Misschien heb je ‘m gespot op mijn Instagram: de cheesecake met kruidnotenbodem, stroopwafels en karamelsaus die ik in de herfstvakantie maakte met mijn dochter. Hij zag er geweldig uit, maar was eigenlijk totaal mislukt. Ondanks dat we ‘m twee uur langer in de koelkast hadden laten opstijven dan volgens het recept nodig was, zakte hij in als een plumpudding (eh, cheesecake) bij het aansnijden. Maar lekker was ‘ie wel! Op veler verzoek deel ik in deze blogpost daarom het recept, waarbij ik een kleine aanpassing heb gemaakt om de tijd in de koelkast te verkorten. In plaats van één grote cheesecake met kruidnotenbodem, maakte ik (royale) eenpersoonsporties in een glas. Makkelijk met lepelen én sneller klaar!

cheesecake, sinterklaastaart, sinterklaas, kwarktaart, pepernoten, pepernotenbodem, karamelsaus, stroopwafels, stroopwafeltaart, bakken, foodblog, toetje, dessert, wie zoet is krijgt lekkers, thathomepage

Cheesecake met Philadelphia

Het oorspronkelijke recept plukte ik van de website van Philadelphia. Eigenlijk maak ik cheesecakes altijd met Philadelphia. Ik vind de naturel variant lekker en omdat er ook een (smaakvolle) light versie verkrijgbaar is, maakt dat de bom aan calorieën net wat minder zwaar. In plaats van verkruimelde bastognekoeken, gebruikte ik voor de bodem verkruimelde kruidnoten van Bolletje. Kruidnoten laten zich wat minder makkelijk met boter mengen dan bastognekoeken, waardoor een grotere hoeveelheid boter nodig is om een goede bodem te maken. Ik gebruik daarom liever margarine dan roomboter, anders neemt de caloriebom alsnog toe. Qua smaak vind ik het weinig verschil maken of je roomboter of margarine gebruikt, omdat de smaak van kruidnoten toch de overhand heeft.

Voor de grote cheesecake met kruidnotenbodem op de foto hierboven volgde ik voor het overige het recept van Philadelphia. Let wel op dat je de taart echt véél langer in de koelkast laat opstijven dan het recept aangeeft. Bij ons was vier uur (in plaats van de aangegeven twee uur) niet genoeg. Daarom besloot ik om dit recept nogmaals te maken, maar dan in kleinere, handzame porties.

cheesecake, cheesecake met kruidnoten, kruidnoten, pepernoten, kruidnotenbodem, Philadelphia, stroopwafels, sinterklaas, sinterklaasrecept, recept, traktatie, sinterklaasdessert, sinterklaastraktatie

Makkelijk lepelen

Op onze bruiloft hadden we ’s avonds bij het feest als alternatieve bruidstaart verschillende soorten cheesecake in glazen (die in de vorm van een taart waren gestapeld). Ik vond dit handig, omdat je uit een glas makkelijk staand kunt lepelen in plaats van dat gestoei met een glijdend stuk taart op een bordje. Omdat we de glazen zelf aan de bakker hadden aangeleverd, heb ik nog altijd 150 stuks glazen in huis waar ik verder niks meer mee doe. De hoogste tijd dus om ze zelf eens te gebruiken! Op onderstaande foto van onze bruidsfotograaf Ringelberg Fotografie zie je de “taart” met glazen achter mij staan. Zie voor meer foto’s van onze bruiloft mijn blogpost over onze rustieke & romantische bruiloft styling.

bruiloft, cheesecake in glas, alternatieve bruidstaart, Linda Hummel, thathomepage, bruidstaart, cheesecake, in glas

Ingrediënten

Voor vier glazen met cheesecake gebruikte ik onderstaande ingrediënten en hoeveelheden. Het zijn dezelfde hoeveelheden die je gebruikt voor één grote cheesecake, dus het zijn echt royale eenpersoonsporties (¼ van de taart per glas). Wil je een kleinere portie maken, gebruik dan een kleiner glas. Ik gebruikte glazen van 9 cm hoog en een diameter van 7 cm van de Xenos. Minder vulling in het glas doen is natuurlijk ook een optie, maar dan ziet het er minder gevuld (en dus een beetje karig) uit bij dit formaat glas.

  • 60 gram boter
  • 130 gram kruidnoten
  • 400 gram Philadelphia naturel light
  • 60 gram poedersuiker
  • 125 ml crème fraîche light
  • 2 tl vanille extract

En voor de topping gebruikte ik:

  • een zakje mini-stroopwafels
  • schuddebuikjes
  • kruidnoten
  • zelfgemaakte karamelsaus

Karamelsaus kun je kant-en-klaar kopen, bijvoorbeeld deze van de Jumbo. Wil je zelf karamelsaus maken? Probeer dan eens dit recept van Laura’s Bakery. Het is mijn favoriet voor karamelsaus.

Bereidingswijze

Doe de kruidnoten in een ziplock zakje en verpak dit zakje vervolgens in een ander ziplock zakje. En daarna het liefst in nóg een zakje. Je moet namelijk behoorlijke agressie op de kruidnoten botvieren om ze te verkruimelen. Waarschijnlijk ploft het eerste zakje tijdens dit proces en als je niet álles onder de kruimels wilt hebben zitten, zijn extra zakjes geen overbodige luxe. Probeer bij het sluiten van de zakjes dan ook telkens zoveel mogelijk lucht eruit te laten. Sla nu de kruidnoten tot kruimels met een deegroller of laat je kind er met laarzen op stampen (gefeliciteerd, je bent nu de leukste moeder ooit!).

Smelt de boter in een pannetje, neem de pan van het vuur (is het vuur uit?) en meng de boter met de kruidnoten. Vul nu direct de glazen met de kruidnoten-botermix. Druk aan met de bolle kant van een theelepel en zet de glazen in de koelkast om de kruidnotenbodem hard te laten worden.

Mix de Philadelphia, poedersuiker, crème fraîche en het vanille extract in een kom en zet in de koelkast. Wacht zo’n 15 minuten en vul de glazen dan met de Philadelphia-mix. Zet de gevulde glazen in de koelkast laat ze drie uur opstijven. Na het opstijven kun je de volle glazen met cheesecake met kruidnotenbodem naar wens versieren met extra kruidnoten, schuddebuikjes en karamelsaus. Eet smakelijk!

pepernoten cheesecake, cheesecake, pepernoten, cheesecake in glas, sinterklaas, sinterklaastaart, kwaktaart, recept, thathomepage

Linda