Onlangs werd ons neefje 1 jaar en besloot ik om voor hem een activiteitenbord te maken. Van Dremel ontving ik een Dremel 3000 en een Dremel Moto-Saw. Beide apparaten zijn bijzonder geschikt voor het maken van een activiteitenbord of ander speelgoed. Zo kun je met de Dremel Moto-Saw gemakkelijk figuurzagen. Ook zelf een activiteitenbord maken? Zo deed ik het!
Wat is een activiteitenbord?
Een activiteitenbord (in het Engels ook wel busy board genoemd) komt uit het Montessori onderwijs. Montessori werkt vanuit het principe dat een kind spontaan kan leren als het op het juiste moment de juiste middelen krijgt aangereikt. Zo leert een kind in het eigen tempo, vanuit eigen kunnen en met behulp van speciaal ontworpen montessorimaterialen, zoals een activiteitenbord.
Er zijn kant-en-klare activiteitenborden verkrijgbaar, maar het is ook leuk om zelf eentje te maken. Zeker omdat je veel materialen kunt gebruiken die je waarschijnlijk toch al (ongebruikt) in huis hebt. Zo ruimden wij onlangs onze zolder op en kwam ik oude sleutels tegen (geen idee meer waarvan), een oude fietsbel en gordijnringen van ons oude DIY kledingrek. Allemaal hartstikke geschikt voor een activiteitenbord!
Kringloop
Heb je niet genoeg oude spulletjes om een activiteitenbord te vullen? Kijk dan eens bij de kringloop. Ik scoorde er voor €0,50 een rekenmachine en een druklampje (die overigens ook voor €2,48 in een setje van drie bij de Action te koop is). Ook vind je in de kringloop vaak bakken met oud klusmateriaal, zoals buizen en hang- en sluitwerk. Dat laatste is bijvoorbeeld leuk voor iets oudere kinderen.
Activiteitenbord maken
Naast huis-tuin-en-keukenspullen die leerzaam kunnen zijn (basically alles met knopjes, maar denk ook aan een rits of klittenband) heb je houten platen nodig. Ik liet een triplex plaat van 120 x 60 cm in de bouwmarkt precies door de helft zagen. Zo hield ik twee platen van elk 60 x 60 cm over. Deze platen kwamen schuin tegen elkaar te staan met behulp van scharnieren.
Aan de slag
Mijn eerste uitdaging was het figuurzagen van een cirkel voor een klokje. Ik had nog nooit gefiguurzaagd, maar stiekem leek dit me altijd al superleuk. En dat is het ook! Vooral dankzij de Dremel Moto-Saw die het een beginneling gemakkelijk maakt. Ik bevestigde de Moto-Saw aan een statafel in de tuin (met de bijgeleverde schroefklemmen), zodat ik op stahoogte kon werken. Als je net als ik geen werkbank hebt, werkt dit perfect.
Figuurzagen met de Dremel Moto-Saw
Figuurzagen met de Dremel Moto-Saw bleek makkelijker dan ik van tevoren had gedacht. Belangrijk is wel om flink wat druk te zetten op het hout waarin je zaagt. Als je niet genoeg druk zet, gaat het hout trillen en dat werkt niet. Daarom is het handig als je een figuur niet aan het einde van het hout tekent, maar in het midden. Dan kun je het hout rondom de figuur goed vasthouden en blijft het mooi plat liggen tijdens het zagen. Sowieso vond ik het als beginner nog te eng om uit een klein stukje hout te zagen. Hoe kleiner het stukje hout, hoe dichter je vingers namelijk bij de zaag komen. Daarom droeg ik ook steevast de bijgeleverde handschoenen.
Schuren met de Dremel 3000 multitool
Overigens hoef je een figuur niet perfect uit te zagen. Met de Dremel 3000 schuur je ‘m namelijk gemakkelijk bij. De Dremel 3000 is een multitool met talloze toepassingen. Er zijn 15 verschillende soorten accessoires bijgeleverd en daarnaast zijn vele andere accessoires los verkrijgbaar. Ik gebruikte de schuurfunctie voor elk houten onderdeel. Dit werkt zoveel sneller dan met schuurpapier! Zeker bij een activiteitenbord of ander speelgoed voor kinderen, wil je niet dat er splinters achterblijven en met de Dremel 3000 ben je daar zeker van. Ook is de schuurfunctie handig voor het afronden van (scherpe) hoekjes.
Boren met de Dremel 3000 multitool
Wat ik ontzettend fijn vind aan een multitool is… de multifunctionaliteit. Een beetje een dooddoener, I know, maar het is zo! Na het schuren van de cirkel voor het klokje, klikte ik simpelweg een andere accessoire op de Dremel 3000 en ging ik verder met boren. Zo kon ik in een paar seconden verder werken, waar ik anders een heel nieuw apparaat had moeten pakken en inpluggen. Zeker voor iemand als ik die maar kort achter elkaar kan staan, maakt deze tijdsbesparing en energiebelasting veel verschil.
