Onlangs maakten wij onze eerste cruise. We gingen met het schip Nieuw Statendam van Holland America Line (HAL) naar Noorwegen. Op Instagram (@thathomepage) kreeg ik superveel reacties op onze reis. Veel mensen waren nieuwsgierig naar het maken van een cruise. Vragen als “wat kost het?”, “kun je zeeziek worden?” en “is een cruise geschikt voor kinderen?” passeerden veelvuldig de revue. In deze blogpost geef ik antwoord op al deze vragen. Hopelijk biedt dit jullie voldoende informatie om een cruise op jullie bucket list te zetten, want – om alvast te concluderen – het is wat mij betreft zéker iets dat je ooit in je leven wilt meemaken!

cruise, cruiseschip, HAL, Holland Amerika, Noorwegen, fjorden, fjordencruise, voor het eerst op cruise, eerste cruise, cruisetips, tips voor cruise, cruise maken, vakantiecruise, vakantie, inspiratie, liggend reizen, thathomepage, (th)athomepage

1. Waarom een cruise?

Onze reden voor het maken van een cruise, is mijn zenuwletsel. Omdat ik niet langer dan 15 minuten pijnvrij aaneen kan zitten, is een auto-, trein- of vliegreis geen optie. We hebben een korte vlucht wel eens geprobeerd, maar omdat ik nog dagen nadien met pijn in bed lag, leverde dat niet bepaald een fijne vakantie op. Na een aantal jaar in Nederland te zijn gebleven, waren we toe aan iets anders. Zie voor onze binnenlandse tripjes mijn blogposts over ons verblijf op Safari Resort Beekse Bergen en ons bezoek aan de panda’s in Ouwehands Dierenpark.

Liggend reizen

cruise, cruise Noorwegen, HAL, Holland America Line, verandah stateroom, reizen per cruise, thathomepage, (th)athomepageOp een cruise kun je op veel plekken liggen. Ik lag op bed, bij de verschillende zwembaden, op het dek bij onze hut en verder overal aan boord waar ik maar wilde op mijn meegenomen ligbed. Voor mij persoonlijk was deze manier van reizen erg prettig. Normaal is het al afzien om ergens te komen, laat staan dat ik dan nog energie heb voor de eindbestemming zelf. Een cruise is voor iedereen – aandoening of niet – een comfortabele manier van reizen.

Geen gedoe met bagage of wachten

Zo hoef je bijvoorbeeld niet telkens opnieuw je bagage in te pakken, zoals je dat wel hebt als je op een “normale” doorreis bent. Terwijl jij gezellig aan het pubquizen bent, de jackpot in het casino wint of lekker ligt te slapen, bereik je ondertussen je volgende bestemming. Hoe relaxt is dat?!

Ook ideaal qua bagage was dat we (lees: manlief) er niet mee hoefden te slepen. De bagage werd bij het inschepen (Passenger Terminal, Amsterdam) van ons overgenomen en naar onze hut gebracht. We hoefden bovendien niet te wachten in de Passenger Terminal. Vooraf kregen we een geadviseerde tijd om in te schepen. Wij kwamen om 15:30 uur aan en konden direct doorlopen naar het schip. Om 15:40 uur waren we in onze hut. Probeer dat maar eens op Schiphol!

2. Hoe zit het met de accommodatie?

Ik kreeg veel vragen over de accommodatie, oftewel: onze hut. Blijkbaar roept die benaming bij veel mensen Das Boot-achtige beelden op. “Word je in zo’n kleine ruimte niet claustrofobisch?” “Heb je wel een eigen douche en toilet?” “Kun je überhaupt je koffers kwijt?” Ik kan jullie geruststellen: zelfs de kleinste hut was groter dan mijn studentenkamer en daar had ik destijds géén eigen douche en toilet. De hutten zijn bovendien heel praktisch ingericht. Naast een goed tweepersoonsbed hebben ze allemaal een bureau, voldoende kastruimte (waar we ook de koffers in kwijt konden), een koelkast, kluisje en een grote flatscreen tv. In de douche was een waslijn aanwezig om de zwemkleding te kunnen drogen. Kortom: zelfs de goedkoopste binnenhut is luxe genoeg. Maarrrr (en dit is een grote maar), je moet wel goed opletten wáár aan boord je hut gelegen is.

