Ik krijg altijd veel vragen over welke apps ik gebruik voor het bewerken van foto’s en het maken van stories en posts op Instagram (@thathomepage). Daarom leek het me handig om mijn favoriete apps voor Instagram te bundelen in een blogpost. Wil je net als ik betaalde content creëren? Of wil je gewoon voor de lol een mooie Instafeed? Dan heb je wellicht iets aan deze tips!

iOS/Android

Vooraf is het goed om te zeggen dat ik zelf iOS gebruik. Ik heb momenteel een iPhone XS en geen ervaring met Android. Deze blogpost is dan ook vanuit een iPhone/iOS oogpunt geschreven. Wel is het zo dat onderstaande apps naast iOS óók beschikbaar zijn voor Android. Ik ga er daarom vanuit dat ze net zo goed werken op een Android apparaat als op een Apple device.

iPhone xs, iPhone, smartphone, apps, apps voor Instagram, @thathomepage, thathomepage, (th)athomepage

Apps voor Instagram

Alle hieronder genoemd apps zijn in de basis gratis met de mogelijkheid tot uitbreiding tegen betaling. Met een abonnement krijg je toegang tot extra functies. Ik zal hieronder aangeven bij welke apps ik gebruik maak van een betaald abonnement.

1. Lightroom

Lightroom, apps voor Instagram, Instagram, foto's bewerken, nabewerking, nabewerken, foto's, foto nabewerking, AdobeVoor het bewerken van foto’s gebruik ik één app: Lightroom. Van alle fotobewerkingsprogramma’s vind ik Lightroom veruit het gebruiksvriendelijk. VCSO heb ik ook een tijdje getest, maar vond ik minder prettig werken.

Met Lightroom pas ik lenscorrecties toe. Dit is bij interieurfotografie een belangrijke nabewerking. Door de vorm van de lens van een spiegelreflexcamera staan foto’s enigszins bol. Door een simpele lenscorrectie uit te voeren, correspondeert een foto veel meer met de werkelijkheid. Zie het verschil tussen onderstaande foto’s.

apps voor Instagram, Instagram, @thathomepage, thathomepage, (th)athomepage, foto's bewerken, nabewerken, nabewerking, foto's nabewerken, fotobewerking, interieurfotografie, interieurinspiratie, Lightroom

Ik heb een maandelijks abonnement van €4,99 voor Lightroom. Met dit abonnement kan ik bijvoorbeeld selectief bewerken en retoucheren.

Presets voor Lightroom

Er zijn ook presets verkrijgbaar voor Lightroom. Presets zijn een soort filter die je in Lightroom kunt downloaden en waarmee je foto’s met één druk op de knop allemaal dezelfde nabewerking krijgen. Lightroom biedt zelf zulke presets aan, maar je kunt ze ook extern kopen. Vaak betaal je dan één keer een vaste prijs voor een setje presets. Ik gebruik zelf geen presets, omdat ik persoonlijk van foto’s houd met zo min mogelijk nabewerking.

2. Preview

Preview, app, preview app Instagram, apps voor InstagramWanneer je tijd (en wellicht geld) hebt geïnvesteerd in het nawerken van je foto’s, is het wel zo prettig als ze ook een beetje lekker in je Instagram feed passen. Met de app Preview kun je kijken hoe een nieuwe post in jouw feed past. Heb je meerdere bruikbare foto’s, dan kun je met Preview zien in welke volgorde ze het mooist zouden staan. Letterlijk een preview dus.

Ook kun je in Preview zien wat het met je feed doet wanneer je een post waar je achteraf toch niet zo tevreden over bent, verwijderd. Let op! Wil je op Instagram een reeds geplaatste post verwijderen? Delete hem niet, maar archiveer hem. Naar verluid wordt het algoritme boos op je wanneer je posts verwijderd en leidt dit tot verminderde engagement.