Ook voor al het andere boorwerk gebruikte ik de Dremel 3000. Omdat het een heel licht apparaat is, speciaal ontworpen om met een pengrip vast te houden, werkt hij erg prettig.
Schroeven
Voor al het schroefwerk gebruikte ik mijn Bosch IXO draadloze schroevendraaier. Deze vrolijke tool is slechts 15 cm groot en daarom erg handzaam. Ze (ja, het is een dame) heeft me al bij heel wat klusjes geholpen, waaronder het op palen zetten van ons Hema grachtenpandje. Overigens gebruikte ik geen schroeven (want die hebben een puntig uiteinde), maar bouten. Deze zette ik vast met moertjes en daarna met dopmoertjes. Dit laatste omdat hiermee de boel écht goed vastzit, zodat er niet onverhoopt een moertje los kan komen die de kleine in z’n mond kan stoppen.
Graveren
Een hele toffe andere optie van de Dremel 3000 multitool is graveren. Je kunt allerlei materialen graveren: van leer tot hout. Ik wou graag ronddraaiende blokjes op het activiteitenbord maken en het leek me leuk als deze de letters A, B en C gegraveerd zouden hebben. En dus switchte ik het boortje van de Dremel voor de graveeraccessoire. Er zijn extra graveeraccessoires los verkrijgbaar en die ga ik op m’n Sinterklaaslijstje zetten! Het lijkt me namelijk tof om bijvoorbeeld ook glas te kunnen graveren.
Overige materialen
De afvoerbuis die ik op het activiteitenbord schroefde, is leuk voor knikkers, maar voor een dreumes moest ik iets anders verzinnen. Ik kocht uiteindelijk een Magic Worm die we waarschijnlijk allemaal nog wel uit de 90’s kennen. Je vindt ze o.a. bij de Action. Wist je trouwens dat heel veel hippe items uit de 90’s nog steeds te koop zijn?
Ik heb overigens niet álles vastgeschroefd op het activiteitenbord. Zo zit de rekenmachine bijvoorbeeld met Tesa powerstrips vast. Als je ook een rekenmachine op jouw activiteitenbord wilt hebben, let dan op dat je eentje op zonne-energie koopt. Als ‘ie eenmaal vastgeplakt zit, kun je de batterij immers niet meer verwisselen.
Verder vond ik het leuk om sommige spulletjes een gekleurde achtergrond te geven, zoals het klokje. Ik gebruikte hiervoor Flexa kleurtesters in de kleuren zandbeige en authentic gray.
Safety first
Toen het activiteitenbord eenmaal klaar was en mijn dochter van 7 jaar ‘m mocht testen, ontdekte ik dat het bord naar voren schoof wanneer er aan het klittenband werd getrokken. Bij té hard trekken kon het bord daardoor plat naar voren klappen. Daarom besloot ik om nog twee deurhaken toe te voegen aan beide zijkanten, waardoor het bord echt stevig vaststaat. Ik verwacht niet dat een kind van 1 jaar zoveel kracht kan zetten, maar better safe than sorry!
Ik ben heel benieuwd wat jullie van ons DIY activiteitenbord vinden! Laat je het me weten als je ook eentje maakt? Als je me tagt op Instagram (@thathomepage), deel ik je creatie!
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Dremel en bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven en merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.

Hoe leuk is dit!
En weet meteen wat ik aan Sinterklaas ga vragen 😉
Topkado!
Goed stukje vakwerk! 👏🏻👏🏻
Dankje!
O Linda wat leuk! Had ik dit maar eerder geweten…hele weekend voor een activiteiten bord op internet gekeken. Uiteindelijk voor losse onderdelen een site gevonden, beginnend met een A😉.
Levering pas in mei 2023, nou dan weet je het wel. Heb het over 1 week nodig. Het bord van jou is precies, tot zelfs de verfkleurtjes, zoals ik het wil hebben voor m’n kleinzoontje!
Kun je me informeren welke houtsoort je hebt gebruikt, lijkt me triplex? En waar kan ik het bevestigingsmateriaal om de 2 borden te koppelen kopen?
Hi Dewi, sorry ik zie je reactie nu pas! Ik heb een mdf plaat gebruikt die ik op maat heb laten zagen in de bouwmarkt. Die platen zijn enorm en anders konden ze niet eens in de auto haha! Scheelde ook heel wat werk zo. De scharnieren om de borden te koppelen heb ik ook in de bouwmarkt gekocht. Wel even een haakje aan de zijkant of tussen de twee platen maken, zodat ie niet per ongeluk in kan klappen als ze ermee aan het spelen zijn. Hoop dat het je lukt!