binnenhut, cruise, Holland America Line, HAL, Nieuw Statendam, cruise naar Noorwegen

Beware waar aan boord je bed zich bevindt

We begonnen onze reis in twee binnenhutten. Omdat we nogal last minute boekten waren er geen hutten meer vrij waar we met z’n drieën konden slapen. We besloten daarom om twee naast elkaar gelegen binnenhutten te boeken. Ik zou bij de mini slapen en manlief kreeg een hut voor zichzelf alleen. We hadden een babyfoon meegenomen, zodat we in de hut van de hubby samen een film konden kijken terwijl de mini in de andere hut in slaap viel.

zonsondergang, cruise, cruise Noorwegen, reizen per cruise, reizen met een cruise, Nieuw Statendam, HAL, Holland America Line, thathomepage, (th)athomepage, cruise reizenOp zich was dit een goed plan, ware het niet dat onze hutten precies boven het podium van de zogenaamde BB King Blues Club bleken te liggen. Wat een geluidsoverlast! Alsof we óp het drumstel lagen! Nu is dit voor mensen zonder kinderen wellicht geen probleem, ervan uitgaande dat je naar de optredens toe gaat en pas na het sluiten van alle podia (tussen 00:30-01:00 uur) naar bed gaat. Maar in ons geval was dit – met een kleuter – niet te doen. Gelukkig was HAL het met ons eens en kregen we een andere hut. Mét eigen dek waar we konden liggen om van de zonsondergang te genieten.

stateroom, HAL, Holland America Line, cruise, cruise Noorwegen, verandah, veranda, thathomepage, (th)athomepage, reizen per cruise

Boek op tijd en niet basic!

Mijn tip is dan ook om op tijd te boeken, zodat je een hut kunt kiezen die niet boven of onder één van de podia is gelegen. Bij sommige cruiselines kun je een “basic” optie kiezen per type hut voor een gereduceerd tarief. In dat geval mag je je hutnummer niet zelf kiezen, maar krijg je er eentje toegewezen. Ik zou hier dus absoluut nooit voor kiezen. Je loopt dan niet alleen het risico op geluidsoverlast, maar ook op beperkt zicht.

In binnenhutten (die naar de binnenkant van het schip zijn gericht) heb je sowieso geen uitzicht, want geen raam. Maar bij buitenhutten – die (fors) duurder zijn – is een beetje uitzicht toch wel fijn. Kies je voor een basic optie, dan krijg je mogelijk een buitenhut waarbij je recht tegen de reddingsboten aan kijkt die het zicht volledig blokkeren. Dan had je net zo goed een binnenhut kunnen nemen voor een lagere prijs. So keep that in mind en check altijd het dekkenplan.

deck plan, dekkenplan, Nieuw Statendam, deck plan Nieuw Statendam, cruise, reizen per cruise, reizen met een cruise, cruise Noorwegen, liggend reizen, thathomepage, (th)athomepage

3. Is een cruise geschikt voor kinderen?

Ja, mits je dus zorgt dat je een hut hebt op een gunstig gelegen plek. Voor kinderen is er van alles te doen. Er zijn zwembaden, op sommige schepen mét glijbanen, sportvelden, je kunt er onbeperkt ijsjes eten en vaak is er een kids club. Bij HAL is er een kids club vanaf 3 jaar (maar niet op alle schepen, dus dubbelcheck dit voordat je boekt). Het voordeel van HAL (want half Hollands) is dat er altijd wel iemand Nederlandstalig is bij de kids club. Op zeedagen zijn er de hele dag activiteiten, zoals knutselen, bingo, dansen, buiten spelen (op één van de sportvelden) en niet te vergeten het pyjamafeestje op de laatste avond. Bij ons werden de kinderen ingedeeld naar leeftijd in verschillende ruimtes. Zo was er voor tieners bijvoorbeeld een hoek met een X-box.

