Eigenlijk zouden wij deze meivakantie wederom met de camper naar Denemarken gaan. Maar met een gesloten Deense grens en een negatief reisadvies, ging dat niet door. Wel had ik voor deze vakantie al een superhandige tool in huis: de Bosch EasyPump. Een ideale acculuchtpomp voor onderweg. Niet alleen voor het oppompen van auto- of camperbanden, maar ook voor (mee te nemen) fietsen en spullen als strandballen en zwembandjes. In de zomer krijgen we hopelijk een herkansing voor Denemarken, maar voor nu laat ik jullie onderweg in Nederland de Bosch EasyPump zien!

Wat is de Bosch EasyPump?

Bosch EasyPump, Bosch, acculuchtpomp, drukpomp, accupomp, elektrische pomp, meeneembaar, accupomp voor onderweg, banden oppompen, thathomepage, (th)athomepage, vakantie, op reis, meenemenAllereerst: wat is de Bosch EasyPump? De Bosch EasyPump is een intuïtieve accupomp voor allerlei toepassingen tot maximaal 10,3 bar. Of, anders gezegd: met deze lichtgewicht elektrische pomp kun je van alles oppompen zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Je laadt ‘m namelijk net zoals je telefoon met een USB kabel op. Superhandig, want zo kun je ‘m bijvoorbeeld ook opladen via een USB poort in de auto.

Wat zijn de toepassingen van de Bosch EasyPump?

bandenspanning, maximale bandenspanning, bandenspanning controleren, banden oppompen, autobanden, Bosch EasyPump, thathomepage, accupomp, luchtpomp, drukpomp, (th)athomepageSpeaking of de auto: één van de vele toepassingen van de Bosch EasyPump is het oppompen van autobanden. Ik weet nog dat ik bij rijles moest leren hoeveel druk autobanden precies moeten hebben. Onnodig, want de aanbevolen bandenspanning voor elke specifieke auto staat gewoon op een sticker in de auto zelf. Je vindt hem ofwel in de deurpost, aan de binnenkant van de tankdop of op de zonneklep.

Ook vermeldt elke band vaak zelf wat de maximale spanning is. Dit wordt doorgaans in psi aangegeven. De Bosch EasyPump kan verschillende eenheden (bar, psi of kPa) weergeven, dus je hoeft gelukkig niets om te rekenen!

Bandenspanning

Waarom is de juiste bandenspanning zo belangrijk? Een te hoge bandenspanning leidt tot versnelde slijtage in het midden van de band. Bij te hoge spanning heb je minder grip, trilt de band meer en gaat het rijcomfort achteruit. Doordat de band te hard is opgepompt, wordt bovendien de kans op een klapband vergroot.

Bij een te lage bandenspanning is er juist een ongelijkmatige verdeling van druk waardoor slijtage aan de randen van de band toeneemt. Dit leidt tot vervorming van de band, vergroot de remweg, veroorzaakt een instabielere wegligging en verhoogt het brandstofgebruik. Het regelmatig controleren van de bandenspanning is dus belangrijk.

Bosch EasyPump, accupomp, acculuchtpomp, automatische pomp, elektrische pomp, meenemen, onderweg, oppompen, banden, bandenspanning, drukmeter, thathomepage, (th)athomepage, bandenspanning meten, banden controleren

EasyPump is ook drukmeter

Maar hoe controleer je de bandenspanning? Hiervoor heb je een drukmeter nodig. Die zit niet standaard bij de auto inbegrepen. Sommige auto’s (vanaf bouwjaar 2014) hebben een automatisch monitoringssysteem van de bandenspanning, ook wel bekend als TPMS. Kort gezegd houdt dit in dat er een lampje gaat branden op je dashboard wanneer de spanning niet meer ok is. Handig, maar hiermee weet je nog niet wát die afwijkende spanning is. Te hoog? Of te laag? Om dit te weten heb je – je raadt het al – een drukmeter nodig.

De Bosch EasyPump beschikt over een realtime drukmeter. Dit werkt als volgt: zet de pomp op het ventiel van de band en je ziet op het display (goed afleesbaar in fel zonlicht!) wat de actuele druk is. Vervolgens kun je de gewenste doeldruk instellen. Voor onze auto is dat 2.7 bar. De automatische uitschakeling van de pomp stopt de drukopbouw zodra de doelwaarde wordt bereikt. Er is dus echt niets moeilijks aan.

Fietsbanden

Bosch EasyPump, Bosch, easypump, luchtdrukpomp, pomp, accupomp, drukpomp, luchtpomp, automatische pomp, elektrische pomp, balkenpomp, bandenpomp, banden oppompen, thathomepage, (th)athomepageDe Bosch EasyPump is niet alleen handig voor auto- of camperbanden. Ook voor het oppompen van fietsbanden is hij ideaal. De pomp heeft een opbergvoorziening op het handvat waar verschillende adapters onder te vinden zijn. Voor een fiets gebruik je een andere adapter dan voor het oppompen van een auto- of zwemband.

Ook bij het oppompen van een fietsband kun je de doeldruk instellen, maar dit hoeft niet. Je kunt ook simpelweg op “start” drukken en op “stop” wanneer je de band voldoende vindt opgepompt. Voor uitjes waarbij je een (kinder)fiets meeneemt, is de Bosch EasyPump echter superhandig. Zo hadden wij tijdens ons verblijf op Safari Resort Beekse Bergen vanwege de grootte van het park een loopfietsje bij ons en ook op tripjes naar de duinen gaat ‘ie altijd mee. Inmiddels is mini-me op een leeftijd dat ze haar loopfiets als een soort crossfiets gebruikt, dus hij heeft regelmatig een zachte band!

Bosch EasyPump, easypump, acculuchtpomp, pomp, luchtpomp, oplaadbaar, fietsbanden oppompen, onderweg oppompen, to go pomp, Bosch, uitstapje, thathomepage, (th)athomepage

uitstapje, duinen, strand, loopfiets, crossfiets, lege band, oppompen, banden oppompen, fietsband oppompen, Bosch EasyPump, thathomepage, (th)athomepage

Wielrenners/Mountain Bikers

Bosch, EasyPump, Bosch Easypump, easypump, accupomp, acculuchtpomp, luchtpomp, drukpomp, pomp om mee te nemen, draagbare accupomp, to go pomp, onderweg, banden oppompen, fietsband, wielrenpomp, fietspomp, thathomepage, (th)athomepage, vakantieNu vraag je je wellicht af: waarom gaat de Bosch EasyPump tot 10,3 bar als je voor een auto nog geen 3 bar nodig hebt? Dat is handig voor de wielrenners en mountain bikers onder ons. Zo gebruiken wielrenners – afhankelijk van hun gewicht – een bandenspanning tot wel 8.5 bar. Groot voordeel van de Bosch EasyPump is bovendien dat hij slechts 0.4 kilo weegt. Hij is dus lekker licht om mee te nemen. Misschien een kadotip voor een fietsvriend?

Zwemattributen en ballen

Twee laatste toepassingen van de Bosch EasyPump zijn het oppompen van ballen en zwemattributen. Met het wisselvallige weer deze meivakantie, hebben we de laatste functie helaas nog niet nodig gehad. Maar, dat gaan we deze zomer zeker inhalen! Ik kan niet wachten tot het zonnetje definitief doorbreekt!

duinen, fietsen duinen, fietsbanden, fietstochtje, banden oppompen, pomp, meeneem pomp, meeneembare pomp, accupomp, acculuchtpomp, accudrukpomp, thathomepage, (th)athomepage, easypump

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bosch Home & Garden en bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Mail naar linda@thathomepage.com. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs. 

Linda