Zelf kaarsen maken van restjes kaarsvet. Hoe moeilijk is dat? En kun je er echt goede kaarsen mee maken? Ik probeerde het uit en was blij verrast met het resultaat. Lees hieronder meer over deze simpele DIY!
Lekker duurzaam
Als je kaarsen in lantaarns brandt, houd je vaak veel kaarsvet over. Toen ik voor de zoveelste keer het kaarsvet uit m’n lantaarns stond te bikken, bedacht ik me dat het eigenlijk zonde was om al dit kaarsvet weg te gooien in plaats van het opnieuw te gebruiken. Vanaf toen besloot ik kaarsvet op te sparen en te proberen om zelf kaarsen te maken van restjes kaarsvet. Lekker duurzaam én goed voor de portemonnee!
Benodigdheden
Kaarsvet
Wat heb je nodig? Allereerst uiteraard restjes kaarsvet. Ik gebruik zelf vaak rustieke kaarsen van Hema die in allerlei kleuren en formaten verkrijgbaar zijn. Overigens koop ik ook vaak waxinelichtjes en huishoudkaarsen bij Hema, maar daar kun je geen kaarsvet van sparen. Wil je kaarsvet bewaren, dan zul je kaarsen moeten branden in lantaarns (die het kaarsvet opvangen). Maar, je kunt ook oude (bijvoorbeeld gebroken) kaarsen gebruiken of de leftovers (stompjes) omsmelten.
Lonten
Verder heb je lonten nodig om zelf kaarsen te kunnen maken. Ik koos voor lonten met een paraffine laagje van 15 cm lang. De paraffine zorgt ervoor dat de vlam minder flakkert. Bedenk vooraf welk formaat kaarsen je wilt maken en stem je lontlengte hierop af. Houd er rekening mee dat er een stukje lont boven de kaars uit moet blijven steken.
Mallen
Ten slotte heb je een mal nodig om het kaarsvet in te gieten. Dit kan van alles zijn. Zie bijvoorbeeld mijn blogpost over schelpen in het interieur voor schelpkaarsjes. Er bestaan allerlei siliconen mallen voor het zelf maken van kaarsen, maar je kunt bijvoorbeeld ook lege kaarsvaasjes hergebruiken. Gebruik nooit zomaar random lege potjes, zoals bijvoorbeeld jam- of groentepotjes. Dit soort glas is niet gemaakt voor de hitte die kaarsen afgeven en kunnen mogelijk uiteen spatten.
Zelf kaarsen maken
Om zelf kaarsen te maken van restjes kaarsvet, moet je het kaarsvet eerst vloeibaar maken. Dit doe je door het au bain marie te verhitten. Zie voor een beschrijving van deze smeltmethode mijn blogpost over wat te doen met je overgebleven chocoladeletters.
Zorg dat je ‘schoon’ kaarsvet gebruikt. Dus geen kaarsvet met zwarte asresten. Je kunt eventueel het au bain marie gesmolten kaarsvet met behulp van een zeef in de gewenste mal gieten. Giet het kaarsvet in de mal en plaats vervolgens zo snel mogelijk de lont in het midden van de mal. Houd de lont gedurende het stolproces op zijn plaats door er aan beide zijden cocktailprikkers tegenaan te leggen.
Na een paar uur zul je merken dat je kaars voldoende is gestold, maar dat er rond de lont een kuiltje is ontstaan. Dit kun je eventueel voorzichtig bijvullen met wat extra kaarsvet. Je krijgt het egaalste resultaat als je niet alleen het kuiltje opvult, maar gelijk een nieuw laagje over de hele kaars aanbrengt.
Soorten mallen
Zoals ik hierboven al schreef, bestaan er allerlei soorten (siliconen) mallen om kaarsen in te maken. Maar, je kunt ook prima huis-tuin-en-keuken spulletjes als mal gebruiken. Zo gebruik ik voor drijfkaarsjes een kunststof maatlepel uit een baksetje dat ik al vanaf mijn kinderjaren heb.
