Sommige lezers zullen weten dat ik door een zenuwbeschadiging maar kort aaneen kan zitten. Omdat ik ook niet lang kan staan, breng ik mijn dagen grotendeels liggend door. Nu hebben we bij de bank een hanglamp die we doorgaans niet gebruiken, omdat ik – liggend vanaf de bank – recht in het licht kijk. Dat moet anders kunnen! Ik ging op zoek naar eyecatching hanglampen waarbij je niet in het licht kijkt.

Hanglampen waarbij je niet in het licht kijkt

Hanglampen waarbij je niet in het licht kijkt, zijn best lastig te vinden. Zéker als je ook nog eisen hebt qua kleur en design. Zelf zocht ik een simpel en strak design in zwart, wit of beige.

Kantelbare lampenkap

Als je zoekt naar hanglampen waarbij je niet in het licht kijkt, dan is een lamp met een kantelbare lampenkap een optie. Bij dit soort lampenkappen kun je het licht naar wens naar beneden of onder een hoek projecteren.

Bollard lamp van Menu

Menu, Bollard, Menu Bollard, lamp, kantelbare lamp, design lamp, Menu lamp, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepgageDe kantelbare Bollard lamp van het Deense merk Menu is een lamp die je zowel als hang- en als tafellamp kunt gebruiken. Dankzij de gleuf in de lampenkap kun je per moment beslissen of je de lamp “gewoon” gebruikt of als een soort spot zodat je niet in het licht hoeft te kijken. Deze toffe lamp is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Tilt lamp van NYTA

Nyta, Nyta Tilt, Tllt, tilt lamp. lamp, hanglamp, Scandinavische lampen, verlichting, scandinavian lighting, interieurinspiratie, interieur, thathomepageEen andere mooie lamp met hetzelfde soort systeem, is de Tilt lamp van het Duitse merk NYTA. De Tilt heeft een wat industriëlere look dan de Bollard van Menu en is verkrijgbaar in meerdere designs (en kleuren).

Zelf vind ik het design van de Bollard lamp mooier dan van de Tilt, maar het materiaal van de Tilt (metaal) weer mooier dan dat van de Bollard (siliconen).

Kantelbare lampen van Nordlux

Nordlux Angle, kantelbare lopen, kantelbare hanglamp, lampen waarbij je niet in het licht kijkt, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, Nordlux MIB 6Het Deense merk Nordlux heeft meerdere kantelbare hanglampen in het assortiment. Daarvan lijkt de Angle lamp veel op de Tilt van NYTA, maar dan met een stuk schappelijker prijskaartje.

Een andere lamp van Nordlux die kantelbaar is, is de MIB 6. Deze hanglamp met het design van een spot, is zowel in het zwart als in het wit verkrijgbaar.

Nod lamp van XAL Lighting

Xal, Xal Lighting, verlichting, tilt lamp, lamp, hanglamp, Scandinavische lampen, Scandinavian lighting, scandinavisch, interieur, interieurinspiratie, thathomepageDe door de Japanse designer Daisuke Kitagawa ontworpen Nod lamp van XAL Lighting kent eveneens een kantelbare optie (tot 180 graden) én is zelfs 330 graden draaibaar.

In Nederland vond ik ‘m online enkel bij Brinklicht. Hij is alleen in het zwart geproduceerd.

Hengellamp

ANVIA Hoogervorst

ANVIA, Anvia, hengellamp, De Hoge Vorst, Hoogervorst, design lamp, hengellamp, vintage lamp, lamp, lampen, hanglamp, verlichting, thathomepage, interieur, interieurinspiratieÉén van mijn all time favoriete lampen, is de hengellamp die Jan Hoogervorst eind jaren ’60 voor ANVIA ontwierp. Dankzij de unieke cardanische ophanging, is de lamp horizontaal te draaien en met dank aan het contragewicht kan de lamp omhoog en omlaag worden gezet. De lampenkap kan ook nog eens kantelen waardoor deze hanglampen vele standen hebben waarbij je niet in het licht kijkt.

