Je kent het wel. Sinterklaas heeft zijn hielen nauwelijks gelicht of je zit alweer aan de kerstkransjes. En dat terwijl er nog vier chocoladeletters op je liggen te wachten in de keukenla. Ai. Dat wordt in januari – met je goede voornemens – de zoveelste S opknagen. Óf je transformeert je overgebleven chocoladeletters tot ware kersttraktaties! Hoe? Hieronder geef ik je drie smakelijke ideeën!

chocoladeletter, chocoladeletters, overgebleven chocoladeletters, overschot aan chocoladeletters, sinterklaas, kerst, traktatie, recept, zelfmaken, thathomepage

Overgebleven chocoladeletters smelten

Voor alle onderstaande ideeën geldt dat je de overgebleven chocoladeletters eerst moet smelten. Dat doe je au bain marie. Je breekt de chocoladeletter(s) in stukjes en legt deze in een kom. Let op dat de kom erg heet wordt, dus gebruik ovenhandschoenen gedurende de rest van dit proces. De kom met stukjes chocolade zet je op een pan met heet water die je op een laag vuur warm houdt. Pas op dat de kom het water niet raakt. Enkel de stoom moet de chocolade doen smelten. Roer de chocolade rustig door totdat deze gesmolten is.

Hot chocolate spoons

hot chocolate maken, hot chocolate spoons, warme chocolademelk maken, ijsblokjesvorm, chocolade smelten, overgebleven chocoladeletters, zelfmaken, recept, thathomepageWie kent ze niet? Hot chocolate spoons! Een houten lepel in een blokje chocolade die je enkel in warme melk hoeft te dopen om er een beker heerlijke warme chocolademelk mee te maken. In december zijn ze overal te koop. Maar, je kunt ze ook heel gemakkelijk zelf maken van je overgebleven chocoladeletters!

hot chocolate spoons, hot chocolate, warme chocolademelk, warme chocolademelk maken, zelfmaken, chocolademelk, overgebleven chocoladeletters, chocoladeletter, thathomepage, receptGiet simpelweg je au bain marie gesmolten chocolade in een ijsblokjesvorm. Een siliconen ijsblokjesvorm werkt het beste: hier haal je de blokjes het makkelijkst weer uit. Je kunt houten lepels gebruiken om in de blokjes te steken, maar paper straws met een leuk motiefje zien er extra feestelijk uit!. Bovendien kun je de papieren rietjes vervolgens weer gebruiken om de chocolademelk mee op te drinken!

Je kunt de hot chocolate “spoons” kerstproof maken door er bijvoorbeeld musketzaad of eetbare glitter overheen/doorheen te strooien voordat je ze in de koelkast zet om hard te laten worden. Zijn ze klaar? Ook leuk om ze als kersttraktatie weg te geven!

Warme chocolademelk met extra’s

warme chocolademelk, chocolademelk, hot chocolate, kersttraktatie, overgebleven chocoladelettersWarme chocolademelk maak je zoals gezegd door de hot chocolate blokjes in warme melk te laten smelten. Per blokje gebruik je 150 ml melk. Warme chocolademelk is bij uitstek een traktatie die je op simpele wijze feestelijk kunt maken. Een toefje slagroom erop, wat hagelslag, paper straws én een extra eetbare verrassing maken het feest compleet! Ik gebruikte een siliconen mal om strikjes van chocolade te maken voor op de slagroom.

Schaal van chocolade

Bak je liever chocoladekoekjes van je restjes chocoladeletters? Lekker! Maar zorg dat je een beetje chocolade overhoudt voor een zelfgemaakt schaaltje om de koekjes in te presenteren. Het enige dat je nodig hebt voor dit eetbare knutselwerkje is een ballon. Je blaast de ballon zo groot op als je de diameter van de chocoladeschaal wilt hebben. Vervolgens zet je de ballon ergens in/op zodat je je handen vrij hebt. Zelf gebruikte ik een kommetje als “ballonhouder”.

chocolade, chocoladeletter, chocoladeletters, overgebleven chocoladeletters, chocoladeschaal, chocoladeschaaltje, maken, ballon, kersttraktatie, kerstDe au bain marie gesmolten chocolade druip of smeer je over de ronde kant van de ballon, afhankelijk van het ontwerp dat je wilt maken. Let op! Zorg dat de chocolade eerst voldoende is afgekoeld, anders knapt de ballon en zit je hele keuken onder de chocoladespetters! Ik spreek uit ervaring.. Er zijn talloze mogelijkheden om het chocoladeschaaltje te pimpen. Draai ‘m net als ik een keertje rond in een bakje met hagelslagmix voor een feestelijk effect. Of bedruip de ballon – nadat de donkere chocolade hard is geworden – nog een keertje met witte chocolade voor een gemarmerd effect.

chocoladeschaal, chocoladeschaaltje, maken, zelf maken, kerst, kersttraktatie, kerstkoekjes, overgebleven chocoladeletter, overgebleven chocoladeletters, chocolade, chocola, recept, au bain marie, thathomepageAls de chocolade hard is geworden, laat je de ballon knappen. Doe dit met een naald of iets anders scherps, maar zorg dat de ballon in één keer knapt. Laat de ballon dus niet leeglopen door ‘m bijvoorbeeld in te knippen bij het knoopje. Dan krimpt de ballon en zal je schaaltje breken.

Al deze traktaties maakte ik met slechts één chocoladeletter!

P.S. Houd je wel van knutselen met voedsel? Lees dan ook eens mijn blogpost over het pimpen van kant-en-klare taarten of doe traktatie-inspiratie op in mijn blogpost over juffenkado’s en uitdeelkadootjes!

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.

Linda