Je maakt dit soort kaarsjes op dezelfde wijze als hierboven beschreven. Zorg dat de maatlepel stabiel ligt voordat je het kaarsvet erin schenkt. Wanneer het kaarsvet is gestold, kun je het kaarsje er simpelweg uit trekken.
Lege toiletrol als mal
Op Pinterest zag ik een aantal keer het voorbeeld van lege toiletrollen als mal. Dit is ook een goede methode, maar heeft wel wat meer haken en ogen dan doorgaans op Pinterest (en in de bijbehorende blogs) wordt beschreven. Zo werkt het absolúút niet om het hete kaarsvet gewoon in de lege toiletrol te gieten. Het kaarsvet zal er aan de onderkant én dwars door het karton uit lekken.
Om te voorkomen dat het kaarsvet door het karton lekt, moet je de lege toiletrol eerst intapen met brede plakband.
Zorg dat je de onderkant van de lege toiletrol goed met plakband dichtmaakt. Het zal een aantal keer oefenen kosten voordat het hete kaarsvet niet meer door het karton/kiertjes in je plakwerk weglekt. Een tip is om de toiletrol met de beplakte onderkant op een vlakke ondergrond ijs te zetten. Vul bijvoorbeeld een klein bewaardoosje met water en haal deze pas uit de vriezer op het moment dat je het kaarsvet in de toiletrol gaat gieten. De onderkant van de kaars zal dankzij het ijs sneller stollen, waardoor het kaarsvet minder kans krijgt om weg te lekken.
De lont houdt je wederom op z’n plek met cocktail-/satéprikkers. Een klemmetje dat de lont vasthoudt, is hierbij extra handig. Ook hier geldt weer dat er een kuiltje zal ontstaan rond de lont. Wacht daarom met het verwijderen van de toiletrol tot je het kuiltje hebt “bijgevuld”.
Met de toiletrolmethode krijg je een rustieke kaars. Wil je juist een gladde kaars maken? Dan moet je ook een gladde mal gebruiken.
De linker kaars op de foto hiernaast maakte ik met de toiletrolmethode en de rechter kaars in een lege cocktailprikkerhouder van hard, glad plastic.
Update: naar aanleiding van deze blogpost was ik in 2020 te gast in het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin Lekker Leven op RTL4 waar ik liet zien hoe je zelf kaarsen maakt van restjes kaarsvet met een lege toiletrol.
Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.

Leuke manier om restjes kaars te gebruiken. Heb je al eens oud frietvet gebruikt (vloeibaar frietvet of ossenwit) om kaarsen te maken? Ik ben daarnaar op zoek.De bedoeling is wel dat ze niet ruiken naar frietvet.
Als je verschillende kleuren kaarsen bijeen doet, krijg je dikwijls (herinner ik me nog van toen ik een kind was) een vuile kleur. Heb je daar iets voor?
Ja, dat doe ik zovaak. Je kan gewoon prima elk frituurvet gebruiken. Ik schep het frituurvet uit de frituurpan wanneer het oud is, daarna een beetje opwarmen om het vloeibaar te maken. Dat ruikt vrij neutraal, maar om het echt lekker te laten ruiken voeg ik altijd een paar druppels Coco Chanel mademoiselle toe. Maar dat kan met elke parfum die je lekker vindt hoor. Veel succes ermee! Groetjes
Goeie tip!
Hi Karen,
nee frituurvet heb ik nog nooit geprobeerd. Lijkt me inderdaad niet zo lekker ruiken haha. Ik doe verschillende kleuren kaarsen niet bij elkaar, ik sorteer het kaarsvet op kleur. Ik gebruik alleen zwarte of witte kaarsen, dus dat is lekker makkelijk scheiden!
Groetjes, Linda
ooh bedankt! Dus dat zou ook moeten lukken met essentiële olie die je toevoegt? Of parfum! Ga ik eens proberen.
Benieuwd of het gelukt is!