cruise, Noorwegen, thathomepage, (th)athomepage, eerste cruise, Nieuw Statendam, Holland America Line, HAL, club HAL, Sognefjord, fjorden, Flam

Geschikt? Ja. Aanrader? Nee.

Een andere vraag is of ik het aanraad om met kids op een cruise te gaan. Heel eerlijk: nee. Niet als ze nog klein zijn. Wij hebben nu bijvoorbeeld alle avondprogramma’s gemist, omdat de mini toen al op bed lag. Als je geen gebruik maakt of kunt maken van alle faciliteiten/activiteiten aan boord, is een cruise een te dure vorm van vakantie. Vanaf de puberleeftijd wordt het een heel ander verhaal. Dan kunnen ze langer opblijven en zelf aan allerlei activiteiten en workshops deelnemen. ‘S avonds bij het zwembad werden bijvoorbeeld films vertoond op een bioscoopscherm en daar zag ik veel tieners chillen. Als ouders heb je dan wat meer vrijheid om bijvoorbeeld te genieten van het culinaire aanbod op een cruise. Zo was er een proeverij van sterrenrestaurant De Librije, kon je je eigen wijn leren mengen en waren er kookworkshops.

NB: babyfoons zijn géén optie op een cruiseschip! Niet alleen vanwege de enorme afstanden op zo’n schip, maar ook door al het staal. Wij hadden al moeite met het signaal toen onze mini in de naastgelegen hut lag.

4. Wat kost het?

En dat brengt mij gelijk tot de volgende veelgestelde vraag: wat kost het? Dit is een lastige, omdat het veel verschil maakt wat voor soort accommodatie je boekt. Zoals ik hierboven al schreef, zijn de binnenhutten het goedkoopst. En daarvan is de basic optie (wat ik dus NIET aanraad), het voordeligst (maar niet alle cruiselines hebben deze optie). Ook maakt het uit wannéér je boekt. Wij hadden een last minute, maar dit is niet persé goedkoper dan wanneer je op tijd boekt en vroegboekkorting krijgt. Bovendien zijn bij een last minute de beste hutten al weg. Ook maakt het verschil waar je naartoe gaat, voor hoeveel nachten en ten slotte bij welke cruiseline je boekt.

Service charge

Wij betaalden voor onze last minute cruise naar Noorwegen met HAL (7 nachten) voor twee binnenhutten met in totaal drie personen €3580,50. Daar zit de reis en accommodatie bij in en ook het eten (ontbijt, lunch en diner). Koffie, thee, ijsthee en water is bovendien gratis. Maar, (en dit is wederom een grote maar), daarmee ben je er nog niet.

Aan boord betaal je je scheel aan extra’s. Zo was een service charge voor housekeeping verplicht. Dit kostte $14,50 per persoon per nacht. Met z’n drieën waren we hier in totaal 304,50 dollar extra aan kwijt. Ook was het water in de hut niet drinkbaar (want chloorwater). Voor zes liter flessen water betaalden we $27,60. Jep, dat is €4,12 per fles! Ik kocht ook een internetpakket voor de hele week à raison $111,95. Achteraf zou ik dit niet meer doen. Op de zeedagen werkte het internet niet of nauwelijks en wanneer je in een haven bent, kun je gewoon gebruik maken van 3 of 4G. Zondegeld dus.

