Op Instagram (@thathomepage) krijg ik regelmatig complimenten op onze vloer. Maar truth be told, heeft ons laminaat heel wat schoonheidsfoutjes die je niet ziet op de foto’s. Achteraf maar goed dat we voor een budgetvloer kozen, want bij een dure vloer had ik deze foutjes waarschijnlijk erger gevonden. Om jullie te behoeden voor dezelfde valkuilen, deel ik graag deze blogpost met jullie. Laminaat leggen? Deze fouten maakten wij!
Laminaat kiezen
Allereerst is het natuurlijk van belang om het juiste laminaat voor jouw woning te kiezen. Mijn tip (als je in de winkel gaat kijken) is om niet meteen tot aankoop over te gaan, maar om eerst een vloerstaal mee naar huis te nemen. Het kan nog wel eens verschil maken wanneer je de door jou gewenste kleur (en dessin) in het licht van je eigen woning ziet versus de verlichting in de winkel. Zo kun je beoordelen hoe de kleur ’s avonds in jouw huis (be)valt. Vloerstalen zijn ook gratis online te bestellen.
Zaagverlies
Houd bij het kopen/bestellen van laminaat rekening met zaagverlies. Zaagverlies is het laminaat dat je “verliest” door moeilijke hoeken in de ruimte waar je omheen moet leggen. Zoals bij ons bijvoorbeeld de schouw in de woonkamer. Gemiddeld is het zaagverlies zo’n 10%.
Huisdieren
Als je huisdieren hebt, is het verstandig om je goed te laten informeren over al dan niet geschikt laminaat. Een stroevere toplaag wordt bijvoorbeeld aanbevolen voor honden. Ook v-groef laminaat zorgt voor meer grip. Gabriella (@gmalawau) kan hier helaas over meepraten.
Onze fout was laminaat kopen zonder extra grip, terwijl we een hond hebben van 50 kilo. Gevolg: hond geopereerd aan afgescheurde pezen wegens glijpartijen en binnen een jaar een andere vloer.
Laminaat leggen
Een veelgemaakte fout bij het leggen van laminaat is direct na aankoop aan de slag te gaan. Laminaat moet kunnen acclimatiseren aan de temperatuur en luchtvochtigheid bij jou in huis. Daarom wordt aangeraden om het laminaat minimaal 48 uur te laten liggen voordat je aan de slag gaat. En met liggen, bedoel ik ook echt liggen. Zet het nooit rechtop! Sanne (@sannesoleil1983) vertelt waarom.
Wij hadden het laminaat rechtop gezet voordat we het gingen leggen. Met als gevolg dat de planken krom werden..
Bezint eer ge begint (en te lang doorgaat)
Ook een frequent gemaakte fout is om aan de verkeerde kant van de kamer te beginnen met het oog op het doorleggen van laminaat naar andere ruimtes. Neem daarom de tijd om je plan goed uit te denken en maak zo nodig een tekening. Ben je eenmaal bezig, dan wil je de hele vloer er natuurlijk in één keer in hebben. Maar, vergeet vooral niet om genoeg pauze te nemen. Voor je het weet heb je anders net als Loes (@huisjevanloes) wel héél veel zaagverlies.
Op een gegeven moment gaat het op de automatische piloot en maak je domme foutjes. Zoals aan de kant van de klikgleuf afzagen, zodat ‘ie niet meer vast kan klikken en je er helemaal niks meer aan hebt..
Te krap leggen
Een ander veelgehoord issue is onvoldoende rekening houden met krimp- en uitzetruimte. Laminaat werkt misschien minder dan een echte houten vloer, maar ook bij laminaat zal de vloer bol gaan staan wanneer je het te strak tegen de muur legt. Leg laminaat daarom altijd een stukje van de muur. Maarrrr, ook weer niet te ver, want…
Onze fouten
…bij ons is het laminaat op sommige plekken juist té ver van de muur gelegd, waardoor de naderhand aangebrachte muurplinten de gaten niet bedekken.