ANVIA, hengellamp, Hoogervorst, Anvia, kantelbare lamp, kantelbare hanglamp, hanglampen waarbij je niet in het licht kijkt, interieurinspiratie, verlichting, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage, de vliegende hertog, Voor een authentieke vintage ANVIA Hoogervorst hengellamp zal de liefhebber diep in de buidel moeten tasten. Maar, wees gerust! ANVIA produceert ook nieuwe hengellampen die op een dag wellicht evenveel waard worden als een vintage exemplaar.

Update 2023: er is vier jaar verstreken sinds het schrijven van deze blogpost en een grote wens is uitgekomen! Ik mag mij de gelukkige eigenaresse noemen van een ANVIA hengellamp!

Ik heb gekozen voor retro hengellamp no. 2001: De Vliegende Hertog. Een tijdloos item dat hopelijk levenslang meegaat!  

Elleboog-, scharnier- of telescopische lampen

Ellebooglampen (ook wel scharnierlampen of telescopische lampen genoemd) zijn de laatste jaren weer ontzettend populair. Vooral als wandlamp zie je ze veel voorbijkomen. Dit soort wandlampen kun je meestal ook prima als hanglamp gebruiken. Dankzij het scharniermechanisme kun je ze alle kanten op zetten. Het zijn dan ook bij uitstek hanglampen waarbij je niet in het licht kijkt.

DCW éditions Lampe Gras

lampe gras, ellebooglamp, Lampe Gras 302, scharnierlamp, hanglamp, hanglampen waarbij je niet in het licht kijkt, kantelbare lamp, design lamp, hanglampen, lampinspiratie, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepageBekende ellebooglampen zijn die van Franse designer Bernard-Albin Gras welke vanaf 1921 door hem werden ontworpen. De lampen waren oorspronkelijk bedoeld voor kantoren en de industrie. Zelfs naar huidige maatstaven is het ontwerp ontzettend innovatief: het basisontwerp bevat geen schroeven of soldeerpunten. Plafondlamp no. 302 is in verschillende kleuren en met verschillende vormen lampenkappen verkrijgbaar.

Bolt lamp van Tonone

Tonone, Bolt, Bolt lamp Tonone, lamp, licht, verlichting, hanglamp, ellebooglamp, design lamp, thathomepage, interieur, interieurinspiratie, lampenDe Bolt lamp van Tonone vind ik echt een schitterende plafondlamp. Hij is net iets minder duur dan de no. 302 van Lampe Gras, maar nog steeds behoorlijk prijzig. Hij is verkrijgbaar in meerdere kleuren, waaronder zwart en wit. De lampenkap van de Bolt heeft een meer Scandinavische look dan de lampenkappen van Lampe Gras, die een meer industrieel uiterlijk hebben. Nadeel vind ik dat hij geen echt plafondkapje heeft. Dat is in een nieuwbouwhuis geen probleem, maar in een oud huis met vierkante uitsparingen rond de elektriciteitspunten, is dit geen optie. De Bolt van Tonone is ook in een vloerlamp en wandlamp variant uitgebracht.

Lamp van Aliexpress

Aliexpress, lamp Aliexpress, lamp, lampen, hanglamp, wandlamp, plafondlamp, verlichting, licht, telescopische lamp, ellebooglamp, scharnierlamp, design lamp, budgetlamp, budget, interieur, interieurinspiratie, thathomepageBij Aliexpress vond ik via deze link een ellebooglamp die veel lijkt op de Bolt van Tonone, maar met het verschil dat deze lamp wél een plafondkapje heeft én een stuk vriendelijker is geprijsd. Ik kreeg de lamp tot mijn verrassing binnen een week toegestuurd. De lamp ziet er perfect uit en bevalt tot nu toe super.

Let wel op: het kan zijn dat je invoerrechten moet betalen bij ontvangst van de lamp. Wanneer een product een waarde heeft boven een x bedrag (ik weet niet precies waar deze grens ligt, maar vrij laag), kan het zijn dat je €25 kwijt bent aan invoerrechten. Of je deze kosten daadwerkelijk moet betalen, hangt er vanaf of je pakketje als zodanig door de douane wordt herkend. Ik heb zelf geen invoerrechten hoeven te betalen.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.

Linda