Al een jaar lang kijk ik ernaar uit om ons Hema grachtenpand in een pakjeshuis om te toveren. Nu Sinterklaas in het land is, kon ik eindelijk aan de slag! En het leuke is: sinds kort zijn er weer Hema grachtenpandjes te koop, dus ook jij kunt dit idee uitvoeren! Wees er snel bij, want vorig jaar waren ze binnen no time (online) uitverkocht.

Hema grachtenpand

Eerder dit jaar schreef ik mijn eerste Hema hack: een blogpost over het op palen zetten van het Hema grachtenpand. De kastjes zijn vrij laag, dus een paar pootjes eronder is wel zo handig. Wil je jouw grachtenpand ook op palen zetten? Lees hier hoe je dat budgetproof doet.

Hema, Hema grachtenpand, grachtenpand, pakhuis, pakjeshuis, Hema hack, kinderkamer, speelhoek, diy, inspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Ons Hema grachtenpand heb ik eind 2019 gekocht. Inmiddels zijn er naast onze versie ook nieuwe designs verkrijgbaar.

Pakhuis

Om een pakjeshuis te creëren, is de eerste stap het veranderen van het grachtenpand in een pakhuis. Dit doe je door het toevoegen van een katrol. Dat klinkt ingewikkeld, maar is echt heel simpel!

Katrol

Je gebruikt net als bij het op palen zetten van het grachtenpand, een ronde lat (bijv. een bezemsteel). Ik gebruikte een restje bezemsteel van vurenhout die ik nog over had van mijn eerdere Hema hack. Ik zaagde een stukje van 4 cm af. De dikte is 28 mm.

Hema hack, Hema, Hema grachtenpand, pootjes, pakhuis, pakjeshuis, inspiratie, speelhoek, thathomepage, (th)athomepage

Vervolgens boor je een klein gaatje in de op maat gezaagde ronde lat. Nu hoef je alleen nog een haak aan een draad te bevestigen en deze door het geboorde gaatje aan de ronde lat te knopen. Ik gebruikte zelf zwart elastisch koord dat eigenlijk bedoeld is voor het inpakken van kadootjes. De haak haalde ik uit onze Lego voorraad.

Hema, pieten pakhuis, Hema hack, grachtenpand, pakhuis, pakjeshuis, pietenhuis, Sinterklaas, inspiratie, sinterklaas decoratie, speelhoek, thathomepage, inspiratie, (th)athomepage

Heb jij thuis niet een dergelijke haak liggen? Voor tien cent kun je een Lego haak via Toypro bestellen. Liever een gouden? Dan ben je €0.43 kwijt. Je vindt deze haak ook in verschillende Lego setjes, bijvoorbeeld in deze Lego City bouwplaatsset. Ik bevestigde de katrol met de haak aan het grachtenpand met mijn Bosch gluey lijmpen.

Pallet

Om het pakhuis snel te kunnen bevoorraden met pakjes, gaf ik de Pieten een pallet. Ik gebruikte hiervoor twee soorten schaaflatjes die ik in kleine stukjes zaagde. Voor de onderste drie latjes gebruikte ik een schaaflat grenen in 9×9 mm. En voor de bovenste vier latjes een schaaflat grenen in 4×9 mm. De onderste drie latjes zijn elk 7 cm lang. En de bovenste vier latjes 5 cm. Ik bevestigde de latjes aan elkaar met mijn lijmpen. Vervolgens lijmde ik een elastieken koord aan de onderkant van het pallet vast en hing de pallet aan de haak van de katrol.

De schaaflatjes gebruikte ik trouwens ook voor het maken van een latjeswand in onze hal. Zie mijn blogpost over onze jaren ’30 hal make-over.

schaaflat, grenen, pallet maken, pietenhuis, pakhuis, pakjeshuis, grachtenpand, Hema, inspiratie, sinterklaas, thathomepage, (th)athomepage

Gereedschap

Mocht je geïnteresseerd zijn in welke soorten gereedschap ik gebruik voor dit soort DIY’s: ik ben een echte Bosch fan. Zo gebruikte ik voor het zaagwerk mijn PST 700 ReadyToSaw SystemBox. Zie ook mijn blogpost over het maken van een DIY kruidenhanger. Mijn boormachine is eveneens van Bosch, namelijk de UniversalImpact18. Zie ook mijn blogpost over de mini makeover van onze loungeplek in de tuin.

Pakjeshuis

Met een katrol en een pallet was het grachtenpand een echt pakhuis geworden! Maar nu moest het nog een pakJEShuis worden! Ik verpakte Legoblokjes in verschillende soorten inpakpapier en plakte deze op het pallet. Ook voegde ik een gouden staf toe.

bietenhuis, pakhuis, pakjeshuis, pieten pakhuis, sinterklaas, Hema, Hema hack, grachtenpand, sinterklaas decoratie, inspiratie, diy, thathomepage, (th)athomepage

Ik toverde twee pegdolls om tot Pietjes door van een restje stof een Pietenmuts te maken met een veertje erop. Het veertje knipte ik uit een grotere veer. Peggdolls kun je zowel beschilderd als onbeschilderd (online) kopen.

Sinterklaas, pakhuis, pakjeshuis, Bietenhuis, pieten pakhuis, grachtenpand, Hema, Hema hack, inspiratie, diy, sinterklaas decoratie, thathomepage, (th)athomepage

Vervolgens maakte ik een slinger van smal lint, stof en jute (hiervoor verknipte ik een oude juten zak). Ik lijmde alles wederom aan elkaar met mijn lijmpen.

En ten slotte stempelde ik het woord “pakjeshuis” op het grachtenpandje. Ik heb nog oude hoofdletterstempels van Hema, maar je kunt ook de kleine letterstempels gebruiken.

Sinterklaas, pakhuis, pakjeshuis, Bietenhuis, pieten pakhuis, grachtenpand, Hema, Hema hack, inspiratie, diy, sinterklaas decoratie, thathomepage, (th)athomepage

Ik ben benieuwd wat jullie van ons pakjeshuis vinden! Laat het me weten in een reactie hieronder. Ga je ook een pakjeshuis maken? Leuk als je me tagt op Instagram: @thathomepage.

pietenhuis, pakhuis, pakjeshuis, pieten pakhuis, sinterklaas, Hema, Hema hack, grachtenpand, sinterklaas decoratie, inspiratie, diy, thathomepage, (th)athomepage

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik hier een klein percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om leuke artikelen te blijven plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten. 

Linda