Binnenkort gaan wij onze benedenverdieping verbouwen. Hoewel, verbouwen… Zelf zie ik het eigenlijk meer als opknappen. Na de grote verbouwingen die we in ons vorige huis hebben gedaan (zie ook mijn blogposts over het kopen van een oud huis en het verbouwen van een slaapkamer naar badkamer), zijn onze huidige plannen niet zo schokkend. Er komt maar één constructieve wijziging aan te pas. We gaan een pui verwijderen om een nieuwe eethoek te creëren. Nieuwsgierig geworden? In deze blogpost vertel ik je alles over onze plannen voor een nieuwe eethoek!

Huidige situatie

plattegrond, loggia, nieuwe eethoek, verbouwen, verbouwing, erker, interieur, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepageOorspronkelijk is ons huis gebouwd met een zogenaamde loggia. Een loggia is  vooral bekend als inpandig balkon, maar het kan ook bestaan op de begane grond. Het is eigenlijk niets meer dan een ruimte in de gevel die naar binnen is gebouwd. Hierdoor ontstaat een overdekt terrasje. Zie ook de plattegrond rechts.

plattegrond, serre, uitbouwen, verbouwen, verbouwing, serre aanbouwen, interieur, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, interieur, interieurinspiratie, interieurblogEen latere bewoner van het huis besloot de loggia uit te bouwen om er een soort serre van te maken. Logisch, omdat er rond het huis voldoende terras is. De loggia was als buitenruimte dus eigenlijk overbodig, terwijl met de uitbouw extra woonruimte is gecreëerd. Zie de plattegrond links voor de huidige situatie met uitbouw.

Wat echter niet is gebeurd ten tijde van het uitbouwen, is het verwijderen van de oorspronkelijke buitendeur en -kozijnen. Door het uitbouwen zijn de oorspronkelijke buitendeur en -kozijnen een binnendeur en -kozijnen gaan vormen. En zo komt het dat wij nu een beetje een gekke situatie in huis hebben: een ruimte van 12 m2 omsloten door maar liefst 4 deuren en 12 kozijnen!

loggia, erker, eethoek, nieuwe eethoek, serre, uitbouw, verbouwen, verbouwing, interieur, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, kozijn verwijderen, kozijnen verwijderen, pui verwijderen

Onze plannen

verbouwen, verbouwing, verbouwingsplannen, kozijnen verwijderen, pui verwijderen, deuren verwijderen, serre, erker, nieuwe eethoek, interieur, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepageNa consultatie van een bouwkundig ontwerper, lieten we een constructeur berekenen of de oude deuren en kozijnen verwijderd kunnen worden. Ze blijken niet dragend te zijn en dus gaan we ze weghalen. Ik kijk enorm uit naar hoeveel ruimer en lichter de woonkamer zal worden!

Zonder de binnendeuren en kozijnen, ontstaat er bovendien een veel natuurlijker doorloop naar de keuken. Nu moeten we namelijk drie afslagen nemen om in de keuken te komen. Heel onpraktisch.

loggia, erker, eethoek, nieuwe eethoek, serre, uitbouw, verbouwen, verbouwing, interieur, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, kozijn verwijderen, kozijnen verwijderen, pui verwijderen

Wat ook niet is gedaan ten tijde van het uitbouwen, is het aanleggen van verwarming, elektra (op spotjes in het plafond na) en het stucen van de bakstenen muren. Dit gaan we allemaal aanpakken. En als dat klaar is, gaan we – net als in ons vorige huis – shutters bestellen voor de ruimte die we vanaf dan een erker mogen noemen!

Nieuwe eethoek

Wanneer de erker klaar is (en we geen inperking qua ruimte meer hebben door de overvloed aan kozijnen), hebben we plek voor een grotere eettafel. Onze huidige eettafel is 180 cm en straks hoop ik eentje van 280 cm kwijt te kunnen. Mocht je op zoek zijn naar een eettafel, check dan mijn blogpost over Scandinavische eettafels voor maximaal €500. Daarin vind je ook een link naar onze huidige eettafel.

Hoe onze nieuwe eettafel eruit gaat zien? Daar ben ik nog niet 100% over uit. Waarschijnlijk ga ik wederom voor eentje met afgeronde hoeken of misschien wel voor een organische vorm. Qua kleur neig ik momenteel naar zwart.

Eetkamerstoelen

Een nieuwe eethoek bestaat natuurlijk niet enkel uit een nieuwe tafel, er horen ook mooie eetkamerstoelen bij! Onze huidige eetkamerstoelen koos ik destijds vanuit praktisch oogpunt. Omdat ze lekker smal zijn, kan ik – als het moet – acht stuks kwijt aan onze eettafel. Wanneer we straks een grotere eettafel hebben, kan ik ruimere eetkamerstoelen nemen. Het liefst ga ik deze keer voor stoffen stoelen, voor een warmer effect.

Onderstaande eetkamerstoelen met armleuning vind ik bijvoorbeeld heel mooi. Lekker ruim, zacht en makkelijk te stofzuigen dankzij de open achterkant. Bij onze huidige stoelen merk ik dat kruimeltjes zich in de achterste rand ophopen en die krijg ik er met geen mogelijkheid uit. Bij stoelen met een open achterkant heb je dat probleem niet. Ik twijfel alleen nog tussen de kleuren pigeon en biscuit beach. Ook twijfel ik tussen de zwarte of witte cross poot. Ik ben benieuwd wat jullie favoriet is!

eetkamerstoelen, eethoek, nieuwe eethoek, verbouwen, verbouwing, interieur, interieurinspiratie, interierblog, thathomepage, (th)athomepage, Zen Lifestyle

Moodboard nieuwe eethoek

Graag deel ik mijn moodboard voor de nieuwe eethoek met jullie. De vloer is al gekozen (en besteld!). Het is de Midland Oak 22231 PVC vloer van Moduleo. Wil je weten hoe je een dergelijk moodboard maakt? Lees dan mijn blogpost over mijn favoriete apps voor Instagram. Oh enne, uiteraard deel ik te zijner tijd het resultaat van onze nieuwe eethoek met jullie!

eethoek, eetkamer, eetkamerstyling, nieuwe eethoek, moodboard, eetkamerstoelen, verbouwen, verbouwing, serre, erker, uitbouw, shutters, interieur, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zen Lifestyle. Ook interesse in een samenwerking? Leuk! Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen. 

Linda