De tijd waarin we onze online bestellingen kosteloos konden retourneren, lijkt voorbij. Steeds meer webshops kiezen ervoor om in hun voorwaarden op te nemen dat de klant de kosten van een eventuele retourzending zelf dient te betalen. Vanuit bedrijfs- en milieuperspectief is dit natuurlijk geheel begrijpelijk, maar voor de consument kan het nog wel eens vervelend zijn. Soms moet je bijvoorbeeld retourneren naar het buitenland, zoals bij Zara Home. En soms kun je simpelweg pas bij ontvangst beoordelen of iets goed staat of niet (zoals bij kleding of meubels). Mijn tip? De Paypal Retourkosten Vergoeding.

Dankzij deze regeling kun je jouw online bestelling gratis retourneren. Zelf heb ik al meerdere keren gebruik gemaakt van de Paypal Retourkosten Vergoeding en in deze blogpost vertel ik je hoe het werkt. Bespaar jij graag op jouw aankopen? Lees dan ook eens mijn blogpost met 15 tips om te besparen op je (online) aankopen.

Wat is Paypal?

Allereerst even wat algemene informatie voor wie nog niet met Paypal bekend is. Paypal is een online betaalsysteem dat fungeert als intermediair voor online en mobiele betalingen tussen personen onderling (vergelijkbaar met een Tikkie), online verkopers (denk aan eBay) en webwinkels.

PayPal, logo, gratis retourneren, PayPal retourkosten vergoeding, retourkosten vergoedingVoor het openen van een Paypal rekening heb je enkel een e-mailadres nodig. Het openen van een rekening is gratis en er zijn geen periodieke kosten. Pas wanneer er een valutaomrekening plaatsvindt, betaal je kosten. Dit kan het geval zijn wanneer je geld ontvangt vanuit het buitenland (bijv. als je iets op eBay verkoopt) of wanneer je een aankoop doet bij een buitenlandse webshop (bijv. AliExpress). Dit wordt (uiteraard) allemaal uitgelegd in de Gebruikersovereenkomst.

Wist je dat je ook interieuritems kunt vinden op AliExpress? Ik kocht er bijvoorbeeld onze lampen. Zie ook mijn blogpost over eyecatching hanglampen waarbij je niet “in” het licht kijkt.

Hoe werkt Paypal?

Zoals gezegd heb je enkel een e-mailadres nodig om een Paypal account aan te maken. Vervolgens kun je ervoor kiezen om jouw bankrekening of creditcard aan je Paypal account te koppelen. Of, je houdt het lekker old school en laat jouw aankopen afschrijven van een Paypal saldo dat je zelf kunt opwaarderen, zoals bij een beltegoed. Het is dus absoluut niet noodzakelijk om een creditcard te bezitten.

Aankoopbescherming

Naast de Paypal Retourkosten Vergoeding, biedt betalen met Paypal nog een ander voordeel. Namelijk aankoopbescherming. Stel, jouw e-Bay aankoop blijkt bij ontvangst gebruikt te zijn ipv nieuw. Of je merkartikel blijkt een nepperd. Of je bestelling raakt beschadigd tijdens verzending of komt überhaupt niet aan. In dergelijke gevallen kun je via Paypal de volledige aankoopkosten én eventuele verzendkosten terugkrijgen. Zelf heb ik (gelukkig) nog geen gebruik gemaakt van deze regeling, maar het is fijn om achter de hand te hebben. Alle voorwaarden mbt aankoopbescherming vind je (wederom) in de Gebruikersovereenkomst (artikel 13).

Paypal Retourkosten Vergoeding

Van de Paypal Retourkosten Vergoeding heb ik dus wél (meerdere keren) gebruik gemaakt. In alle gevallen ging het om een aankoop bij een buitenlandse webshop, maar ook bij Nederlandse webshops die retourkosten niet voor eigen rekening nemen is dit een ideale regeling. Retourneren van een pakket via Postnl kost tegenwoordig €6,95 en dat is natuurlijk zondegeld. Zeker als je óók al verzendkosten voor het geretourneerde artikel hebt betaald bij de bestelling.

Hoe werkt de Paypal Retourkosten Vergoeding?

Retourkosten terugvragen via de Paypal Retourkosten Vergoeding is makkelijk. Je dient je aankoop – logischerwijs – wel met Paypal te hebben betaald. Ook moet je de Paypal Retourkosten Vergoeding geactiveerd hebben. Dit doe je heel simpel via de website of app van Paypal.

