Hier is ‘ie dan: mijn review van de draadloze steelstofzuiger van Lidl. Op Instagram (@thathomepage) deelde ik mijn zoektocht naar een wat goedkopere steelstofzuiger, uitsluitend voor onze bovenverdieping. Beneden blijf ik mijn Bosch Unlimited gebruiken, maar ik wou deze niet langer heen en weer moeten slepen tussen de verdiepingen. Ik overwoog zowel de draadloze steelstofzuiger van Lidl als die van Action, maar besloot uiteindelijk voor die van Lidl gaan. Vele volgers vroegen mij om mijn ervaring met de draadloze steelstofzuiger van Lidl te delen en inmiddels kan ik die volmondig geven.

Draadloze steelstofzuiger

Zoals gezegd blijf ik voor de benedenverdieping mijn Bosch Unlimited draadloze steelstofzuiger gebruiken.

draadloze steelstofzuiger, steelstofzuiger, accusteelstofzuiger, draadloze steelstofzuiger Lidl, Lidl stofzuiger, review Lidl steelstofzuiger, huishouden, interieurblog, thathomepageDeze gebruik ik al jaren naar volle tevredenheid. Zeker met twee langharige katten (die niet boven komen), hebben we voor de benedenverdieping echt een kwalitatief goede stofzuiger nodig.

Voor boven heb ik die eis echter niet. Daar stofzuig ik niet dagelijks en laat ik het werk bovendien geregeld over aan mijn robotstofzuiger. Maar, die is weer niet zo grondig in de hoeken en ook niet zo handig als je iets gericht wilt opzuigen. Omdat ik voor een secundaire stofzuiger niet de hoofdprijs wil betalen, kwam ik na een selectie op prijs uiteindelijk uit bij de draadloze steelstofzuigers van Lidl en Action.

Lidl versus Action

Met de stofzuiger van Lidl bedoel ik de Silvercrest® draadloze steelstofzuiger, online verkrijgbaar bij Lidl. En met de Action stofzuiger bedoel ik de Hyundai draadloze steelstofzuiger die momenteel niet verkrijgbaar is, maar regelmatig terugkeert in het online assortiment van Action.

draadloze steelstofzuiger Lidl, draadloze steelstofzuiger Action, draadloze steelstofzuiger, accusteelstofzuiger, Lidl stofzuiger, Action stofzuiger, Lidl steelstofzuiger, Action steelstofzuiger, huishouden, schoonmaken, interieurblog, thathomepageBeide stofzuigers zijn nagenoeg vergelijkbaar qua prijs en eigenschappen. Ik zette de – voor mij – belangrijkste kenmerken op een rijtje (klik op de afbeelding hiernaast om te vergroten) en zag dat het grootste verschil tussen de Lidl en Action stofzuiger ‘m zit in het gewicht. De draadloze steelstofzuiger van Lidl is met een gewicht van 1,55 kg een stuk lichter dan die van Action (3,7 kg). In verband met mijn zenuwletsel geldt voor mij: hoe lichter, hoe beter. En dus besloot ik voor die van Lidl te gaan.

Ook niet onbelangrijk: op de website van Lidl kun je (vele) beoordelingen van de steelstofzuiger vinden. Dit ontbreekt op de website van Action. Wel vond ik een zeer uitgebreide review van de Action steelstofzuiger op vaccuumtester.com.

Mijn ervaring

Inmiddels heb ik de draadloze steelstofzuiger van Lidl twee maanden in gebruik.

Zuigkracht

Op zich doet ‘ie wat ‘ie moet doen. De zuigkracht is voldoende voor de bovenverdieping. Beneden, met kattenharen, zou dat onvoldoende zijn. Maar voor een verdieping waar geen kattenharen, kruimels of knutselresten van mijn kind liggen, is hij prima. Sterker nog: het is wel prettig dat de franjes van het vloerkleed op de kinderkamer niet vast komen te zitten in de zuigmond. Toen ik mijn Bosch Unlimited boven nog gebruikte, gebeurde dit áltijd en dat was best irritant.

Lichtgewicht = kwetsbaar

draadloze steelstofzuiger, steelstofzuiger, accusteelstofzuiger, draadloze steelstofzuiger Lidl, Lidl stofzuiger, review Lidl steelstofzuiger, huishouden, interieurblog, thathomepageToen ik de Lidl steelstofzuiger uit de doos haalde, twijfelde ik of hij überhaupt wel enige zuigkracht zou hebben. Met zijn anderhalve kilo is hij zó licht dat hij bijna als speelgoed aanvoelt.

