Het is zover! Mijn kleine meisje gaat na de zomervakantie voor het eerst naar de basisschool. No more baby, dreumes of peuter: maar kleuterschool here we come! Ik zal jullie de verplichte clichés als “wat vliegt de tijd” en “gisteren kroop ze nog” besparen en gelijk overgaan tot het feestelijke onderwerp van deze blogpost. Namelijk: trakteren! Want ook een afscheidsfeestje is een feestje! En dus moest er getrakteerd worden op de laatste dag bij het kinderdagverblijf (KDV). Ik vroeg mijn lieve volgers (@thathomepage) om inspiratie en daar kwamen zoveel reacties op dat ik besloot om deze blogpost eraan te wijden. Zit jouw kindje (allang) niet (meer) op het KDV? Geen nood! Je vindt hieronder ook allerlei tips voor juf- en meesterkado’s. Lees je mee?

thathomepage, trakteren, traktatie, popcorn, kinderfeestje, kdv, juffenkado, uitdeelkado, uitdeelkadootje, uitdeelkadootjes, peuterschool

Eerdere traktaties

Eerst even een throwback naar een paar traktaties die we in de afgelopen jaren hebben gemaakt. En met “we” bedoel ik mini-me en ik, want wat is er leuker dan samen met je jarige kleintje traktaties in elkaar knutselen? Zo maakten we voor haar derde verjaardag (met een feestje in jungle thema) uitdeelzakjes van wegwerpwashandjes van de Kruidvat. We versierden ze met panda party printables die we hadden gewonnen bij The Cherry on Top (deze  webshop bestaat inmiddels helaas niet meer). En we vulden ze met een free printable memory spel in jungle thema.

trakteren, traktatie, gezonde traktatie, uitdeelkadootje, uitdeelkado, uitdeelkadootjes, kdv, trakteren kdv, free printable, kinderfeestje, thathomepage

Voor het paasontbijt op de peuterschool knutselde ik eerder dit jaar samen met mijn moeder konijntjes van witte appelmoes-bakjes van de Jumbo. Jup, traktaties maken is bij ons een familieaangelegenheid! We gebruikten de bamboe steel van een Miss Etoile-spatel als mal voor de buitenkant van de oortjes en de steel van een gewone eetlepel als mal voor de binnenkant van de oortjes.

thathomepage, trakteren, traktatie, kinderen, konijntjes, appelmoes, gezond trakteren, zelfmaken, kinderfeestje, knutselen

Bij een andere traktatie paste ik dit principe nogmaals toe op bakjes die ik kocht bij budgetwinkel So Low en vulde met zelfgemaakte popcorn van pofmaïs die we over hadden van onze bruiloft-bedankjes. Lekker en gezond! Let wel op dat de allerkleinsten op het KDV geen popcorn mogen eten. Voor hen zou je – als je in het thema wilt blijven – een appelmoes-konijntje zoals hierboven kunnen maken. Ontbreekt het je aan tijd om al die oortjes te knippen en plakken? Geen probleem! Teken enkel een gezichtje op de bakjes en je traktatie ziet er meteen vrolijk uit. En het is zo gepiept!

trakteren, traktatie, zelfmaken, knutselen, zelfgemaakte traktatie, kinderfeestje, trakteren kdv, popcorn, gezonde traktatie

Afscheidstraktatie KDV

Voor de afscheidstraktaties bij het KDV wilde ik iets doen met een knipoog naar het feit dat ons kleintje afscheid nam. Als traktatie voor de kindjes kozen we voor het thema “aju paraplu”. We zochten online naar een free printable kleurplaat met een paraplu en vonden deze leukerd met Winnie de Pooh en Knorretje. Bij de Kruidvat scoorden we wasco krijtjes voor een bodemprijs (2 pakjes van elk 35 stuks voor 0,99). We her-verpakten ze per 4 stuks in cellofaan en bonden die met bakkerstouw aan de kleurplaten. Bij Studio Schatkist bestelde ik kadolabels met “aju paraplu” en om het helemaal af te maken, kreeg elke kleurplaat een feestelijk parapluutje (verkrijgbaar in elke supermarkt).