PayPal Retourkosten Vergoeding, Paypal, retourkosten vergoeding, gratis retouren, gratis retourneren, online aankopen. besparen, bespaartip, bespaartips, retourkostenregeling

Vervolgens stuur je het artikel retour en bewaar je het verzendbewijs. Dit bewijs moet je namelijk uploaden bij je aanvraag tot vergoeding van de retourkosten. Je logt in op je Paypal account en klikt bij de betreffende transactie (de aankoop van het geretourneerde artikel) op “Dien een verzoek tot terugbetaling in”. Volg de instructies en na goedkeuring staat het retourbedrag binnen 5 werkdagen op je Paypal-rekening.

Stel dat ik mijn mooie zwarte vaas en kandelaars van de toffe shop Housewolf zou willen retourneren (wat ik natuurlijk niet wil), dan zou dat – omdat Housewolf betaling via Paypay en daarmee de Paypal Retourkosten Vergoeding aanbiedt – als volgt werken:

Paypal Retourkosten Vergoeding, Paypal, retouren met Paypal, retourneren met Paypal, online bestelling retourneren, retour zenden, retouren, gratis retouren, gratis retourneren

Paypal Retourkosten Vergoeding, Paypal, gratis retouren, gratis retourneren, gratis terugsturen, online bestelling retourneren, retourregeling, retourkosten vergoeding

PayPal Retourkosten Vergoeding, Paypal, retourkosten vergoeding, gratis retouren, gratis retourneren, online aankopen. besparen, bespaartip, bespaartips, retourkostenregeling

PayPal Retourkosten Vergoeding, Paypal, retourkosten vergoeding, gratis retouren, gratis retourneren, online aankopen. besparen, bespaartip, bespaartips, retourkostenregeling

Wat zijn de voorwaarden?

Linda Hummel, thathomepage, (th)athomepage, retourneren, retouren, bestelling retourneren, bestelling retour sturen, gratis retourneren, gratis retouren, bespaartips, bespaartip, budgettips, budgettips, Paypal, Paypal Retourkosten Vergoeding, gratis naar buitenland retourneren, online shoppenAlle voorwaarden voor de Paypal Retourkosten Vergoeding kun je hier lezen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je maximaal €30 retourkosten per retourzending terugkrijgt. En dat je maximaal 12 keer per kalenderjaar een beroep mag doen op de Paypal Retourkosten Vergoeding. Ook is een belangrijke voorwaarde dat de betreffende verkoper niet al een soortgelijke regeling aanbiedt.

De webshop Nordic Nest (één van mijn favoriete interieurshops) biedt bijvoorbeeld een tegemoetkoming aan in de eventuele retourkosten. Retourzendingen dienen bij Nordic Nest naar Zweden te worden gestuurd. De kosten daarvan bedragen bij Postnl – afhankelijk van het gewicht – €13 tot €34. Nordic Nest biedt echter de mogelijkheid om voor €10 een retourlabel te ontvangen. Hier moet je dus wel gebruik van maken wanneer je de retourkosten vervolgens via de Paypal Retourkosten Regeling wilt terugvragen. Je kunt in dit geval namelijk maximaal €10 terugkrijgen. Check dus altijd even het retourbeleid van de webshop waar je hebt besteld, vóórdat je jouw pakketje terugstuurt.

La Belgique

Voor mijn Belgische lezers: er zit geen verschil tussen de Nederlandse en Belgische voorwaarden voor de Paypal Retourkosten Vergoeding. Behalve dan het e-mailadres waarop je Paypal kunt bereiken wanneer je vragen hebt over de regeling. Ook in België kun je dus profiteren van deze service.

Voordelen voor verkopers

Ben jij een webshopeigenaar en nog niet bekend met de Paypal Retourkosten Vergoeding? Lees dan zeker even deze pagina. Uit een onderzoek van Compete.com is gebleken dat twee op de drie kopers aangeeft meer online te kopen wanneer het retourneren van artikelen gratis is en ze dus niet geconfronteerd worden met retourkosten. Voor mij persoonlijk geldt dit zeker. Als ik kan kiezen tussen een webshop waar ik wél en waar ik niet met Paypal kan betalen, zal ik altijd voor de webshop gaan die Paypal wel aanbiedt. Paypal biedt ook banners aan voor op jouw website die de retourkosten service promoten. Dit heeft geen gevolgen voor je retourprocedure, maar waarschijnlijk wel voor het conversiepercentage.

Daarnaast bestaat er ook nog verkopersbescherming via Paypal, bijvoorbeeld in het geval dat je een ongeautoriseerde betaling ontvangt van een gehackte rekening. Lees hier meer over in artikel 11 en 12 van de Gebruikersovereenkomst. Eentje om over na te denken dus!

Dit artikel bevat geen samenwerking. Het is puur ter informatie geschreven. Wel bevat deze blogpost affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Ik heb zelf sinds 2009 een Paypal rekening en ben erg tevreden over zowel het betaalgemak als de Paypal Retourkosten Vergoeding. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

Linda