Plinten
En dat brengt me gelijk tot onze tweede fout: de plakplinten voor de bovenverdieping die we tegelijk met het laminaat aanschaften, bleven een hele tijd liggen voordat we aan dat “kleine klusje” begonnen. Gevolg: kleurverschil tussen het laminaat en de plakplinten. Uitstel leidt overigens niet alleen tot kleurverschil, maar ook tot het welbekende afstel. Leonie (@de6ehoeve):
Plaats metéén je plinten als je vloer ligt, anders zit je “opeens” 7 jaar later nog steeds zonder!
Wacht met meubileren
Fout numero 3 was dat we meteen na het leggen (ik meen diezelfde dag of hooguit de dag erna) zijn verhuisd. En dus kreeg ons versgelegde laminaat het meteen zwaar te verduren met in- en uitsjouwende mensen én ons meubilair. Hieronder ontstonden op meerdere plekken zichtbare kieren tussen het laminaat. Mijn tip is daarom: geef je laminaat even de tijd om op adem te komen en wacht met meubileren.
Heb jij ook een laminaattip die je wilt delen? Laat dan een reactie achter onder deze blogpost. Zo kunnen we van elkaars foutjes leren. En wellicht vind je mijn blogpost met tips bij het kopen van een oud huis ook interessant!
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Carpetright. Ook samenwerken? Leuk! Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Stuur een mail naar linda@thathomepage of vul het contactformulier in. Ik plaats geen voorgeschreven teksten.

Leuk en leerzaam stuk 💪🏼!
Bedankt Leonie!
Leuke blog! Wist je trouwens dat je in een bouwmarkt vaak setjes kunt kopen om laminaat te leggen. Hier zitten afstandhouders bij voor tussen de muur. Leg je het nooit te strak of te los en een soort ding die je tegen je plank aan kunt leggen waartegen je met een hamer kunt slaan. Zo sla je de plank niet kapot maar sluit hij wel mooi aan. 😉
Dat is superhandig! Hier hadden we geprobeerd rekening te houden met de hoge plinten die naderhand nog aangebracht moesten worden. Maar dat is dus niet helemaal gelukt…
Fouten die ik heb gemaakt:
– Te ver vanaf de muur af, waardoor de plint niet over het gat valt.
– Laminaat niet goed recht gelegd na de eerste drie rijen.
– Te weinig stootblokjes geplaatst achter de eerste rij, waardoor het laminaat alsnog scheef kwam te liggen.
– Laminaat niet aangetikt, waardoor spleten tussen de planken achterbleven.
– Het laminaat op de verkeerde manier verwijderd, waardoor de verbinding afbrak. Verwijder een hele rij in een keer, en gebruik de schuifmethode om de planken op de kopse kant uit elkaar te halen.
– Het zaagblad van de decoupeerzaag niet op tijd vervangen, waardoor je met een bot zaagblad aan het zagen bent.
– Planken met hetzelfde patroon naast elkaar.
– Te smalle strook (in de lengte) aan het einde van de kamer. Reken vooraf uit of je de eerste rij in de lengte moet doorzagen, of dat je gewoon met een hele plank kunt beginnen.
Tips:
– Stapel de dichte pakken laminaat als een Jenga-toren, met ruimte tussen de pakken. Zet ze vooral niet rechtop tegen de muur, dan gaan ze krommen.
– Zaag kozijnen af met een multitool. Dit is niet heel ingewikkeld en het ziet er een stuk beter uit.
– Gaten maken voor verwarmingsbuizen: doe dit met schuine lijnen, dan valt de zaagsnede mooi weg.
– Een laminaatsnijder vond ik onhandig, gebruik een decoupeerzaag.
– Als je geen vloerplinten gebruikt: een hoekprofiel is een mooie afwerking bij een dorpel.
– Zet een spackmes onder de plint om deze mooi te kunnen schilderen zonder dat je de nieuwe vloer meeschildert.
Hi Timo,
dankjewel voor je reactie en tips! Wat komt er een hoop bij kijken he, ongelofelijk! Gelukkig hebben we een hoop geleerd voor de volgende keer! 🙂
Groetjes,
Linda