Mijn dochter heeft een Bosch Unlimited speelgoedstofzuiger en de draadloze steelstofzuiger van Lidl voelt hetzelfde aan. Ik kon gewoon niet geloven dat hij echt zou werken! Maar, dat doet hij wel degelijk. Je ziet het stof voor je ogen in de zuigmond verdwijnen en hij pakt alles netjes in één zuig mee.

Echter, omdat het zo’n lichtgewicht stofzuiger is, is hij ook ontzettend kwetsbaar. Ik liet hem een keer uit m’n handen vallen en meteen vloog de bedieningsknop eraf. Die heb ik met plakband weer vastgeplakt. Ter vergelijking: ik heb m’n Bosch Unlimited al tientallen keren laten vallen en daar is nog nooit iets afgebroken. Minpuntje dus wel.

Accuduur

De accuduur is goed. Volgens de specificaties kan hij 25 minuten op de max-modus zuigen en 45 minuten op eco-modus. En dat klopt ook. Voor mijn gevoel was het zelfs nog wat langer voordat ik ‘m weer moest opladen. De accu van mijn Bosch Unlimited gaat een stuk minder lang mee, maar die zuigt natuurlijk ook krachtiger.

Wisselen van accessoires

De draadloze steelstofzuiger van Lidl komt met verschillende opzetstukken, waaronder een stofborstel. Echter wisselt hij niet zo soepel van accessoires. Om te wisselen moet je beide handen gebruiken. Met één hand moet je de wisselknop indrukken en met de andere moet je de steel of accessoire verwijderen. Bij mijn Bosch Unlimited kan dit met één hand in één soepele beweging. Veel handiger.

Kruimelstand

Wat ik écht een minpunt vind aan de draadloze steelstofzuiger van Lidl, is het gebrek aan een geïntegreerde kruimelzuiger.

draadloze steelstofzuiger, steelstofzuiger, accusteelstofzuiger, draadloze steelstofzuiger Lidl, Lidl stofzuiger, review Lidl steelstofzuiger, huishouden, interieurblog, thathomepageIk wist eerlijk gezegd niet eens dat dit een ding was, totdat ik een hoekje van spinrag wou ontdoen met de Lidl stofzuiger. Ik koppelde de zuigerbuis af (wat niet zo makkelijk ging, zie de paragraaf hiervoor) en ontdekte dat de hierdoor gecreëerde handstofzuiger een rond gat had in plaats van een schuin aflopende kruimelzuiger, zoals mijn Bosch Unlimited dat heeft. Ik dacht dat alle steelstofzuigers zo’n schuin aflopende kruimelzuiger hadden, maar dat is blijkbaar niet zo!

De productbeschrijving van Lidl waarin staat: “deze stofzuiger is flexibel te gebruiken als handstofzuiger” en “zuigerbuis kan snel worden gedemonteerd voor het eenvoudige gebruik als handstofzuiger” klopt wat mij betreft dan ook niet. Je kunt de draadloze steelstofzuiger van Lidl zeker als handstofzuiger gebruiken, maar alléén als je er een accessoire aan koppelt. En dat is weer een extra handeling, die niet zo “flexibel” en “snel” verloopt als beloofd. Zonder accessoire zoals een stofborstel is het ronde gat gewoon niet bruikbaar.

Conclusie

Concluderend ben ik gematigd positief over de draadloze steelstofzuiger van Lidl. Als ik dit in een rapportcijfer zou moeten uitdrukken zou het een 6,5 zijn. De zuigkracht is goed genoeg voor boven, de accu gaat lang genoeg mee en hij is lekker licht.

Minpunten: hij is erg kwetsbaar, het wisselen van accessoires gaat stroef en hij heeft geen geïntegreerde kruimelzuiger waardoor je niet even snel iets in een hoekje kunt opzuigen zonder eerst een opzetborstel te pakken.

Ik zou deze stofzuiger daarom ook niet aanraden als hoofdstofzuiger, enkel als tweede stofzuiger. Want dan is ‘ie voor de zachte prijs van slechts €69,99, zijn geld waard.

Deze blogpost beval affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, uitsluitend mijn eigen ervaringen. 

Linda