Onlangs knutselde ik samen met mijn dochter een wagenspanner met dino’s voor haar poppenwagen. Ook maakten we een bijpassend speenkoord annex rammelaar voor haar knuffels/poppen. Ik kreeg veel enthousiaste reacties op Instagram (@thathomepage) en deel daarom hierbij de beschrijving van deze simpele en goedkope DIY.

Wagenspanner voor de poppenwagen

Allereerst heb je natuurlijk een stuk draad nodig. Wij gebruikten simpel bakkerstouw dat ik altijd in huis heb voor het inpakken van kadootjes. Bij Action kocht ik kleine houten kralen. Precies het juiste formaat voor een poppenwagen. Ik kocht twee zakjes, maar kon met slechts één zakje van €0,75 cent zowel de wagenspanner als het speenkoord maken.

kralen, houten kralen, Action, wagenspanner maken, diy wagenspanner, diy speenkoord, speenkoord, poppenwagen, knutselen

Bij Zeeman kocht ik voor €0,99 een pak handdoekhaakjes met 8 stuks. Ik trok de plastic lusjes uit de knijpertjes, zodat ik enkel de knijpertjes overhield. Ik legde een knoopje aan het uiteinde van het draad en lijmde dit vast aan het knijpertje op de plek waar oorspronkelijk het plastic lusje zat. Ik gebruikte hiervoor mijn Bosch gluey lijmpen (zie ook mijn blogpost over het maken van een herfsthuisje). Aan het andere uiteinde deed ik hetzelfde, nadat mijn dochter alle dino’s en kralen aan het touw had geregen.

handdoekhaakjes, Zeeman, diy wagenspanner, wagenspanner maken, speenkoord maken, poppenwagen, knutselen. zelf maken

wagenspanner, houten kralen, maken, zelfmaken, speenkoord, diy, knutselen, wagenspanner poppenwagen, wagenspanner maken

Dino’s van vilt

Mijn dochter had vrij specifieke wensen qua dino’s. Er moest een Triceratops, Stegosaurus en Spinosaurus aan de wagenspanner voor de poppenwagen komen en het speenkoord moest een Brontosaurus krijgen. Ik tekende deze dino’s eerst op wit papier, knipte ze uit en trok ze vervolgens om op vilt. De stekels van de Triceratops en Stegosaurus en het “zeil” van de Spinosaurus knipten we uit in een contrasterende kleur en plakten deze tussen de voor- en achterkant van de dino’s. De volgorde voor het plakken is: achterkant, lusje, stekels/zeil, voorkant. Eventueel kun je de dino’s nog opvullen met watten.

dino's. dinosaurus maken, dino van vilt, vilt, knutselvilt, dinosaurus vilt, vilten dino, wagenspanner maken, diy wagenspanner, wagenspanner poppenwagen, speenkoord, speenkoord maken, knutselen, zelf maken

Je kunt de geknipte dinomal het beste op vilt omtrekken met een pen. Ik gebruikte eerst een zwarte stift, maar daar liep de inkt van uit op het vilt. Ik heb mijn getekende dino’s in een PDF-bestand omgezet, maar die kan ik om technische redenen hier helaas niet uploaden. Mocht je mijn PDF met dino’s willen hebben, laat dan even een reactie achter onder deze blogpost met je e-mailadres. Dan stuur ik ‘m je toe. Ze zijn op ware grootte van de dino’s aan onze wagenspanner, dus dan heb je gelijk het juiste formaat.

wagenspanner, wagenspanner voor de poppenwagen, poppenwagen, speenkoord, diy wagenspanner, zelfmaken, wagenspanner maken, speenkoord maken, knutselen, dino's, dino van vilt, vilt, vilten dino, dino's maken, knutselvilt

Het hangt van het formaat van je poppenwagen af hoe lang je draad moet zijn en hoeveel kralen en figuurtjes je nodig hebt. Onze wagenspanner is inclusief knijpertjes 27 cm. En onze poppenwagen is de Smoby Quinny 3-in-1 poppenwagen. Echt een pareltje die perfect in onze speelhoek past en in het bijzonder goed matcht op z’n plekje naast het grijze Hema grachtenpand!

poppenwagen, wagenspanner, diy wagenspanner, wagenspanner maken, zelfmaken, knutselen, dino's, vilt, knutselvilt, dino, dinosaurus, vilten dino, vilten dieren, speelgoed

Speenkoord

Voor het speenkoord paste ik dezelfde methode toe, alleen vulde ik de Brontosaurus met kleine belletjes zodat deze rinkelt als een rammelaar. Kleine belletjes shop je bijvoorbeeld bij Baker Ross, een handige webshop met allerlei knutselmaterialen.

speedkoord, diy speenkoord, speenkoord voor poppen, zelfmaken, speenkoord maken, dino van vilt, vilten dino, knutselvilt, speelgoed

diy speenkoord, speenkoord maken, houten kralen, speenkoord knuffel, speenkoord pop, zelfmaken, knutselen. knutselvilt, speenkoord maken, dino van vilt, vilten dino

NB: wellicht onnodig om te vermelden, maar gebruik deze DIY wagenspanner enkel voor de poppenwagen en het speenkoord enkel voor poppen/knuffels. De kralen en de knijpers kunnen loskomen als een baby/peuter er (hard) aan trekt en dit kan tot verstikkingsgevaar leiden. Mijn dochter is vijf, dus bij ons is dit geen issue. Mocht je twijfelen: op verpakkingen met kleine onderdelen staan vaak waarschuwingen voor kinderen t/m 3 jaar. 

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten.

Linda