Ik krijg altijd veel vragen over welke apps ik gebruik voor het bewerken van foto’s en het maken van stories en posts op Instagram (@thathomepage). Daarom leek het me handig om mijn favoriete apps voor Instagram te bundelen in een blogpost. Wil je net als ik betaalde content creëren? Of wil je gewoon voor de lol een mooie Instafeed? Dan heb je wellicht iets aan deze tips!

iOS/Android

Vooraf is het goed om te zeggen dat ik zelf iOS gebruik. Ik heb momenteel een iPhone XS en geen ervaring met Android. Deze blogpost is dan ook vanuit een iPhone/iOS oogpunt geschreven. Wel is het zo dat onderstaande apps naast iOS óók beschikbaar zijn voor Android. Ik ga er daarom vanuit dat ze net zo goed werken op een Android apparaat als op een Apple device.

Ben jij nog op zoek naar een mooi hoesje voor je smartphone? Lees dan ook eens mijn blogpost over duurzame telefoonhoesjes: ze bestaan!

iPhone xs, iPhone, smartphone, apps, apps voor Instagram, @thathomepage, thathomepage, (th)athomepage

Apps voor Instagram

Alle hieronder genoemd apps zijn in de basis gratis met de mogelijkheid tot uitbreiding tegen betaling. Met een abonnement krijg je toegang tot extra functies. Ik zal hieronder aangeven bij welke apps ik gebruik maak van een betaald abonnement.

1. Lightroom

Lightroom, apps voor Instagram, Instagram, foto's bewerken, nabewerking, nabewerken, foto's, foto nabewerking, AdobeVoor het bewerken van foto’s gebruik ik één app: Lightroom. VCSO heb ik ook een tijdje getest, maar Lightroom vind ik veel gebruiksvriendelijker. Met Lightroom pas ik oa lenscorrecties toe. Dit is bij interieurfotografie een belangrijke nabewerking. Foto’s genomen met een spiegelreflexcamera staan enigszins bol. Door een simpele lenscorrectie uit te voeren, correspondeert een spiegelreflexfoto veel meer met de werkelijkheid. Zie het verschil tussen onderstaande foto’s.

apps voor Instagram, Instagram, @thathomepage, thathomepage, (th)athomepage, foto's bewerken, nabewerken, nabewerking, foto's nabewerken, fotobewerking, interieurfotografie, interieurinspiratie, Lightroom

Ik heb een maandelijks abonnement van €4,99 voor Lightroom. Met dit abonnement kan ik bijvoorbeeld selectief bewerken en retoucheren.

Presets voor Lightroom

Er zijn ook presets verkrijgbaar voor Lightroom. Presets zijn een soort filter waarmee je foto’s met één druk op de knop allemaal dezelfde nabewerking krijgen. Lightroom biedt zelf zulke presets aan, maar je kunt ze ook extern kopen. Vaak betaal je dan één keer een vaste prijs voor een setje presets. Ik gebruik zelf geen presets, omdat ik persoonlijk van foto’s houd met zo min mogelijk nabewerking.

2. Preview

Preview, app, preview app Instagram, apps voor InstagramWanneer je tijd (en wellicht geld) hebt geïnvesteerd in het nabewerken van je foto’s, is het wel zo prettig als ze ook een beetje lekker in je Instagram feed passen. Met de app Preview kun je kijken hoe een nieuwe post in jouw feed past. Heb je meerdere bruikbare foto’s, dan kun je met Preview zien in welke volgorde ze het mooist zouden staan. Letterlijk een preview dus.

Ook kun je in Preview zien wat het met je feed doet wanneer je een post waar je achteraf toch niet zo tevreden over bent, verwijderd. Let op! Wil je op Instagram een reeds geplaatste post verwijderen? Delete hem niet, maar archiveer hem. Naar verluid wordt het algoritme boos op je wanneer je posts verwijderd en leidt dit tot verminderde engagement.

