Coronaproof reizen met een camper. Of überhaupt reizen met een camper. Is het wat? Begin dit jaar – toen Corona enkel nog bekendstond als Mexicaans biertje – huurden wij via Goboony een camper. Ons doel was om te testen of een camper een goede manier van liggend reizen zou kunnen zijn ivm mijn zenuwletsel. Pas later, toen de pandemie uitbrak, realiseerden we ons dat vakantie met een camper waarschijnlijk de meest coronaproof manier van reizen is. Zeker als je reist naar plekken met rust en ruimte. Reizen met een camper? Dit hebben wij geleerd van onze eerste ervaring!

camper, camperreis, camper, campervakantie, reizen met een camper, coronaproof, Denemarken, Rold Skov, Rebild Bakker, Goboony, thathomepage, (th)athomepage

Reizen met een camper

Uiteraard maakt het verschil wat voor soort camper je boekt. Niet alle campers hebben een douche, toilet, keuken of veel (slaap)ruimte. Wij huurden een integraal camper met een tweepersoonsbed achterin en een tweepersoonshefbed boven de bestuurderscabine. Zie voor een uitleg van verschillende soorten campers (o.a. onderscheid half-integraal/integraal) dit artikel van Goboony. Wij vonden het fijne aan onze integraal camper dat het woongedeelte volledig bruikbaar bleef wanneer onze dochter in het hefbed boven de cabine lag te slapen. Zo hoefden we bijvoorbeeld niet al bukkend onder het bed door te lopen om een wijntje uit de koelkast te pakken.

camper, Dethleffs, integraal camper, camperreis, reizen met een camper, coronaproof, camper, campervakantieKoelkast

Over de koelkast gesproken: wanneer je rijdt, draait de koelkast op de accu (die door het rijden zelf wordt opgeladen). Wanneer je ergens stopt, kun je de koelkast op gas laten draaien (gasflessen neem je mee) of via stroom (stroomkabel neem je mee, aansluitingen vind je op campings of camperplaatsen langs de weg). De koelkast in onze camper zocht automatisch de juiste voedingsbron. We zaten dus nooit zonder koude koelkast of diepvries. Ik weet niet of dit in alle campers zo handig is geregeld, dus stel deze vraag voordat je huurt/vertrekt.

Keuken

Voordeel van een camper is ook dat je een eigen keukentje hebt. Je kunt dus gewoon koken en afwassen in je eigen ruimte. Ivm (brand)veiligheid moeten de raampjes in het woongedeelte open staan tijdens het koken. Nu was dit dankzij het stralende weer voor ons geen probleem, maar als het keihard regent is dit misschien minder handig. De keuken draait op gas, dus ook op plekken zonder stroom, kun je gewoon koken.

Het enige dat wij misten in de keuken in stroomloze situaties, was goede koffie. Volgende keer nemen we een cafetière mee of een portable espresso maker waar je cups in kunt doen.

Water

In de camper zit een watertank die je van vers water voorziet. Water kun je eigenlijk overal bijvullen. Via tappunten op campings of op parkeerplaatsen langs de snelweg. Vaak vind je daar ook een aangewezen put om je vuile water te lozen. Via de app Campercontact – kom ik zo nog op terug – kun je dit soort plekken gemakkelijk vinden.

vakantie met een camper, camper, camperreis, reizen met een camper, coronaproof reizen, coronaproof camper, campervakantie, Goboony, Denemarken, met camper op het strand rijden, reisblog, thathomepage, (th)athomepage

Cassettetoilet en douche

Het meest ideale aan een camper is dat je een eigen toilet bij je hebt. Nou gruwelde ik altijd al van openbare snelwegtoiletten, zeker die waarbij de term “toilet” nauwelijks van toepassing is (@Frankrijk: een gat in de grond is géén wc). Maar sinds Corona zul je mij er zeker niet meer vinden.

Nadeel van een cassettetoilet (zo heet dat) is dat ‘ie ook geleegd moet worden. Tip: neem wegwerphandschoenen mee voor dit klusje. Ook goed om te weten, is dat normaal toiletpapier een cassettetoilet kan verstoppen. Gebruik liever snel oplosbaar toiletpapier. Dit maakt het legen ook makkelijker. Verder is het aan te raden om (biologische) afvaltanktoevoeging te gebruiken.

Douchen in een camper (indien aanwezig) kan. Vooral de mogelijkheid tot het kunnen afspoelen van zanderige voetjes na een strandbezoek is prettig. Natuurlijk is het wel zo dat er niet veel ruimte is om je te bewegen in camperdouche. Een douchebeurt op een camping is prettiger, maar als je campings wilt vermijden/gaat wildkamperen, is het zeker een optie.

Telefoons opladen

Wanneer je net als wij navigeert via je telefoon en vervolgens op plekken zonder stroom verblijft, zit je al snel zonder batterij. Gelukkig bleek dat we onze telefoons konden opladen via een USB poort in de camper tijdens het rijden. Ik weet niet of alle campers deze mogelijkheid hebben, dus dit is een puntje om te checken voordat je huurt/vertrekt.

