten. Zo kochten wij in oktober 2021 een koelkast bij Mediamarkt, waarop de fabrikant (Haier) op dat moment €150 cashback bood.

Na aankoop vroeg ik via de website van Haier de cashback aan, waarna deze enkele weken later op mijn bankrekening werd gestort.

Via een cashbacksite

cashback, cashbacks vergelijken, wat is cashback, werkt cashback, het maximale uit cashback halen, besparen, budgettip, thathomepage, (th)athomepage, cashback mediamarktBij cashback via een cashbacksite vinden de benodigde handelingen plaats voorafgaand aan de aankoop. Zoals gezegd kochten wij een koelkast van Haier bij Mediamarkt, maar via een cashbacksite. In dit geval via mijn favoriete site Cashbackxl. Dat houdt in dat ik eerst Cashbackxl bezocht, daar inlogde, vervolgens Mediamarkt opzocht en op de roze button met “shop en ontvang cashback” klikte.

cashback, cashbacks vergelijken, wat is cashback, werkt cashback, het maximale uit cashback halen, besparen, budgettip, thathomepage, (th)athomepageHierdoor opende de website van Mediamarkt, waar ik vervolgens de koelkast kocht. Direct na aankoop verscheen de cashback als geregistreerd in mijn account. Enkele maanden later was deze verwerkt en liet ik hem uitbetalen op mijn bankrekening.

De cashback betrof 3% van het aankoopbedrag ex BTW, in totaal €27,55.

Hoe werkt cashback?

Het bovenstaande voorbeeld geeft ook gelijk aan hoe cashback werkt. Door een aankoop via een cashbacksite te doen, krijg je feitelijk een korting die na aankoop wordt uitbetaald. Je kunt het ook zien als beloning voor het doen van een aankoop via de betreffende cashbacksite. Waarom krijg jij die beloning? Het antwoord is simpel: omdat de cashbacksite óók wordt beloond voor jouw aankoop. Bijvoorbeeld met een percentage bovenop het bedrag dat jij krijgt.

Maar waarom doen webshops hier aan mee? Iedere webshop kan hiervoor zijn eigen motivatie hebben. Zo kan het de vindbaarheid via Google verbeteren, wat leidt tot meer verkopen. Ook kan het een kwestie zijn van concurrentie. Coolblue verkoopt bijvoorbeeld veelal dezelfde producten als Mediamarkt. Stel dat Coolblue niet aangesloten zou zijn bij Cashbackxl (wat wel zo is, ook 3%) dan zou ik als klant uiteraard altijd voor Mediamarkt kiezen ipv Coolblue. Mét cashback ben ik immers goedkoper uit dan zonder.

Waar moet je op letten?

shopbuddies, cashback, cashbacks vergelijken, wat is cashback, werkt cashback, het maximale uit cashback halen, besparen, budgettip, thathomepage, (th)athomepage, cashback vergelijkenWaar moet je op letten? Allereerst is het belangrijk dat je voor een betrouwbare cashbacksite kiest. Hiervoor zul je moeten afgaan op andermans ervaringen. Zoals gezegd is mijn persoonlijke favoriet Cashbackxl. Hier ben ik al acht jaar tot volle tevredenheid bij aangesloten.

Verder gebruik ik Shopbuddies (voor webshops die niet bij Cashbackxl zijn aangesloten). Anderen gebruik ik niet, omdat ze ofwel een lager percentage bieden ofwel nadelige voorwaarden hebben zoals een drempelbedrag, administratie- of abonnementskosten of enkel in spaarpunten uitbetalen ipv in geld.

Cashbacks vergelijken

Cashbackxl heeft een enorm bestand aan webshops én biedt doorgaans het hoogste percentage in vergelijking met concurrenten. Via de website cashbacksvergelijken.nl kun je de webshop zoeken waar jij een aankoop wilt doen. Je krijgt dan alle sites te zien die voor die betreffende webshop een cashback bieden, welk percentage wordt geboden (let op, zie hieronder!) en of er een drempelbedrag van toepassing is.

