De herfsttafel. We kennen ‘m allemaal nog wel van de basisschool: gevuld met bladeren, kastanjes, beukennootjes en dennenappels. Als je net als ik een kleine hamsteraar in huis hebt, wiens broek- en jaszakken iedere dag uitpuilen met nieuwe herfstvondsten, is wat massamanagement niet overbodig. Ik sprak met mijn dochter af om alleen de mooiste exemplaren te bewaren in een herfsthuisje. Het herfsthuisje is hier thuis een hit en daarom vertel ik jullie er graag meer over!

herfsthuisje, decoratiehuisje, herfst, herfstvakantie, herfstbladeren, herfsttafel, woonaccessoires, woondecoratie, herfsthuis, maken, zelfmaken, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, knutselen, terrarium, kweekkas

Waar vind je een huisje?

Waar vind je een huisje? Wij kochten ons huisje bij Xenos voor €16.99. Momenteel is het huisje helaas uitverkocht. Maar, er zijn gelukkig nog een heleboel andere glazen huisjes (online) te vinden! Zie bijvoorbeeld:

herfsthuisje, herfsthuis, herfsthuisje maken, alternatieve herfsttafel, herfsttafel, herfstvakantie, knutselen, interieurinspiratie, woondecoratie, herfstdecoratie, woonaccessoires, zelfmaken, thathomepage, (th)athomepage

Hoe maak je een herfsthuisje?

Je kunt je herfsthuisje vullen met alles wat je in de natuur kunt vinden. Spendeer een uurtje in het bos en je hebt waarschijnlijk al genoeg decoratie verzameld. Regenlaarsjes nodig voor een boswandeling met jouw boefjes? Lees dan ook eens mijn blogpost over 10x de leukste regenlaarsjes.

Dennenappels drogen

dennenappels, dennenappels drogen, herfsthuis, herfsthuisje, herfsttafel, herfstvakantie, knutselen, alternatieve herfsttafel, interieurinspiratie, herfstvakantie, thathomepage, (th)athomepageAls je dennenappels meeneemt uit het bos, dien je ze eerst schoon te maken en te drogen voordat je ze kunt bewaren. Ze bevatten namelijk vaak kleine beestjes die je niet in huis wilt hebben. Dennenappels uit de winkel zijn al gedroogd, dus die hoef je niet te behandelen. Ik heb onze dennenappels eerst een uurtje in een sopje met afwasmiddel laten weken (je kunt het beste azijn gebruiken, maar dit had ik niet in huis). Daarna heb ik ze een nacht laten drogen op krantenpapier.

De volgende dag heb ik ze op een met bakpapier beklede bakplaat een uur lang op 160ºC in de oven gebakken. Je kunt de dennenappels uit de oven halen wanneer ze glanzen en helemaal open zijn gegaan. Controleer ze wel regelmatig, want ze verbranden gemakkelijk. Zet de oven daarom ook niet te hoog!Andere “bosvruchten” zoals kastanjes, eikels en beukennootjes hebben geen behandeling nodig.

Herfstbladeren

herfsthuisje, herfstbladeren, herfsttafel, knutselen, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, Sally Hansen, Instadri, nagellak, goud pimpenGevonden herfstbladeren krullen vaak op zodra ze beginnen te drogen. Leg ze daarom direct bij thuiskomst in een groot formaat boek (bijvoorbeeld een oude atlas) en verzwaar met een stapel boeken. Heb je geen mooi gekleurde blaadjes kunnen vinden? Geen nood! Lelijke blaadjes kun je gemakkelijk zelf pimpen! Zo blijven ze ook nog eens langer geconserveerd.

A touch of gold

herfsthuisje, knutselen, herfstdecoratie, herfsttafel, Instadri, nagellak, Sally Hansen, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepageMijn eerste ingeving was om de eikeltjes en bladeren met metallic goudverf te pimpen. Maar, dit werkte voor geen meter. De blaadjes krulden door het vocht van de verf alsnog op en de eikeltjes moesten eeuwig vastgehouden worden voordat ze droog waren. Neerleggen beschadigde de opdrogende verf, dus dat was ook al geen goed plan.

Uiteindelijk had ik succes met de gouden Instadri nagellak van Sally Hansen. Deze nagellak belooft binnen een minuut (op je nagels dan hè) droog te zijn en warempel: nog geen twee minuten na gebruik waren zowel de bladeren als de eikeltjes helemaal droog. Deze nagellak werkt dus ook perfect om mee te knutselen!

Een dotje lijm

Bosch Gluey, lijmpen, lijmpistool, draadloos, herfsthuisje maken, herfsttafel, knutselen, DIY, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepageAls je eikeltjes gaat pimpen, is het leuk om het “hoedje” ongekleurd te laten. Dit geeft een mooi contrasterend effect. Helaas blijven de meeste hoedjes uit zichzelf niet zo goed zitten. Een dotje lijm van een lijmpistool doet wonderen. Zelf heb ik een draadloze Bosch Gluey lijmpen. Echt een ideaal apparaat: ik knutsel er all the time mee. Zie bijvoorbeeld ook mijn blogpost over het maken van een herfstkrans en papieren herfstbladeren.

Ga je ook een herfsthuisje maken? Ik ben benieuwd naar jouw creatie! Mail een foto naar linda@thathomepage.com of stuur me een berichtje op Instagram (@thathomepage).

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage commissie over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.

Linda