Drankenpakket

Nieuw Statendam, verandah stateroom, HAL, Holland America Line, cruise, cruise Noorwegen, reizen per cruise, hut met veranda, hut met dek, thathomepage, (th)athomepageEn dan de grootste klapper: het drinken. Als je niet enkel op koffie, thee en ijsthee wilt leven (het water in de restaurants zou drinkbaar moeten zijn, maar vond ik een verdachte chloorsmaak hebben), wees dan voorbereid op een dikke drankenrekening. Een blikje cola? $2,88. Een biertje? $9. Dat is overigens wel inclusief de 15% service charge die je over ieder drankje betaalt. Uiteraard is er ook een optie om de drankenrekening af te kopen. Namelijk met een drankenpakket. Een pakket waarbij je zowel fris als maximaal 15 alcoholische dranken per dag kunt drinken, kostte $338. Exclusief 15% service charge. En dan de catch: wil je een dergelijke pakket aanschaffen? Dan moeten BEIDE volwassenen dit doen. Dit om te voorkomen dat degene met het pakket óók drankjes haalt voor een ander. Totaal: $777,40.

Wij hebben deze pakketten niet gekocht, omdat we het erg veel geld vonden en wisten dat we toch niet aan de bar zouden hangen ’s avonds. We hebben daarom gewoon per drankje afgerekend. Wat wél erg fijn is aan HAL, is dat je per volwassene een champagnefles van 750 ml mag meenemen aan boord. Zo hebben we een aantal avonden lekker met een glaasje op het dek kunnen liggen zonder een cent uit te geven!

5. Hoe ziet een reis per cruise eruit?

En ten slotte: hoe ziet een reis per cruise eruit? Ik ontving vragen als: “wat was het reisschema?“, “kun je vaak genoeg van boord?“, “is het heel massaal?” en “zou je het nog eens doen?“.

Reisschema

Ons reisschema zag er als volgt uit:

cruise Noorwegen, Viking Saga cruise, HAL, Holland America Line, reizen met een cruise, reizen per cruise, Noorwegen cruise, thathomepage, (th)athomepage

We hebben dus twee volle dagen gevaren. Dit noem je in cruisetaal zeedagen. De andere dagen waren we ergens aangemeerd. Vaak vanaf 07:00/08:00 ’s ochtends tot 17:00 ’s middags. Technisch gezien breng je het grootste gedeelte van je cruise op zee door. Maar, omdat je voornamelijk ’s avonds en ’s nachts vaart, ervaar je dat niet als zodanig.

Van boord gaan

Het verschilt per plaats waar je aanmeert hoe het van boord gaan is geregeld. Op sommige locaties kan een cruiseschip vanwege haar omvang niet in de haven aanmeren. Dan word je met een bootje (dit heet een tender) naar wal gebracht. Wij hebben dit niet meegemaakt. Op onze cruise meerden we overal op een centrale plaats aan en konden lopend van boord. In Oslo stonden we bijvoorbeeld vlak naast het Akershus kasteel “geparkeerd”. Onderstaande foto is vanaf het schip genomen.

Akershus castle, Akershus kasteel, Oslo, cruise Noorwegen, cruise, reizen per cruise, reizen met een cruise, fjordencruise, thathomepage, (th)athomepage, liggend reizen

Let wel op dat dit láng niet bij iedere cruise zo is. Bij sommige cruises staan bepaalde plaatsen aangegeven als zijnde “dichtbij” een andere stad. Dit wekt de indruk dat deze plaatsen makkelijk te bezoeken zijn, maar soms zitten daar honderden kilometers tussen. Zo zag ik bij bepaalde cruises Parijs tussen haakjes staan bij aanmeerplaats Le Havre, terwijl daar ruim 200 km tussen zit. Aandachtspuntje dus!

Massaal?

