Heel lang heb ik gezocht naar een mooie, ronde spiegel voor op de schouw in onze woonkamer. Talloze opties passeerden de revue totdat ik uiteindelijk de perfecte spiegel liet maken door een glaszetter. Hoe dat zo kwam en welke prachtige exemplaren ik allemaal heb overwogen, lees je hieronder. Wie weet vind je tussen deze inspiratie, jouw perfecte spiegel!

spiegel, spiegels, design spiegel, design spiegels, thathomepage, spiegel inspiratie, interieurinspiratie, interieur, mirror, design mirror, zelfgemaakte spiegel, skandinavisch

Aftasten

Een spiegel op een zeer centrale plek in huis, kan de sfeer maken of breken. Kies je voor een te groot exemplaar, dan kan het pompeus worden en de aandacht wegnemen van andere mooie decoratie. Hang je een te klein exemplaar op, dan kan de spiegel tegen de achtergrond wegvallen en voelt het onaf. Het is – kortom – even aftasten welke soort spiegel nodig is op de plek die je in gedachten hebt.

spiegel, spiegels, ronde spiegel, ronde spiegel, zuiver, Zara Home, Sostrene Grene, zwarte spiegel, thathomepage, spiegel inspiratie, interieurinspiratie, interieur, design spiegel

Mijn eerste optie, een zwarte metalen spiegel van Søstrene Grene met leren band, bleek te klein (diameter 50 cm) en kwam uiteindelijk in ons toilet te hangen. Een tweede optie, de Bandit spiegel van Zuiver in het koper met gekleurd glas, vond ik prachtig, maar was té aanwezig voor onze redelijk minimalistische schouw. Bij Zara Home bestelde ik een ronde spiegel met een houten rand. Deze stond in principe goed, maar viel met een diameter van 60 cm tóch een beetje weg tegen de achtergrond. Wel vond ik de keus voor hout met normaal spiegelglas van de drie opties het beste. Ik zocht daarom verder naar een minimalistische, ronde spiegel van 80 cm mét een hout-accent.

1. Søstrene Grene zwarte spiegel met leren band, 50 cm (alleen in de winkel) 
2. Zuiver Bandit spiegel koper, 60 cm 
3. Zara Home houten spiegel, 60 cm

Ronde spiegel ≥60 cm

En dát was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kwam meerdere schitterende spiegels van 60 cm tegen, maar in de 80 cm-categorie was er een stuk minder keus. Hieronder vind je ter inspiratie de mooiste exemplaren van 60 of 70 cm die ik tegenkwam.

spiegel, spiegels, design spiegel, design spiegels, spiegel inspiratie, interieurinspiratie, interieur, thathomepage, bloomingville spiegel, hay spiegel, hay strap, functionals spiegel

4. Bloomingville spiegel, 70 cm
5. Hay Strap Mirror, 70 cm 
6. Functionals Mirror Mirror spiegel, 60 cm

spiegel, spiegels, design spiegel, design spiegels, spiegel inspiratie, mirror, round mirror, ronde spiegel, ronde spiegels, zwarte spiegel, zwart, umbra hub, umbra, Woood Lauren, Woood spiegel, interieur, interieurinspiratie, thathomepage

7. Woood Lauren spiegel met zwarte gloed, zowel in 60 als 80 cm 
8. Umbra Hub spiegel, 61 cm

 

Zelf spiegelglas snijden

Uiteindelijk werd ik verliefd op een spiegel van het Deense merk Applicata die ik bij Scandinavian Design Center spotte. Maar helaas was deze spiegel niet te koop in het formaat dat ik zocht. Daarom besloot ik een poging te wagen om zelf een rondje uit een spiegel te snijden.

spiegel, design spiegel, ronde spiegel, applicatie, inspiratie, interieurinspiratie, thathomepage

9. Applicata Selfie spiegel, 45 of 67 cm

 

Ik had nog een aantal Ikea Hönefoss spiegeltjes over die ik als proefkonijn kon gebruiken. Ik bestelde een glassnijder en sneed met een mal een cirkel uit een test-spiegeltje. “Uit” bleek echter een groot woord: de cirkel was lang niet diep genoeg gesneden om uit het glas te kunnen halen. Bij een tweede poging met diepere sneden, brak de spiegel toen ik de cirkel eruit probeerde te breken. En bij een derde poging met een speciale cirkelsnijder, brak de spiegel rondom de cirkel (en hield ik de cirkel over in plaats van een spiegel minus cirkel).

spiegel, Ikea, Ikea honefoss, spiegel snijden, glas snijden, glassnijder, cirkelsnijder

Ook latere pogingen mislukten en daarom besloot ik om een glaszetter te polsen. Mijn schoonmoeder heeft goede connecties in de glaswereld heeft, omdat ze al jaren prachtige glas-in-lood ramen en -decoratie maakt. Zo maakte ze voor de deuren in ons jaren ’30 klushuis nieuwe glas-in-lood vensters, waarmee ze terug in de oorspronkelijke staat zijn gebracht, nadat ze door eerdere bewoners waren dichtgetimmerd.

spiegel, glas-in-lood, ronde spiegel, 80 cm, applicata, design spiegel

Et voilà! De glaszetter sneed uit een spiegel van 80 cm een cirkel van 7 cm op 7 cm afstand van de bovenrand. Ik hing de spiegel op aan een houten wandhaak van Stilst en plakte voor extra steun de achterkant van de spiegel met dubbelzijdig tape strak tegen de muur. Ik ben superblij met het resultaat! Wat vinden jullie ervan?

Op zoek naar meer interieurinspiratie? Lees dan ook eens mijn blogpost over Scandinavische eettafels

Linda