thathomepage, trakteren, traktatie, afscheidskado, aju paraplu, free printable, kleurplaat, winnie de pooh, Knorretje, paraplu, kinderfeestje, uitdeelkadootje, uitdeelkadootjesthathomepage, trakteren, traktatie, kdv, peuterschool, juffenkado, jukfado, uitdeelkado, uitdeelkadootje, uitdeelkadootjes, kleurplaat, aju paraplu, afscheidskadootje

Juffenkado

Voor de juffen koos ik voor het thema “het zit d’rop”. Bij de Action kocht ik mason jars die we vulden met Engelse drop. En bij Studio Schatkast bestelde ik bijpassende Engelse drop-stickers. In plaats van een kadolabel te gebruiken, schreef ik een boodschap voor de juffen op een blaadje van een “zet het d’rop”-notitieblokje en bond deze om de mason jars. Deze notitieblokjes zijn trouwens ook verkrijgbaar bij Studio Schatkist met een “’t zit d’rop”-kadolabel als prefab afscheidskadootje. Kijk ook hier voor nog meer toffe prefab kadootjes van deze leuke shop, waaronder verschillende afscheidskadootjes voor de juf en/of meester.

thathomepage, trakteren, traktatie, engelse drop, het zit d'rop, het zit erop, afscheidskadootje, juffenkado, jukfado, juffenkadootjes, uitdelen, knutselen, studio schatkist, uitdeelkadootjes

Mijn oorspronkelijke idee was overigens om een mini-ventilator aan de juffen te geven met deze schattige ventilator-sticker en de tekst “ik waai uit” of “ik zwaai af”. Helaas kon ik door de hittegolf deze zomer niet genoeg mini-ventilators krijgen. Mijn tip is dan ook om op tijd ventilators in te slaan als je dit idee wilt gebruiken!

thathomepage, studio schatkist, traktatie, traktaties, kinderfeestje, ik waai uit, ik zwaai af, afscheidskadootje, jukfado, juffenkado, 't zit d'ropOnline kwam ik nog talloze andere leuke juf- en meesterkadootjes tegen. Zo zag ik bij de shop Little Mish Mash prachtige houten medailles. Die ga ik zeker nog eens bestellen! Bij Van Zus vind je toffe houten kaarten met een opdruk voor de juf of meester. Of wat dacht je van een Sprout bloeipotlood met de tekst “vergeet me niet” of met een kadolabel met daarop “bedankt dat je me hebt laten groeien”?

little miss mash, jukfado, medaille, houten medaille, traktatie, trakteren, juffenkado, einde schooljaar, uitdeelkadootjes, uitdeelkado, bedanktje, liefste juf, thathomepage

Instagram hobbyisten

Op Instagram zijn er een hoop accounts waar je juf- en meesterbedankjes kunt bestellen. Vaak gaat het dan om handgemaakte presentjes door hobbyisten. Op tijd bestellen is daarom verstandig! Kijk bijvoorbeeld eens bij @hipppinhuis voor o.a. leuke juf-armbandjes, @jozzhandmade voor “fantastisch”-tassen of @mokjesenzo voor toffe handgeletterde mokken en schoteltjes. En bij @iktrakteer kun je zowel bedankjes als traktaties bestellen.

Hopelijk hebben jullie met bovenstaande tips genoeg inspiratie opgedaan voor de komende traktatie-rondes! Heb je opmerkingen, vragen of aanvullingen, laat het hieronder weten in een reactie of stuur me een DM op Instagram.

PS. Ben jij een echte chocoladeliefhebber? Lees dan ook eens mijn blogpost over hoe je heerlijke kersttraktaties maakt van je overgebleven chocoladeletters!

Linda