3. Unfold

Unfold, app, apps voor Instagram, Instagram stories, Instagram stories sjabloon, Instagram verhaal, sjablonen, sjabloon voor Instagram stories, Instagram story template, Instagram stories templates, templates, thathomepage, (th)athomepageVoor Instagram stories gebruik ik 9 van de 10 keer Unfold. Deze app voor Instagram bevat sjablonen om jouw stories een mooi design te geven. Je kunt zowel foto’s als video’s in Unfold uploaden. Voorheen had Unfold enkel statische sjablonen, maar tegenwoordig biedt de app ook bewegende sjablonen met bijvoorbeeld een fade in en fade out effect. Er zijn verschillende abonnementen voor Unfold verkrijgbaar. Ik gebruik zelf Unfold+ voor €21,49 per jaar. Er is ook nog Unfold Pro, maar die versie is veel duurder: €74,99 per jaar.

4. Mojo

thathomepage, (th)athomepage, Mojo, app, apps voor Instagram, Instagram stories, Instagram stories sjabloon, Instagram verhaal, sjablonen, sjabloon voor Instagram stories, Instagram story template, Instagram stories templates, templatesVoor bewegende sjablonen gebruik ik liever Mojo dan Unfold. Ik gebruik deze app eigenlijk alleen voor betaalde stories, omdat dit net wat professioneler staat. Tegen betaling van €9,99 per maand of €39,99 per jaar, krijg je toegang tot Mojo Pro. Hier heb ik zelf nog geen gebruik van gemaakt. Mede omdat Mojo regelmatig sjablonen uit Mojo Pro aanbiedt om gratis uit te proberen, heb ik tot nu toe genoeg aan de versie zonder abonnement.

5. Canva

Canva, social media templates, social media sjablonen, ontwerpen, design, ontwerp maken, foto ontwerp, apps voor Instagram, app, Instagram templates, Instagram sjablonen, thathomepage, (th)athomepage

De app Canva gebruik ik zowel voor Instagram posts (bijvoorbeeld om een tekst op een foto te zetten) als voor stories. Ook gebruik ik Facebook- en Pinterest sjablonen uit Canva voor het promoten van mijn blogposts.

Canva is een echte design app. Je kunt er zelfs posters en visitekaartjes mee ontwerpen. De app bevat talloze gratis sjablonen, maar ook betaalde ontwerpen. Zelf gebruik ik enkel de gratis sjablonen. Daar zijn er zo ontzettend veel van, er zit altijd wel iets bruikbaars tussen!

6. Bazaart

Bazaart, app voor Instagram, app voor moodboard, moodboard maken, collages maken, interieurblog, interieurfotografie, productfotografie, thathomepage, (th)athomepageDe app Bazaart is mijn absolute favoriet voor het creëren van moodboards en voor productfotografie opdrachten. Deze app heeft namelijk een magische functie. Jaja! Met deze – betaalde – functie kun je de achtergrond van een bestaande foto met één druk op de knop verwijderen. Vervolgens kun je talloze andere achtergronden (inclusief een bestaande foto) kiezen. Ook zijn er à la Unfold allerlei sjablonen verkrijgbaar voor bijvoorbeeld Instagram stories. Hier heb ik nog niet mee gewerkt, omdat mijn abonnement op Unfold nog loopt.

Bazaart is voor een deel gratis, maar voor bijvoorbeeld de magische functie dien je een abonnement te nemen. Een jaarabonnement kost €60,99. Zelf heb ik tot nu toe gratis gebruik kunnen maken van de app. Telkens wanneer mijn testperiode is afgelopen, krijg ik een nieuw gratis aanbod. Helemaal prima!

7. Inshot

Inshot, app, apps voor Instagram, video bewerken, video's bewerken, IGTV, @thathomepage, thathomepage, (th)athomepage, filmpjes bewerkenDe app Inshot biedt een combinatie van een aantal hiervoor genoemde apps. Zo kun je bijvoorbeeld net als bij Canva teksten of stickers aan foto’s toevoegen. Persoonlijk gebruik ik de app alleen voor het bewerken van video’s zoals voor Reels. Met Inshot kun je o.a. knippen in video’s en muziek toevoegen. Ook kun je een filter toevoegen en video’s bijvoorbeeld lichter maken. Het is een heel gebruiksvriendelijke app.

Wat zijn jouw favoriete apps voor Instagram? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tele2. Ook samenwerken? Leuk! Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats nooit voorgeschreven teksten. Ook samenwerken? Mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in.

Linda