Een kinderbed. Je kunt er – als je wilt – een vermogen aan kwijt zijn. Voor de nieuwe kinderkamer van onze kleuter kozen wij voor een Flexa Classic halfhoogslaper mét glijbaan die we op Marktplaats scoorden en zelf opknapten. Waarom we voor een kinderbed van Marktplaats kozen en hoe we hem weer good as new maakten, lees je hieronder!

Babykamer

babykamer, ledikant, ikea, Ikea Hensvik, kinderkamer, kinderbed, peuterbed, interieur, thathomepageToen we onze huidige woning kochten, was onze dochter nog maar 1½ jaar oud. Ze sliep destijds nog in haar Ikea ledikantje. Zowel het ledikantje als de kledingkast kwamen uit de bekende Hensvik serie, die Ikea inmiddels – helaas – niet meer verkoopt (maar die nog wel veelvuldig op Marktplaats circuleert).

Als commode hadden we een Hemnes ladekast waarvan we de standaard knoppen vervingen. Hetzelfde deden we met de knoppen van de Hensvik kledingkast. Het was een fijn kamertje, maar twee jaar later was het de hoogste tijd voor iets nieuws!

Halfhoogslaper met glijbaan

Onze dochter gaf al snel aan dat ze graag een bed met een glijbaan zou willen hebben. Ik vond het persoonlijk best een eng idee dat ze op een hoogte zou liggen, maar gelukkig leerde een snelle Google search dat er ook halfhoogslapers bestaan. Voor mij heeft een halfhoogslaper de ideale voorleeshoogte en het is een stuk makkelijker met beddengoed verschonen dan bij een “echte” hoogslaper! De leuke teddybeer dekbedovertrekset op onderstaande foto is van het merk Snurk en is gemaakt van 100% biologisch katoen.

kinderbed, beddengoed, halfhoogslaper, Flexa halfhoogslaper, dekbedovertrek, beddengoed beer, Snurk, Snurk beddengoed, thathomepage, kinderkamer

Eenmaal op zoek naar een halfhoogslaper mét glijbaan, bleek dat een dergelijk bed behoorlijk wat plek inneemt. Bij de meeste modellen met glijbaan staat de glijbaan haaks op het bed, waardoor je in de breedte minimaal 90 cm aan het bed kwijt bent plus de ruimte die de glijbaan inneemt. In de meeste gevallen komt dit neer op een totaalbreedte van 2 meter 15 of meer. En omdat er ook nog ruimte over moet zijn om te glijden, viel deze optie af voor ons. Ik zocht daarom verder naar een bed met een glijbaan onder een hoek. Maar daar bleken er een stuk minder van te bestaan!

Flexa, Flexa doorbouwbed, doorbouwbed, Flexa bed, Flexa halfhoogslaper, halfhoogslaper, Flexa glijbaan, glijbaan, bed met glijbaan, kinderbed, kinderbed met glijbaan, kinderkamer, thathomepage

Flexa, Flexa halfhoogslaper, Flexa halfhoogslaper met glijbaan, bed met glijbaan, kinderbed, kinderbedden, kinderbed met glijbaan, glijbaan, marktplaats, kinderbed van marktplaatsUiteindelijk spotte ik de halfhoogslaper van Flexa uit de Classic serie. Dit bed is zowel met een haakse glijbaan verkrijgbaar is als – dankzij het platform – met een glijbaan onder een hoek van 45 graden. Ik vond het meteen handig dat het om een zogenaamd doorbouwbed ging.

Een doorbouwbed is een bed dat je kunt aanpassen (naar de leeftijd van je kind). Stel dat je kind op zijn/haar zevende de glijbaan niet meer leuk vindt en ook liever in een “normaal” bed wil slapen (ipv in een halfhoogslaper), dan kan dat. Je haalt simpelweg de glijbaan weg en verlaagt het bed door de onderste poten eraf te halen. Ook kan je er eventueel juist een “echte” hoogslaper van maken door extra poten toe te voegen. En ook de uitvalbescherming verwijder je gemakkelijk.

Kinderbed van Marktplaats

In eerste instantie overwogen we om het bed nieuw te kopen, maar we vonden de prijs vrij hoog. Op Marktplaats zagen we een Flexa glijbaan met het bijbehorende platform voor €75 en een Flexa bed met verhogingsset voor €175. In de Flexa shop las ik dat ieder onderdeel van het doorbouwsysteem los verkrijgbaar is. Dit gaf de doorslag om het bed op Marktplaats te kopen. Mocht er dan een onderdeel ontbreken of gammel zijn, dan zouden we het altijd nog na kunnen bestellen. En voor €250 zouden we ons ook minder gedwongen voelen om – mochten we ooit verhuizen – het bed perse mee te verhuizen, “omdat het nou eenmaal jarenlang mee moet gaan”.

Zijn alle onderdelen aanwezig?

Als je een kinderbed op Marktplaats koopt, is het bed vaak al uit elkaar gehaald. Mijn tip is om bij het ophalen de montagehandleiding mee te nemen, zodat je kunt afvinken of alle onderdelen aanwezig zijn. De meeste meubelfabrikanten hebben bouwinstructies op hun website staan die je kunt printen of op je telefoon kunt downloaden. Ikea heeft dit bijvoorbeeld voor elk product. Kijk ook eens op handleidingkwijt.com, daar vind je talloze handleidingen.

Veiligheid

Flexa, Flexa halfhoogslaper, Flexa verhogingsset, Flexa doorbouwbed, doorbouwbed, kinderkamer, kinderbed, thathomepageBij een tweedehands meubel (en zéker bij een kinderbed) is het belangrijk om je te vergewissen van de veiligheid het product. Zijn alle onderdelen nog heel? Hoe vaak is het product uit elkaar gehaald? Zitten de schroeven nog stevig of moet je extra veiligheidsmaatregelen toevoegen? Zo hebben wij de poten van het bed met een verbindingsplaat extra goed vastgezet. Je weet immers nooit 100% zeker of een tweedehands bed echt maar één keer eerder uit elkaar is gehaald en zo ben je verzekerd van voldoende stabiliteit.

Een likje verf

Een Marktplaatsmeubel heeft soms nog wat werk nodig om het weer als nieuw te maken. Ons kinderbed van Marktplaats kochten we in de whitewash variant, maar schilderden we met een witte, matte krijtverf een keertje over. Het fijne aan krijtverf is dat het onwijs goed dekt. Er is vaak maar één laag nodig. Het nadeel is echter dat je het na een tijdje (bij ons was dat al na een half jaar) hier en daar opnieuw moet verven, omdat het snel smoezelig kan worden van kleine vingerafdrukjes.

Ik ben benieuwd of jij ook een kinderbed van Marktplaats hebt opgeknapt. Laat het me hieronder in een reactie weten!

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven en merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.

Linda