Coronaproof bestemming

Het hangt er natuurlijk compleet vanaf waar je naartoe gaat of je camperreis coronaproof kan verlopen. Wij waren er al vrij snel uit dat een stedentrip/stad bezoeken met een camper geen aanrader is. Zelfs met achteruitrijcamera, is het – zeker met een fietsenrek achterop – niet relaxt om door smalle straten te manoeuvreren. Om over parkeren maar te zwijgen. Persoonlijk vind ik een camperreis ook meer passen bij een vakantie in de vrije natuur. Immers heb je alle faciliteiten bij je om je daar prima (best luxe zelfs) te kunnen redden.

campervakantie, camperreis, coronaproof, reisblog, Denemarken, Jutland, Løkken, vakantie in Denemarken, reizen met een camper, Goboony, thathomepage, (th)athomepage

Denemarken

Wij kozen Denemarken als bestemming. Denemarken is ongeveer even groot als Nederland, maar heeft slechts 5.8 miljoen inwoners (waarvan 1,2 miljoen in Kopenhagen woont). Het is er dus een stuk minder dichtbevolkt dan in ons landje. En dat is echt te merken. Alleen al aan de (minimale) lichtvervuiling. We zagen op één avond maar liefst zeven vallende sterren. Dat is voor Randstadbewoners zoals wij nogal een unicum.

Met je camper het strand op

Terwijl in Nederland de stranden tijdens de hitte compleet volgepakt lagen, stonden wij met onze camper op het Deense strand met letterlijk niemand om ons heen. In Noord-Jutland kun je (o.a.) bij Blokhus, Løkken en Tornby over het strand rijden en vrij parkeren waar je maar wilt. Wel even opletten dat je op hard zand blijft rijden zodat je niet vast komt te zitten. Ik vind dit echt een fantastische manier van vakantie vieren. Op het strand, met de camper, vlak aan het water. Geen gesjouw met strandspullen of een heel eind lopen naar vieze wc’s, maar alles bij de hand. I-de-aal.

vakantie met een camper, camper, camperreis, reizen met een camper, coronaproof reizen, coronaproof camper, campervakantie, Goboony, Denemarken, met camper op het strand rijden, reisblog, thathomepage, (th)athomepage

Ook op het waddeneiland Rømø in Zuid-Jutland, kun je met een camper (of auto) het strand op. En wat voor een strand! Lakolk Strand is met een breedte van 1.5 tot 6 kilometer (!) het breedste zandstrand van Europa. Het is ook nog eens 15 km lang, waardoor het eerder moeite kost om bij mensen in de buurt te komen dan om ze te vermijden.

Rømø, Lakolk strand, breedste zandstrand Europa, Denemarken, met camper op het strand, met auto op het strand, Waddeneiland, camper, campervakantie, Goboony, thathomepage, (th)athomepage, reisblog

App Campercontact

Overnachten op het strand is niet toegestaan (wildkamperen is verboden in Denemarken), maar vaak mag dit op een steenworp afstand van het strand wél. In de duinen zonder andere mensen om je heen, voelt dit alsnog als wildkamperen.

Campercontact, camperreis, reizen met een camper, campervakantie, Goboony, coronaproof, app, reisblog, thathomepage, (th)athomepageWij kookten ’s avonds op het strand in onze camper, genoten nog even van de in zee zakkende zon en trokken ons vervolgens terug op een plekje in de duinen. Met de app Campercontact vind je dit soort plekken gemakkelijk. Je vult simpelweg je locatie in en checkt op de kaart waar je mag overnachten. Ook kun je checken welke voorzieningen ter plaatse aanwezig zijn.

Campinggedrag is vaak niet toegestaan op dit soort semi-wildkampeerplekken, maar zonder mensen in de buurt kun je prima even een wasje ophangen of nog even buiten zitten. Rond 21:00 uur vond ik het aan zee behoorlijk fris worden (truien mee dus!), ook al was het overdag 30 graden geweest. Dat is nóg een voordeel van Denemarken, plaknachten zijn niet aan de orde.

camper, camperreis, reizen met een camper, coronaproof reizen, coronaproof camper, campervakantie, Denemarken, Skagen, reisblog, Goboony, thathomepage, (th)athomepage

Conclusie

Reizen met een camper. Is het wat? Ja! Sterker nog: volgend jaar gaan we weer weg met een camper. We zijn van plan om vanuit Duitsland over te steken naar Lolland, Denemarken (nu zijn we enkel in Jutland geweest) en door te rijden naar Zweden – indien niet meer oranje – waar je wél mag wildkamperen.

Is een camperreis coronaproof? Ja! Het hangt natuurlijk van je bestemming en je eigen gedrag af, maar in principe heb je alles bij je (inclusief genoeg opbergruimte voor boodschappen) om er écht tussenuit te gaan. Alleen tanken blijft noodzakelijk.

campervakantie, camperreis, coronaproof, reisblog, Denemarken, Jutland, Løkken, vakantie in Denemarken, reizen met een camper, Goboony, thathomepage, (th)athomepage

Volgende keer

Wat we de volgende keer anders zouden doen is het vertrek. Vaak kun je een camper pas rond 15:00 ophalen (net als inchecken in een hotelkamer). Omdat we dezelfde dag wilden rijden, hebben we erg gehaast bij het vertrek. Onze tip: haal de camper op, pak ‘m op je gemakje in en vertrek pas de volgende dag. Hetzelfde geldt voor de terugreis.

Ook ideaal vonden we dat onze dochter tijdens de reis aan een tafeltje in de gordel kon zitten spelen (wel even een zitverhoger meenemen). Ik dacht vrij goed voorbereid te zijn met ministeck en een magnetische smart game qua geen slingerend speelgoed, maar tip is toch om het speelgoed in een dienblad met opstaande rand te zetten met een antislipmatje eronder. Anders vliegt bij elke bocht alsnog de boel van tafel.

Heb jij vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

PS: Lees ook eens mijn blogpost over onze cruise naar Noorwegen!

vakantie met een camper, camper, camperreis, reizen met een camper, coronaproof reizen, coronaproof camper, campervakantie, Goboony, Denemarken, met camper op het strand rijden, reisblog, thathomepage, (th)athomepage

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niks extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in. Ik plaats geen voorgeschreven teksten. 

Linda