Heb jij wel eens een radiator geverfd? Via Instagram (@thathomepage) kreeg ik vaak de reactie dat men het wegens tegenvallend resultaat heeft opgegeven. Vooral het woord “druipers” viel veelvuldig. Zelf heb ik jarenlange ervaring met het verven van vergeelde radiatoren. In ons vorige huis heb ik alle radiatoren geverfd en ook in ons nieuwe huis ben ik ermee bezig. Heads up: het is niet iets dat je even tussendoor doet. Zeker niet als je de radiator laat hangen ipv deze eerst van de muur verwijderd. Maar, het is 100% mogelijk om een strak resultaat te krijgen. Met deze tips verf je een radiator zónder druipers!

Radiator verven

radiatorombouw, radiator verven, radiator spuitverven, tips, radiator verven zonder druipers, interieurinspiratie, klustips, thathomepage, (th)athomepage, interieurblogAllereerst: waarom zou je een radiator verven? Tuurlijk, er zijn ook andere opties. Je kunt vergeelde radiatoren simpelweg vervangen of een radiatorombouw plaatsen. In ons vorige huis hebben we beneden bijvoorbeeld een erkerbank en radiatorombouwen laten maken. Een prachtig resultaat, maar er hing een flink prijskaartje aan. Voor boven kozen we daarom voor de budgetoptie en dat was het verven van de radiatoren.

Voorbereiding

Voordat je een radiator gaat verven, moet je het één en ander voorbereiden. Zo is het afdekken van de ruimte heel belangrijk, omdat spuitverf werkelijk overal terechtkomt. Ook is het aan te raden om een mondmaster te dragen. Ik zal hieronder alle stappen opsommen.

Stap 1: zet de radiator uit

De allereerste stap is het uitschakelen van de radiator. Zowel voor het schoonmaken als voor het verven van de radiator dient deze koud te zijn.

Stap 2: verwijder de verwijderbare onderdelen

radiator, vergeelde radiator verven, radiator verven, radiator spuitverven, radiator opknappen, verwarming verven, vergeelde verwarming, verwarming opknappen, thathomepage, (th)athomepage, interieurblog, interieurinspiratie, klustipsSommige radiatoren hebben verwijderbare onderdelen. Zelf hebben wij bijvoorbeeld een rooster bovenop elke radiator dat samen met de zijkanten verwijderd kan worden. Door deze onderdelen te verwijderen, kun je de radiator makkelijker schoonmaken. Note: soms zitten de verwijderbare onderdelen door verloop van tijd muurvast. In dat geval laat ik ze gewoon zitten.

Radiator verwijderen?

Overigens kun je ook de hele radiator van de muur verwijderen. Dit spuitverft een stuk makkelijker. Je kunt de radiator dan bijvoorbeeld buiten neerzetten, waardoor je het afplakken achterwege kunt laten. In ons vorige huis heb ik dit bij twee radiatoren gedaan, maar dit is me niet goed bevallen. In beide radiatoren hadden we na het terugplaatsen een fluittoon en bij eentje is dit nooit weggegaan ondanks hulp van een loodgieter. Ik laat ze tegenwoordig dus lekker zitten.

Stap 3: reinig de radiator van binnen

Vóór het verven, reinig ik de binnenkant van de radiator. Zelf gebruik ik daarvoor deze radiatorborstel die fijn in de hand ligt dankzij het houten handvat en lang genoeg is (120 cm) om door de hele radiator te kunnen. Wist je dat het regelmatig reinigen van een radiator wordt aangeraden als besparingsmaatregel op de energierekening? Hoe schoner, hoe beter hij functioneert.

Stap 4: schuur de radiator licht op

schuurpass, schuren, radiator verven, klustipsVervolgens schuur ik de radiator licht op. Ik gebruik hiervoor deze schuurpads. Ze zijn wat prijziger, maar werken echt fantastisch.

Ik gebruik ze ook om deuren en kozijnen op te schuren. Je hoeft geen kracht te zetten, even licht over de radiator heen halen is voldoende.

Stap 5: afplakken die hap!

Nu komt het meest tijdrovende gedeelte: afplakken. Spuitverf vernevelt enorm en zal o-ve-ral terechtkomen als je niet goed afplakt. Hoe meer je afplakt, hoe beter. Ik plak zelf alles af tot vier meter afstand van de radiator.

Stap 6: reinig de radiator van buiten

Na het afplakken, maak ik de radiator aan de buitenkant schoon met een ontvetter. Ik gebruik meestal deze ontvetter. Zorg dat je echt heel grondig schoonmaakt, want achtergebleven kruimeltjes schuursel zie je later terug in de verf. Na het schoonmaken laat ik de radiator drogen aan de lucht, zodat er geen stof van een droogdoek achterblijft. Dit is ook de reden dat ik de radiator pas ná het afplakken aan de buitenkant schoonmaak. Anders wappert er bij het afplakken alsnog allerlei stof op.

Stap 7: dress for the occasion

Ik noemde het hiervoor al even: het is aan te raden om een mondmasker te dragen wanneer je gaat spuitverven. Zelf gebruik ik echte fijnstofmaskers. Ook is het verstandig om oude kleding te dragen, want de verf zal op je kleding vernevelen. Verder heb ik door schade en schande geleerd om schoenen of pantoffels uit te trekken en de klus op sokken te klaren. Zodra je opstaat van het verven, stap je namelijk op de vernevelde spuitverf en vervolgens laat je overal schoenafdrukken achter. Dus: verf op (oude) sokken, loop terug over de afdekking en voordat je op de normale vloer stapt, trek je je verfsokken uit.

