Woehoe! Het is kerstvakantie! En wat is er leuker dan een gingerbread huisje te maken? Het is bakken en knutselen ineen én het hele huis gaat er heerlijk van naar kerst ruiken. Maar, het kan wel een hele klus zijn. Hoe houd je het simpel? In deze blogpost laat ik zien hoe je zonder veel gedoe een gingerbread huisje maakt.

gingerbread huisje, gingerbread, gemberkoek, gemberkoekhuisje, gingerbread huisje maken, makkelijk gingerbread huisje, Ikea Vintersage, kersthuisje, kerst, bakken, knutselen, inspiratie, kerstinspiratie, kersttafel

Makkelijk gingerbread huisje

Eigenlijk is de truc heel simpel. Je maakt een makkelijk gingerbread huisje door een bestaand huisje als basis te gebruiken. Ik gebruikte ons huisje van Xenos uit mijn blogpost over het maken van een herfsthuisje. In mijn herfsthuisje-blogpost vind je links naar verschillende soorten huisjes.

Bestaand huisje als basis

Het grote voordeel van het gebruiken van een bestaand huisje als basis, is dat het huisje veel steviger staat. Wanneer je geen basis gebruikt, vergt het behoorlijk wat oefening en geduld om te voorkomen dat je pas gelijmde gingerbread muren niet als een kaartenhuis in elkaar storten. Dit omdat de gingerbread enkel bij de randen aan elkaar vastgelijmd kan worden. Met een huisje als basis daarentegen lijm je de gingerbread vast op de glazen muren ipv enkel bij de randen. Er is dus een veel groter en steviger oppervlak dat de gingerbread bijeen en omhoog houdt. Plus, met een bestaand huisje als basis, heeft je huisje ook nog eens échte glazen ramen!

gingerbread deeg, gingerbread, gingerbread huisje, gingerbread huisje maken, gemberkoek, gemberkoekdeeg, koekhuisje, kersthuisje

Kant-en-klaar deeg

Een andere tip voor het maken van een makkelijk gingerbread huisje, is het gebruiken van kant-en-klaar deeg. Ik gebruikte kant-en-klaar gemberkoekjesdeeg van Ikea. Let op: dit deeg is alleen in de winkels te koop. Voor de afmetingen van ons gingerbread huisje (24x20x28 cm) had ik twee pakjes kant-en-klaar deeg nodig.

gingerbread huisje, gemberkoek huisje, Ikea gingerbread, Ikea kant-en-klaar deeg, Dr. Oetker, kersthuisje, kerst, bakken, koekhuisje, maken, inspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Eetbare lijm

Voor het lijmen van de gingerbread op het bestaande huisje, gebruikte ik eetbare lijm van Dr. Oetker (eveneens bij Ikea te koop, maar wederom enkel in de winkels). De lijm komt vrij stug uit de tube. Om het makkelijker werkbaar te maken kun je de tube voor gebruik even in warm water leggen.

Decoratie

Ter decoratie van het huisje gebruikte ik enkel witte decoratiestiften uit dit setje stiften van Dr. Oetker en poedersuiker voor een sneeuweffect op de ramen. Let op: je hebt zeker vijf stiften nodig. Vind je dit te prijzig, dan kun je eventueel zelf witte icing maken door poedersuiker met water te vermengen. Gebruik vervolgens een spuitmond met een hele fijne punt óf hergebruik een lege decoratiestift door deze bovenaan open te knippen en opnieuw te vullen.

How it’s done

Rol het kant-en-klare deeg zo dun mogelijk uit en snijd de exacte maten van het huisje eruit (muur voor muur). Probeer het deeg voor alle onderdelen dezelfde dikte te geven zodat je een zo egaal mogelijk huisje krijgt. In de oven wordt het deeg wat dikker en ronder waardoor je de gingerbread hier en daar bij zult moeten snijden. Dit kun je het beste óp het huisje doen nadat je het gebakken deeg hebt vastgelijmd.

Op de verpakking van het kant-en-klare gingerbread deeg, vind je de overstanden en baktijd. Test eerst even één muurtje uit. Afhankelijk van jouw oven, moet het deeg waarschijnlijk iets langer bakken. Dit omdat de baktijden op de verpakking zijn afgestemd op kleine(re) koekjes en je voor het gingerbread huisje hele lappen deeg gaat gebruiken. Ik hield 3 minuten langer aan per muur.

Vastlijmen

Lijm de gingerbread op het huisje wanneer het iets is afgekoeld, maar nog wel warm is. Wanneer de koek nog warm is, kun je hem namelijk nog plat drukken. Door de bovenkant (= de bolle kant) op het huisje vast te lijmen, wordt de onderkant van de gemberkoek de buitenkant van het huisje. Dit is de (platte) kant van het deeg dat op het bakpapier heeft gelegen en daarmee creëer je een egaler effect. Ik vond het handig om de gebakken gemberkoek (incl lijm) met bakpapier en al om te kieperen op het huisje. Zo kon ik het bakpapier als houvast gebruiken om de muren op hun plek te schuiven.

Ramen kun je het beste vóór het bakken uitsnijden en na het bakken bijsnijden. Dit doe je eveneens óp het huisje en wanneer de koek nog warm is.

gingebread huisje, gingerbread, gingerbread huisje maken, gemberkoek, gemberkoekhuisje, kersthuisje, koekhuisje, gemberkoekhuisje maken, Ikea gemberkoek, Ikea gingerbread, kerstinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Decoreren

Wacht met decoreren tot het huisje helemaal is afgekoeld, anders smelt de suiker waarmee je decoreert. Ik heb het huisje even in de koelkast gezet om het proces te versnellen. Na het decoreren kun je het huisje nog een dag bewaren voordat de gingerbread slof (of als je niet uit het Noorden komt: slap) wordt en niet meer lekker is om te eten. Een gingerbread huisje is natuurlijk ook een toffe eyecatcher op de koffietafel met kerst, dus maak ‘m bijvoorbeeld op kerstavond (met je kids). Let’s bake some memories!

gingerbread huisje, gingerbread, gemberkoek, gemberkoekhuisje, gingerbread huisje maken, makkelijk gingerbread huisje, Ikea Vintersaga, kersthuisje, kerst, bakken, knutselen, inspiratie, kerstinspiratie, kersttafel, koekhuisje

Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn geraakt door dit makkelijke gingerbread huisje! Ga je er ook eentje maken? Leuk als je het resultaat met me deelt! Dat kan op Instagram (@thathomepage) of stuur een mailtje naar linda@thathomepage.com. Heb je de smaak te pakken gekregen? Lees dan ook eens mijn blogpost over wat te doen met je overgebleven chocoladeletters. Maak er kersttraktaties van!

Deze blogpost bevat geen samenwerking, maar wel affiliate links. Als je iets koopt via deze links, krijg ik daar een klein percentage commissie over. Hier kan ik de kosten van mijn website mee betalen en deze in de lucht houden. Interesse in een samenwerking? Leuk! Ik werk graag samen met bedrijven en merken die bij mij passen. Stuur een mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in. 

Linda