Omdat een cruiseschip zo groot is, heb ik geen moment het gevoel gehad dat het heel massaal was. De hoeveelheid mensen is goed verdeeld. Dit gold eveneens voor het van bood gaan. Omdat veel mensen met verschillende excursies meegaan (waar je overigens ook flink voor in de buidel moet tasten) en de excursies op verschillende tijden vertrekken, ga je nooit met z’n allen in één keer van boord. Je kunt uiteraard ook op eigen gelegenheid, zonder extra kosten, op elk door jouw gewenst tijdstip en in je eigen tempo het schip verlaten. Je moet alleen zorgen dat je om een bepaalde tijd weer terug bent.

Zeeziek?

Wij hebben absoluut geen last gehad van zeeziekte. Nu hadden we natuurlijk ook een zomercruise en de Noordzee is geloof ik een vrij rustige zee. Ik kan me voorstellen dat het in een ander seizoen en op de oceaan wel een stukje erger kan zijn, maar dan nog zit je op zo’n enorm apparaat dat schommelingen naar verluid minimaal zijn. Ter vergelijking: ik ben in een vliegtuig wel een aantal keer flink misselijk geweest, dus het is niet dat ik er van nature zo goed tegen bestand ben. Ik merkte wel dat ik beter niet naar buiten kon kijken als ik me in tegengestelde positie ten opzichte van de vaarrichting bevond. Met de (vaar)richting mee kijken, vond ik prettiger. Maar dat heb ik ook in de auto of de trein.

Voor herhaling vatbaar

Of ik een cruise voor herhaling vatbaar vind? 100% ja. Ik ga sowieso nog eens op een cruise. Sterker nog: ik denk nog wel vaker dan eens! Maar – zoals gezegd – zouden we dan ófwel met z’n tweeën gaan (we zijn nog niet op huwelijksreis geweest sinds onze bruiloft vorig jaar) om volop van alle entertainment te kunnen genieten ófwel wachten tot onze mini wat ouder is.

cruise, handdoek vouwen, handdoek dieren, op een cruise gaan, alles over een cruise, vakantie, cruise vakantie, reizen, thathomepage, (th)athomepageEr is aan boord zó ontzettend veel leuks te doen! Ik noemde al de kookworkshops en proeverijen,  pubquizes, talloze optredens door bands, dj’s en klassieke ensembles. Op twee avonden was er een comedian ingevlogen. Er werden lezingen gehouden over de Noorse geschiedenis en cultuur. Je kon verschillende workshops over fotografie volgen, waaronder hele handige zoals leer je camera-instellingen kennen. Er was een workshop bloemschikken, een kunstgalerij, je kon van alles leren over diamanten (ik kan nu een blauwe diamant van een saffier onderscheiden) er was een spa waar je allerlei behandelingen kon boeken (wel tegen betaling) en bijvoorbeeld ook je haar kon laten doen voor de gala-avonden (die hebben we dus ook gemist). Er was een workshop handdoekdieren vouwen en jeetje, dan heb ik nog niet eens de helft opgenoemd van wat er allemaal te doen was!

Ik hoop dat ik hiermee al jullie vragen over het maken van een cruise heb beantwoord. Ik heb zoveel mogelijk dingen beschreven waar wij tegenaan liepen/wat we niet wisten voordat we op deze eerste cruise gingen. Wij zijn heel wat kennis over cruisen en een fantastische ervaring rijker. Heb je nog onbeantwoorde vragen? Laat het me vooral hieronder weten!

Sognefjord, Flam, Nieuw Statendam, Noorwegen, cruise, cruise Noorwegen, reizen per cruise, fjorden, thathomepage, (th)athomepageSognefjord, Noorwegen, Flam, cruise, Noorwegen cruise, HAL, Holland America Line, reizen per cruise, reizen met een cruise, cruise naar Noorwegen, fjordencruise, thathomepage, (th)athomepage
Holland America Line, Nieuw Statendam, HAL, cruise, cruiseschip, reizen per cruise, reizen met een cruise, fjordencruise, Noorwegen cruise, cruise naar Noorwegen, thathomepage, (th)athomepage, liggend reizen

Linda