Stap 8: spray away

radiator verven, radiator spuitverven, radiatorlak, Hammerite radiatorlak, klustips, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepageEn dan nu het moment suprême: het spuitverven van de radiator. Ik heb goede ervaring met zowel Hammerite radiatorlak als met Gamma radiatorlak. Anders dan de prijs, heb ik geen verschil in kwaliteit tussen beide soorten kunnen ontdekken. Daarom ga ik tegenwoordig altijd voor de goedkoopste optie (afhankelijk van of er een aanbieding is, kan dit verschillen).

Primer?

Beide spuitbussen vermelden dat eerst een primer/grondverf gebruikt moet worden. Ik heb dit in zeven jaar nog nooit gedaan en zie ook niet in waarom dit noodzakelijk is. Beide producten hechten en dekken in mijn ervaring prima zonder gebruik van een primer als je de stappen hiervoor correct hebt uitgevoerd.

Afstand!

Voor een egaal resultaat is het állerbelangrijkste dat je ruim voldoende afstand neemt. Spuit niet staand van boven, maar zorg dat je op dezelfde hoogte bent als de radiator. Meestal betekent dit dat je op je knieën moet gaan zitten.

radiator verven, radiator spuitverven, vergeelde radiator, radiator opknappen, verwarming verven, vergeelde verwarming, verwarming spuitverven, klustips, interieurinspiratie, interieurblog, radiator verven zonder druipers, verwarming verven zonder druipers, thathomepage, (th)athomepageIk zorg altijd dat ik op een meter afstand van de radiator op m’n knieën zit. Vervolgens strek ik mijn arm uit totdat de spuitbus op zo’n 30 centimeter afstand van de radiator is. Ik spray de verwarming in één keer. Met andere woorden: ik laat de spuitknop pas los als ik de hele radiator heb geverfd. Als je voor het eerst gaat spuitverven, is het aan te raden om even te oefenen op een kartonnetje. Dan voel je beter hoeveel druk je moet zetten en spuit je niet gelijk een hele flats op de radiator.

Ik spuit in banen: ik begin linksboven en beweeg naar onderen, vervolgens spray ik de volgende baan naar boven, die daarna naar onderen, etc. Zie ook de afbeelding hiernaast (klik op de afbeelding om te vergroten).

Als je jezelf afvraagt of er wel voldoende verf op de radiator komt, zit je goed. Zie je de verf duidelijk verschijnen, dan zit je te dichtbij en krijg je druipers. Nadat ik de radiator één laag heb gegeven, laat ik ‘m een kwartier drogen. Vervolgens geef ik ‘m een tweede laag, waarbij ik deze keer niet linksboven maar rechtsonder begin. Vergeet ook niet de zijkanten mee te pakken. Afhankelijk van of je hier echt tegenaan kijkt, kun je voor de zijkanten vaak met twee lagen volstaan. De rest van de radiator geef ik over het algemeen drie lagen.

Onthoud: je hebt echt geen dikke laag verf nodig voor een egaal effect. Voor de radiator in de afbeelding hierboven (60 x 90 cm) heb ik met drie lagen 3/4 spuitbus verbruikt.

Stap 9: laat de verf drogen

Als de radiator helemaal geverfd is, laat ik ‘m extra lang drogen. Ik wacht meestal een heel dagdeel voordat ik het afplakmateriaal verwijder, zodat ik zeker weet dat er geen stofdeeltjes op de (toch nog een beetje plakkerige) verf waaien. Na een heel dagdeel zou de radiator goed droog moeten zijn.

Stap 10: plaats de verwijderde onderdelen terug

Als je onderdelen hebt verwijderd, komt nu de tricky part. Spuitverf kan beschadigen wanneer je er met metalen onderdelen tegenaan slaat/krast, dus het is zaak om de verwijderde onderdelen zo voorzichtig mogelijk terug te plaatsen.

Stap 11: zet de radiator aan

radiatorknop, radiator verven, verwarmingsknop, thermostartknop verwarming, thermostartknop radiator, radiator opknappen, verwarming opknappen, vergeelde verwarming, vergeelde radiator, interieurblog, interieurinspiratie, klustips. thathomepage, (th)athomepageJe kunt de radiator 24 uur na het spuitverven weer aanzetten, waarbij je ‘m geleidelijk warm moet laten worden.

Mocht jouw radiator een oude knop hebben (die ook vergeeld is) dan kun je deze eventueel vervangen voor een frisse nieuwe. Dit hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Zelf heb ik onze oude knoppen vervangen voor deze radiatorknoppen.

Ik hoop dat bovenstaande jullie helpt met het verven van een radiator zonder druipers. Mocht je nog vragen hebben, laat het me weten in een reactie hieronder. Ik help graag!

radiator verven, verwarming verven, radiator spuitverven, verwarming spuitverven, vergeelde verwarming, verwarming opknappen, radiator opknappen, thathomepage, (th)athomepage, interieurblog, interieurinspiratie, radiator verven zonder druipers, klustips

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Mail uw voorstel naar linda@thathomepage.com. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen. 

Linda