(Th)athomepage zou geen echte at home pagina zijn, als ik geen blogpost zou publiceren over de leukste thuisblijfuitjes. Zoals mijn vaste lezers weten, ben ik door zenuwletsel nagenoeg altijd thuis. Thuisblijven is voor mij dan ook normaal. Wat normaal echter niet zo is, is de hoeveelheid aan leuke online uitjes. Talloze organisaties hebben alternatieve manieren gevonden om “hun” uitstapje bij jou thuis te krijgen. Wat mij betreft mag dit na de coronacrisis blijven bestaan! Eindelijk kan ik ook “naar” een escape room of een musical toe! Uit alle initiatieven, heb ik onderstaande lijst met mijn favoriete online uitjes samengesteld.

Musicals

thuisblijftip, thuisblijftips, thuisblijfuitje, online uitjes, virtuele uitjes, uitstapjes, coronoproof uitstapjes, thuisblijven, Stage Entertainment, Stage memories, musical, online musical, online uitje, virtueel uitjeOm maar met de musicals af te trappen: Stage Entertainment heeft Stage Memories gelanceerd. Via de website of app kun je fragmenten, thuisconcerten en backstage materiaal van de leukste musicals bekijken. Tijdens de eerste lockdown kon je via Stage Memories ook gehele musicals kijken via Stage Memories. Ik hoop dat dit nog een keer wordt herhaald en houd jullie op de hoogte!

Efteling Musical

Voor kinderen heeft de Efteling de musical De Sprookjessprokkelaar online gezet. Eigenlijk zou De Sprookjessprokkelaar (gebaseerd op het gelijknamige boek van prinses Laurentien en kinderboekenschrijver Paul van Loon) in 2020 in de bioscoop uitkomen, maar dit is vanwege de coronomaatregelen niet doorgegaan. Met ruim een uur kijkplezier is dit absoluut een leuk online uitje voor kids. Naast De Sprookjessprokkelaar staan ook andere Efteling musicals online, zoals Pinokkio en De Gelaarsde Kat.

Escape room

thuisblijftip, thuisblijftips, thuisblijfuitje, online uitjes, virtuele uitjes, uitstapjes, coronoproof uitstapjes, thuisblijven, online uitje, virtueel uitje, escape room, escaperoom, Locked AmsterdamLocked Amsterdam biedt één van haar escape rooms virtueel aan. Je logt in op een door Locked Amsterdam gemaakte livestream. Dit kan met maximaal zes personen tegelijk, elk vanuit ieders eigen huis. Je staat dan live in contact met een gamemaster die fysiek in de escape room aanwezig is en al jouw opdrachten uitvoert. Er is een 360° camera die elke speler individueel kan besturen en een camera die door de gamemaster wordt bediend. Zo houdt iedereen continue volledig overzicht over de ruimte. De escape room duurt 90 minuten en moet vooraf worden geboekt. Zie Locked Amsterdam voor een overzicht van data, tijden en prijzen. Echt een uitje om voor thuis te blijven!

Gezelschapsspellen

Er zijn trouwens ook een heleboel escape room gezelschapsspellen te koop. Spelletjesmaker Identity Games heeft bijvoorbeeld een aantal in het assortiment. Wat dacht je van Escape Room The Game: Jumanji Family Edition? Ook bij 999 Games vind je escape room spellen: bijvoorbeeld Diefstal in Venetië of Het Mysterie van Eldorado. Voor puzzelfans zijn er ook legpuzzels waaruit je kunt ontsnappen! Bijvoorbeeld Kitchen of a Witch van Ravensburger. En voor de Casa de Papel fans is de escape game Bella Ciao wellicht een aanrader!

Thuismuseum

thuisblijftip, thuisblijftips, thuisblijfuitje, online uitjes, virtuele uitjes, uitstapjes, coronoproof uitstapjes, thuisblijven, virtueel museum, thuismuseum, museum, online museum, online uitje, virtueel uitjeEr zijn talloze Nederlandse musea waar je een virtuele tour kunt volgen. Kijk op Thuismuseum voor de hele lijst. De tours zijn gratis, maar je kunt een donatie doen voor jouw online bezoek. Zo steun je museale sector in deze lastige tijd. Samen met mijn dochter spotte ik dino’s in Naturalis (met Freek Vonk!) en volgden we een rondleiding in het Onderwijsmuseum. Een superleuke aanvulling op het thuisonderwijs!

Buitenlandse musea

Via het Google Arts & Culture Project kun je vanaf je eigen bank gratis binnenkijken bij al die wereldberoemde (buitenlandse) musea waarvan normaalgesproken de toegangsprijs nog afschrikwekkender is dan de rij voor de ingang. Dikke aanrader dus! Er zijn musea van over de hele wereld aangesloten. Het Rijksmuseum, het Guggenheim, maar bijvoorbeeld ook Auschwitz. Er zijn exposities en 360° video’s en je kunt een aantal museums in street view bezoeken. Zo “wandelde” ik afgelopen week door Versailles. Amazing.

De natuur in

Voor wie Tuinesië nu wel heeft gezien, is er online een walhalla aan natuur beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld eens bij Natuurmonumenten. Zo zijn 19 Nederlandse natuurgebieden virtueel te bewandelen via Google street view.

