De herfsttafel. We kennen ‘m allemaal nog wel van school: gevuld met bladeren, kastanjes, beukennootjes en dennenappels. Heerlijk toch? Van die gratis herfstdecoratie! Maar als je net als ik een kleine hamsteraar in huis hebt, wiens broek- en jaszakken iedere dag uitpuilen met nieuwe herfstvondsten, wordt het misschien tijd voor wat massamanagement. Ik sprak met mijn dochter af om de mooiste exemplaren te bewaren in een samen uit zoeken herfsthuisje. Het herfsthuisje werd hier thuis een hit en daarom vertel ik jullie er graag meer over!

herfsthuisje, decoratiehuisje, herfst, herfstvakantie, herfstbladeren, herfsttafel, woonaccessoires, woondecoratie, herfsthuis, maken, zelfmaken, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, knutselen, terrarium, kweekkas

Waar vind je een huisje?

Waar vind je een huisje? Wij kochten ons huisje bij Xenos voor €16.99, maar momenteel is hij in de aanbieding voor €12.99. Dus ik zou zeggen: sla je slag! In onze zoektocht zijn we overigens nog veel meer huisjes tegengekomen die prima als herfsthuisje kunnen dienen. Zie het overzicht met linkjes hieronder.

herfsthuisje, herfsttafel, herfstdecoratie, huisje, terrarium, kweekkas, kweekkasje, kweekkasje huis, terrarium huis

Hoe maak je een herfsthuisje?

Je kunt je herfsthuisje vullen met alles wat je in de natuur kunt vinden. Spendeer een uurtje in het bos en je hebt waarschijnlijk al genoeg decoratie verzameld. Regenlaarsjes nodig voor een boswandeling met jouw boefjes? Lees dan ook eens mijn blogpost over 10x de leukste regenlaarsjes.

Dennenappels drogen

Als je dennenappels meeneemt uit het bos, dien je ze eerst schoon te maken en te drogen voordat je ze kunt bewaren. Ze bevatten namelijk vaak kleine beestjes die je niet in huis wilt hebben. Dennenappels uit de winkel zijn al gedroogd, dus die hoef je niet te behandelen.

dennenappels, dennenappels drogen, herfsthuis, herfsthuisje, herfsttafel, herfstvakantie, knutselen, alternatieve herfsttafel, interieurinspiratie, herfstvakantie, thathomepage, (th)athomepage

Ik heb onze dennenappels eerst een uurtje in een sopje met afwasmiddel laten weken (je kunt het beste azijn gebruiken, maar dit had ik niet in huis). Daarna heb ik ze een nacht laten drogen op krantenpapier.

De volgende dag heb ik ze op een met bakpapier beklede bakplaat een uur lang op 160ºC in de oven gebakken. Je kunt de dennenappels uit de oven halen wanneer ze glanzen en helemaal open zijn gegaan. Controleer ze wel regelmatig, want ze verbranden gemakkelijk. Zet de oven daarom ook niet te hoog!

Andere “bosvruchten” zoals kastanjes, eikels en beukennootjes kun je prima zonder behandeling in je herfsthuisje stoppen.

Herfstbladeren

Gevonden herfstbladeren krullen vaak op zodra ze beginnen te drogen. Leg ze daarom direct bij thuiskomst in een groot formaat boek (bijvoorbeeld een oude atlas) en verzwaar met een stapel boeken. Heb je geen mooi gekleurde blaadjes kunnen vinden? Geen nood! Lelijke blaadjes kun je gemakkelijk zelf pimpen! Zo blijven ze ook nog eens langer geconserveerd.

herfsthuisje, herfstbladeren, herfsttafel, knutselen, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, Sally Hansen, Instadri, nagellak, goud pimpen

A touch of gold

Mijn eerste ingeving was om de eikeltjes en bladeren met metallic goudverf te pimpen. Maar, dit werkte voor geen meter. De blaadjes krulden door het vocht van de verf alsnog op en de eikeltjes moesten eeuwig vastgehouden worden voordat ze droog waren. Neerleggen- of zetten beschadigde de opdrogende verf, dus dat was ook al geen goed plan.

Uiteindelijk had ik succes met de gouden Instadri nagellak van Sally Hansen. Deze nagellak belooft binnen een minuut (op je nagels dan hè) droog te zijn en warempel: nog geen twee minuten na gebruik waren zowel de bladeren als de eikeltjes helemaal droog. Deze nagellak werkt dus ook perfect om mee te knutselen!

herfsthuisje, knutselen, herfstdecoratie, herfsttafel, Instadri, nagellak, Sally Hansen, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Een dotje lijm

Als je eikeltjes gaat pimpen, is het leuk om het “hoedje” ongekleurd te laten. Dit geeft een mooi contrasterend effect. Helaas blijven de meeste hoedjes uit zichzelf echter niet zo goed zitten. Een dotje lijm van een lijmpistool doet wonderen. Zelf heb ik een draadloze Bosch Gluey lijmpen. Echt een ideaal dingetje: ik knutsel er all the time mee. Zie bijvoorbeeld ook mijn blogpost over zelf een bloesemtak maken.

Bosch Gluey, lijmpen, lijmpistool, draadloos, herfsthuisje maken, herfsttafel, knutselen, DIY, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Ga je ook een herfsthuisje maken? Ik ben benieuwd naar jouw creatie! Mail een foto naar linda@thathomepage.com of stuur me een berichtje op Instagram (@thathomepage).

herfsthuisje, herfsthuis, herfsthuisje maken, alternatieve herfsttafel, herfsttafel, herfstvakantie, knutselen, interieurinspiratie, woondecoratie, herfstdecoratie, woonaccessoires, zelfmaken, thathomepage, (th)athomepage

herfsthuisje, decoratiehuisje, herfst, herfstvakantie, herfstbladeren, herfsttafel, woonaccessoires, woondecoratie, herfsthuis, maken, zelfmaken, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, knutselen, terrarium, kweekkas

Deze blogpost bevat geen samenwerking, maar wel affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een klein percentage commissie over. Ik word hier niet rijk van, maar kan er wel de kosten van mijn website van betalen zodat ik deze in de lucht kan houden!

Linda