Percentage

Let op! Soms lijkt het alsof een cashbacksite een hoog percentage biedt, terwijl dat hoge percentage (bijv. 10%) slechts voor één productcategorie geldt. Voor alle andere producten krijg je veel minder (bijv. 1,5%), waardoor je bij een concurrent die “slechts” 4% op álles bood, eigenlijk beter af zou zijn geweest. Extra misleidend is het wanneer het hoge percentage enkel geldt wanneer je een premium lid bent, voor welk lidmaatschap je doorgaans moet betalen.

Hoe haal je het maximale uit cashback?

Hoe haal je het maximale uit cashback? Hiervoor is het voorgaande (het kiezen van een betrouwbare cashbacksite met een hoog percentage) uiteraard essentieel. Maar, er is ook een slim trucje dat je kunt toepassen om het absolute maximale uit cashback te halen.

Stapelen

volautomatische koffiemachine, Krups, koffiemachine, volautomaat, cashback, cashback stapelen, cashback bol.com, hoe werkt cashbackEen manier om het maximale uit cashback te halen is het stapelen van cashback. Hoe werkt dit? Bij het stapelen van cashback maak je gebruik van twee cashbacksites. Één site dat een percentage cashback op de aankoop biedt en één site waar je cashback krijgt op het aankopen van cadeaubonnen waarmee je de aankoop doet. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het absoluut niet.

shopbuddies, cashback, cashbacks vergelijken, wat is cashback, werkt cashback, het maximale uit cashback halen, besparen, budgettip, thathomepage, (th)athomepage, cashback vergelijken, cashback stapelen, cashback bol.comEen voorbeeld. Cashbackxl biedt 4% cashback op de aankoop van cadeaubonnen die je bij Bol.com kunt besteden. Zo kocht ik in november 2022 een volautomatische koffiemachine via Bol.com. De prijs was op dat moment €461,50 dankzij Black Friday korting. Voor dat bedrag kocht ik cadeaubonnen via Cashbackxl, waarop ik direct 4% cashback (= €18,46) in mijn cashbackaccount kreeg teruggestort.

shopbuddies, cashback, cashbacks vergelijken, wat is cashback, werkt cashback, het maximale uit cashback halen, besparen, budgettip, thathomepage, (th)athomepage, cashback vergelijken, cashback stapelen, cashback bol.comNa aankoop van de Bol.com cadeaubonnen, ging ik naar mijn secundaire cashbacksite: Shopbuddies. Daar logde ik in, zocht Bol.com en klikte op de knop “koop met cashback”. Hierdoor opende de Bol.com website, waar ik vervolgens de koffiemachine betaalde met de cadeaubonnen die ik eerder via Cashbackxl kocht. Zo ontving ik via Shopbuddies nog eens 1,75% cashback over het aankoopbedrag excl btw (= €6,67).

Extra bonus: er liep ook dat moment óók nog een cashbackactie van €100 via de fabrikant van de koffiemachine (Krups) die ik na aankoop kon aanvragen. Zo betaalde ik dankzij het stapelen van cashback uiteindelijk €336,37 voor de koffiemachine ipv €461,50.

Conclusie

Om net als ik het maximale uit cashback te halen, hoef je eigenlijk maar 4 dingen te doen:

  • jezelf aanmelden bij Cashbackxl en Shopbuddies; en
  • voorafgaand aan elke online aankoop (en dat geldt ook voor online boodschappen bestellen, zelfs al reken je die aan de deur af met een pinbetaling!) checken bij wie je het hoogste percentage krijgt; en
  • je aankoop via die cashbacksite doen; en
  • indien mogelijk, cashback stapelen.

Veel succes allemaal!

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets koopt of jezelf aanmeldt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Mail naar linda@thathomepage.com. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen. 

Linda