3. Unfold

Unfold, app, apps voor Instagram, Instagram stories, Instagram stories sjabloon, Instagram verhaal, sjablonen, sjabloon voor Instagram stories, Instagram story template, Instagram stories templates, templates, thathomepage, (th)athomepageVoor Instagram stories gebruik ik 9 van de 10 keer Unfold. Deze app voor Instagram bevat sjablonen om jouw stories een mooi design te geven. Je kunt zowel foto’s als video’s in Unfold uploaden, maar anders dan bij Mojo (zie hieronder) zijn de sjablonen zelf statisch. Er is dus geen sprake van bijvoorbeeld een fade in of fade out effect. Ik heb de betaalde versie van Unfold een tijdje geprobeerd (€2,99 per maand), maar ook weer stopgezet. Met de gratis sjablonen kan ik prima uit de voeten.

4. Mojo

thathomepage, (th)athomepage, Mojo, app, apps voor Instagram, Instagram stories, Instagram stories sjabloon, Instagram verhaal, sjablonen, sjabloon voor Instagram stories, Instagram story template, Instagram stories templates, templatesAnders dan Unfold biedt deze app voor Instagram bewegende sjablonen. Ik gebruik deze app vaak voor betaalde stories, omdat dit net wat professioneler staat. Tegen betaling van €9,99 per maand of €39,99 per jaar, krijg je toegang tot Mojo Pro. Hier heb ik zelf nog geen gebruik van gemaakt. Mede omdat Mojo wekelijks drie sjablonen uit Mojo Pro gratis aanbiedt, kan ik tot nu toe uit de voeten met de gratis app.

5. Canva

Canva, social media templates, social media sjablonen, ontwerpen, design, ontwerp maken, foto ontwerp, apps voor Instagram, app, Instagram templates, Instagram sjablonen, thathomepage, (th)athomepage

De app Canva gebruik ik zowel voor Instagram posts (bijvoorbeeld om een tekst op een foto te zetten) als voor stories. Ook gebruik ik Facebook- en Pinterest sjablonen uit Canva voor het promoten van mijn blogposts.

Canva is een echte design app. Je kunt er zelfs posters en visitekaartjes mee ontwerpen. De app bevat talloze gratis sjablonen, maar ook betaalde ontwerpen.

6. Photogrid

Photogrid, app, template, sjablonen, fotokader, foto app, fotobewerking, nabewerken, grid maken, raster maken, collage maken, fotocollageWie kent ‘m niet? De einde-van-de-maand-overzichtspost op Instagram. Met de app Photogrid maak je gemakkelijk een dergelijke collage. Zelf gebruik ik de app voornamelijk voor blogfoto’s waarin ik producten wil bundelen met een bijschrift.

Ook is de app handig als je muurdecoratie uitkiest en wilt zien hoe je potentiële keuzes naast/boven/onder zullen staan. Zie ook mijn blogpost over hoe je de perfecte keuze maakt bij het kopen van posters en lijsten.

7. Hyperlapse

Hyperlapse, app, apps voor Instagram, hyperlapse maken, versnelde video, IGTV, thathomepage, (th)athomepage, inspiratie, @thathomepage, Instagram, logoIn Instagram stories zit een hyperlapse functie, maar er bestaat ook een separate app voor. Dit is handiger als je een hyperlapse naderhand nog wilt bewerken. Met hyperlapse neem je versneld een video op. Ik gebruikte deze app bijvoorbeeld in combinatie met Inshot (zie hieronder) voor het maken van een IGTV-video over het kaften van boeken. Zie ook mijn blogpost over minimalistische boekenkast styling.

8. Inshot

Inshot, app, apps voor Instagram, video bewerken, video's bewerken, IGTV, @thathomepage, thathomepage, (th)athomepage, filmpjes bewerkenDe app Inshot biedt een combinatie van een aantal hiervoor genoemde apps. Zo kun je er collages mee maken zoals met Photogrid en teksten of stickers aan foto’s toevoegen zoals met Canva.

Persoonlijk gebruik ik de app alleen voor het bewerken van (langere) video’s zoals voor IGTV. Met Inshot kun je o.a. knippen in video’s en muziek toevoegen.

Wat zijn jouw favoriete apps voor Instagram? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tele2. Ook samenwerken? Leuk! Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats nooit voorgeschreven teksten. Ook samenwerken? Mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in.

Linda