Kringlopen is hip! En dan bedoel ik geen Nederlandse cirkelvariant op de Amerikaanse line dance, maar het speuren naar en ontdekken van vintage vondsten in de kringloopwinkel, op allerhande braderieën, op Marktplaats of in gespecialiseerde boetiekjes. Want kringlopen is niet langer beperkt tot enkel de traditionele plaatselijke loods waar het halve dorp zijn overbodige spullen dumpt. Nee, kringlopen omvat de bredere “sport” van het spotten van schatten tussen andermans oude meuk. In welke setting dan ook.

#kringloopgeluk

Wie op Instagram op de hashtag kringloop of kringloopgeluk zoekt, zal zien dat er onder deze noemers tienduizenden foto’s zijn gepost van items die een nieuw huis en/of een nieuw jasje hebben gekregen. Want upcycling, dát hoort er ook vaak bij. Hier een likje verf, daar een leren handgreepje en die oude, afgeleefde kast die je voor een prikkie scoorde is weer helemaal Instagramwaardig. Janneke (Instagram: @ge_woonjans) kan hierover meepraten:

Ik was op mijn wekelijkse kringlooprondje toen ik deze kast zag staan. Maar omdat ik op de fiets was, heb ik verder niets ondernomen. Op de terugweg bleef de kast door mijn hoofd spoken. Toen heb ik mijn man gebeld om te vragen of hij eens wou kijken wat hij ervan vond. Gelukkig stond ‘ie er nog en toen hebben we ‘m gekocht! Hij was alleen heel lelijk geverfd. Beige aan de binnenkant en een vreemd soort grijs van buiten… Hoogzwanger heb ik de kast samen met mijn man opgeknapt. Fris wit en vintage blue. Heel gelukkig met die combi, ik word nog iedere dag blij van de kast!

Kast, vintage, kringloopgeluk, kringloop, vintage Blue, blauw, marktplaats

Upcycling uitbesteden

Mocht het je aan tijd of klusgenen ontbreken om zelf aan de slag te gaan, dan is er zeker geen man overboord. Er zijn genoeg mensen en/of bedrijfjes die kringloopgelukjes spotten, opknappen en verkopen of zelfs op verzoek bij elkaar scharrelen. Kijk op Insta bijvoorbeeld eens bij @kringloopkoningin, @kringloopgelukjes of @spot_ting. Mijn favoriet onder bedrijfjes dat meubels opknapt, is Boodstyling (@boodstyling) uit Wormerveer. Maar ook op Marktplaats kun je gepimpte kringloopgelukjes scoren. Zelf vond ik er onze sidetable die met Annie Sloan krijtverf in de kleur Provence is opgeknapt. Een echte eyecatcher!

thathomepage, side table, marktplaats, Provence, Annie Sloan, wonen, interieur, interieurstyling, keuken, vintage home, kringloop, kringloopgeluk

kringloop, kringloopgeluk, marktplaats, upcycling, Annie Sloan, krijtverf, thathomepage, vintage, vintage interieur, thathomepage, meuk is leuk, kringlopen

Schatten jagen

Ria (Instagram: @rietveldje) doet al twintig jaar aan kringlopen en vertelt wat zij er nou zo leuk aan vindt:

Het is heel sociaal, want je ontmoet veel mensen daar. Iedereen komt er: arm of rijk. Het is ontspannend én spannend, want het is stiekem ook schatten jagen natuurlijk! Je vindt er spullen die je in een gewone winkel niet gaat vinden en dat maakt het zo leuk. Mijn meest geliefde kringloopvondsten zijn mijn vintage kastjes en mijn Bauhaus lamp.

Bauhaus, vintage, kringloop, kringloopgeluk, marktplaats, design, dressoir, wonen, interieur

Wil jij net als Ria prachtige designer items voor een spotprijs scoren? Dan is het verstandig om eerst wat veldonderzoek te doen. Welke winkels zitten er bij jou in de buurt en wat is de kwaliteit ervan? De ene kringloop is de andere namelijk niet. Van de vier winkels in onze buurt, beviel eentje me maar echt. Een groot assortiment, ordelijk uitgestald en met redelijk daglicht. Want tsja, in een donkere garagebox is het lastig beoordelen of je een prul of een parel in handen hebt! Dat er verschil in kwaliteit bestaat binnen de kringloop, beaamt ook Ria:

Dat klopt. Mijn favoriete kringloop in onze regio is die van Appingedam. Ze zijn echt niet duur en ik kom altijd wel met iets moois thuis. Of het nu een mooi vintage item is of een doos met knikkers voor de kleinkinderen. Het is altijd een feestje om erheen te gaan!

Online voorselectie

Heb je net als ik niet de mogelijkheid of de tijd om allerlei winkels af te struinen voordat je een “goede” kringloop hebt gevonden? Probeer dan online een voorselectie te maken. Veel kringloopwinkels hebben tegenwoordig een website waarop ze een preview geven van hun assortiment. En een aantal houdt zelfs een Instagram bij. Zie bijvoorbeeld de accounts van @hippekringloop uit Assen, @kringloopamersfoortleusden en @kringloop013 uit Tilburg. Heb je eenmaal een geschikte winkel te pakken? Zorg dan dat je regelmatig langsgaat. Want de mooiste items? Die zijn uiteraard het snelste weg. O enne… wees ook voorbereid op eventuele miskopen. Zo dacht ik via de kringloop supercheap aan een leuke mok te zijn gekomen, bleek ‘ie op hetzelfde moment gratis te worden weggegeven bij de Kruidvat!

kringloop, kringloopgeluk, keuken, kitchen decor, woke up awesome, mok, servies, selfie, keukenplank, plankdragers, leren plankdragers, stoer wonen, rustic home

Meuk is leuk

Mocht je het met deze temperaturen niet zien zitten om binnen te gaan schatzoeken, neem dan eens een kijkje op meukisleuk.nl. Op deze website kun je per provincie zoeken op aankomende rommelmarkten die veelal in de openlucht worden gehouden. Rest mij niets anders dan te zeggen: heel veel succes én plezier!

Linda