Quarantuinvogel

thuisblijftip, thuisblijftips, thuisblijfuitje, online uitjes, virtuele uitjes, uitstapjes, coronoproof uitstapjes, thuisblijven, online uitje, virtueel uitje, vogelbescherming, quarantuinvogel, tuinvogels, vogels, beleef de lente, broednest, broedkast, nestkast, nestkastlive, tuinezie, vogelcursusBen jij een vogelliefhebber of zou je graag meer over vogels willen weten? Via de Vogelbescherming kun je twee gratis online cursussen volgen: de beginnerscursus Tuinvogels in Nederland en de beginnerscursus Vogels in Nederland. En met een simpele postcodecheck kun je ontdekken welke soorten vogels er in jouw buurt leven. Wat is jouw #quarantuinvogel?

 

Buitenland

Via het eerder genoemde Google Arts & Culture Project zijn ook allerlei buitenlandse natuurgebieden virtueel bewandelen. Typ in de zoekfunctie het gebied dat je wilt bezoeken. Als je het poppetje-symbool ziet staan, is de plaats virtueel te bewandelen.

thuisblijftip, thuisblijftips, thuisblijfuitje, online uitjes, virtuele uitjes, uitstapjes, coronoproof uitstapjes, thuisblijven, online uitje, virtueel uitje, virtuele wandeling, online wandeling, online wandelen, online wandelingen, virtuele wandelingen

Ook gaaf is het virtueel bekijken van natuurverschijnselen, zoals het Noorderlicht. Via Explore kun je naar de Aurora Borealis kijken. Het scheelt dat je niet in de kou hoeft te wachten, maar vroeg opstaan moet je nog steeds als je dit natuurverschijnsel op de livestream wilt spotten. In de ochtend heb je namelijk de meeste kans.

Cultureel erfgoed

Uniek online uitje op het gebied van cultureel erfgoed biedt het project Erfgoed Gezocht Junior. Speur via digitale hoogtekaarten mee naar eeuwenoude grafheuvels, karrensporen of prehistorische akkers. Erfgoed gezocht is een vorm van citizen science, waarbij burgers meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek. Een leuk online uitje voor de (mini)archeologen onder ons!

Dierentuinen

Dat ik fan ben van Beekse Bergen, wisten jullie al uit mijn blogpost over ons verblijf bij de leeuwen op het Safari Resort van Beekse Bergen. Wil jij de bekende autosafari virtueel maken? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van Beekse Bergen. Daar vind je ook een hoop andere leuke filmpjes.

thuisblijftip, thuisblijftips, thuisblijfuitje, online uitjes, virtuele uitjes, uitstapjes, coronoproof uitstapjes, thuisblijven, online uitje, virtueel uitje, dierentuin, Beekse Bergen, safaripark, autosafari

Burgers’ Zoo in Nijmegen is nog een stapje verder gegaan en heeft 360° video’s gepubliceerd die je met een virtual reality bril kunt bekijken. Op deze manier kun je zelfs zwemmen in de Ocean van Burgers’ Zoo! Heb je nog geen virtual reality bril, dan is nu het moment om er eentje aan te schaffen. Ze komen namelijk ook van pas bij een virtueel bezoekje aan het pretpark. Zie hieronder!

Achtbanen en glijbanen

Wist je dat je allerlei achtbanen in pretparken en glijbanen in zwemparadijzen in 360 graden en/of virtual reality kunt beleven? Zoek binnen YouTube op de naam van een pretpark of zwembad + 360 graden en je vindt talloze attracties. Ik vond ze voor de Efteling (Baron, Python, Joris en de Draak), Walibi (Goliath, Lost Gravity, Condor, Speed of Sound, Robin Hood), Slagharen (The Goldrush, The Eagle) en Hellendoorn (Tornado). In Toverland zijn naast de achtbanen ook een paar attracties voor de kleintjes beschikbaar (Boottocht Merlin’s Quest en Toos Express). Voor glijbanen kun je terecht bij Hof van Saksen of zoek binnen YouTube op “tuberides 360° VR”.

Nog niet uitgeraasd? Wat dacht je van de attracties in Disney World? En ongetwijfeld zijn er nog veel meer rides online te vinden!

thuisblijftip, thuisblijftips, thuisblijfuitje, online uitjes, virtuele uitjes, uitstapjes, coronoproof uitstapjes, thuisblijven, online uitje, virtueel uitje, Disney World, virtual Disney, Disney, attractiepark, glijbanen, achtbaan, achtbanen, attracties, rollercoaster, rollercoaster VR, 360 graden, virtual reality, VR achtbanen

Let op! Van sommige filmpjes kun je zonder virtual reality bril al duizelig/misselijk worden en een VR bril versterkt dat effect nog eens. Dit zijn dus geen geschikte online uitjes als je in het echte leven ook niet goed tegen achtbanen kunt.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben! Welk van deze online uitjes is jouw favoriet?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een klein percentage vergoeding over. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij wel om mijn website in de lucht te houden! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Stuur een mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in.

Linda