Hallo allemaal! Het is alweer even geleden dat ik een blogpost heb geschreven. Wij zijn namelijk… verhuisd! Jawel! Wij ruilden ons jaren ’30 klushuis onder de rook van Amsterdam in voor een rietgedekt landhuis in het mooie Westerwolde, provincie Groningen. Hier hebben we rust en vooral heel veel ruimte. Ik kijk er naar uit om te kunnen gaan bloggen over tuinonderwerpen en nóg leuker: kweken in een kas! Want een kas hebben we nu ook! Maar, in huis is ook genoeg klus-/opknapwerk, dus er zullen zeker nieuwe interieur makeovers volgen.
Zo gaan we later dit jaar vloerverwarming leggen met daarbovenop een pvc vloer. Ook gaan we de wanden opnieuw stucen. Momenteel zit er spachtelputz op en dat is niet zo mijn ding. In de tussentijd probeer ik de muren zoveel mogelijk te bedekken, zoals met mijn nieuwe lijstenwand! Een lijstenwand maken kan best een lastig klusje zijn. Hoeveel lijsten zijn bijvoorbeeld genoeg? Wat is teveel en wat is te weinig? Hoe bepaal je de hoogte en hoe zorg je ervoor dat alle lijsten recht hangen? Ik vertel je graag mijn tips om het zo makkelijk mogelijk te maken!
Lijstenwand voorbereiden
Het allerleukste aan het maken van een lijstenwand, is toch wel het uitzoeken van de posters. Maar voordat je dit kunt doen, moet je eerst weten hoeveel lijsten (en welke formaten) je gaat ophangen.
Makkelijke mal
Een handige tip is om de beoogde formaten en aantallen op papier te tekenen, uit te knippen en op de muur te plakken. Hierdoor zie je in één oogopslag of je tevreden bent met het aantal, het formaat en de plaats van de lijsten. Zelf gebruik ik altijd kraft cadeaupapier dat jullie wellicht kennen uit mijn blogposts over minimalistische boekenkast styling en het maken van een papieren palmblad.
In het voorbereidingsstadium voor een lijstenwand waarin ik puzzel met de papieren mallen, gebruik ik van dat ouderwetse plakgum om de mallen makkelijk te kunnen verschuiven. Later (zie hieronder) als ik gaatjes ga boren, plak ik de mallen steviger vast met breed plakband.
(Kruis)lijnlaser
Voordat ik gaatjes boor, hang ik de mallen waterpas. Een handige tool hiervoor is een lijnlaser. Er zijn verschillende soorten lijnlasers op markt. Zelf heb ik de Bosch Atino Line Laser die je wellicht nog kent van mijn blogpost over de hal makeover met latjeswand in ons vorige huis. Het voordeel aan deze lijnlaser is dat je ‘m op elke hoogte op de muur kunt plakken. Het nadeel is dat hij maar in één richting tegelijk (horizontaal of verticaal) een laserlijn kan projecteren.
Bij een kruislijnlaser is dit anders. Hierbij kun je (de naam zegt het al) een kruislijn op de muur projecteren. Het nadeel van een kruislijnlaser is echter dat je deze op afstand van de muur moet plaatsen. Bijvoorbeeld op een statief. Hoe hoog je vervolgens een kruis op de muur kunt projecteren, is afhankelijk van hoe hoog jouw statief is. Kan deze lekker hoog? Bijvoorbeeld boven je hoofd? Top! Maar.. zit de waterpascontrole bóvenop het apparaatje? Dan moet je alsnog een trapje halen. Wellicht is dit niet bij alle kruislijnlasers zo, dus dit is iets om te checken voordat je er eentje aanschaft.
Mijn statief kon helaas niet hoog genoeg en dus gebruikte ik naast mijn vader’s kruislijnlaser (bedankt voor het lenen pap!) mijn Bosch Atino Line Laser. Die combinatie werkte perfect. Dit soort tools maken het ophangen van een lijstenwand absoluut makkelijker. Een tip dus!
Gaatjes boren
Als je eenmaal met behulp van mallen hebt besloten hoe jouw lijstenwand eruit moet komen te zien én de mallen waterpas hangen, is het handig om gelijk de gaatjes te boren. Die kun je namelijk prima door de papieren mallen heen boren. Bovendien laat je door de boorplek af te tekenen op het papier, geen potloodstrepen achter op de muur zelf. Sterker nog: op het papier kun je gewoon een stift gebruiken, dat is veel beter zichtbaar.
Let op: wacht met het boren van gaatjes totdat je je lijsten in huis hebt. Anders weet je niet exact wáár je moet gaan boren. Niet iedere lijst heeft de ophanging namelijk op dezelfde plek zitten. Meet de afstand van de rand van de lijst tot aan de ophanging (zowel horizontaal als verticaal) en markeer simpelweg de juiste plek op de papieren mal. Easy peasy!
Posters uitzoeken
Na de voorbereidingsfase komt mijn favoriete onderdeel: het uitzoeken van de posters. Ik koos voor mijn nieuwe lijstenwand wederom voor Gallerix. Met deze shop had ik reeds goede ervaring toen ik lijsten en posters uitzocht voor de slaapkamer make-over in ons oude huis.
Het assortiment bij Gallerix is enorm en er worden regelmatig nieuwe posters toegevoegd.
Photogrid
Een tip bij het uitzoeken van de posters, is om deze alvast digitaal in jouw lijstenwand te plaatsen. Ik gebruik hiervoor de app Photogrid. Deze app noemde ik ook al in mijn blogpost over mijn favoriete apps voor Instagram. Door eerst een digitale lijstenwand te maken, kun je alvast visualiseren hoe de posters met elkaar matchen in de formaten en lijsten die jij hebt uitgekozen.
Abstracte kunst
Zelf koos ik voor een zestal abstracte posters in eikenhouten lijsten in het formaat 30×40. De poster Line Art Knot en bestelde ik dubbel. Door dezelfde poster te gebruiken maar deze om te draaien, krijg je een mooi effect zonder dat direct zichtbaar is dat het om dezelfde poster gaat. Verder bestelde ik: Layered Abstract No 2, Layered Abstract No 3, Art des Lignes No 1 en Art des Lignes No 2.
Lijstenwand ophangen
Wanneer je eenmaal posters en lijsten hebt besteld, hoef je de papieren mallen alleen nog maar te vervangen voor de daadwerkelijke lijstenwand. Dat is nu een makkelijk klusje, omdat alles als het goed is al waterpas hangt én je de ophanging reeds hebt voorgeboord. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is genieten van jouw nieuwe lijstenwand!
WIN! Namens Gallerix mag ik iemand verrassen met €50 shoptegoed! Laat een reactie achter onder deze blogpost en je maakt automatisch kans. Je kunt meedoen t/m zondag 6 februari. Voor een extra winkans ga je naar mijn Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Gallerix en bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit helpt mij om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Mail uw voorstel naar linda@thathomepage.com. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen.

Mooi hoor! Ik loot graag mee voor een Gallerix shoptegoed.
Leuke actie, mooie posters, ik doe mee!