Rouwvliegjes. Spot jij regelmatig fruitvliegjes rond je planten? Waarschijnlijk zijn het geen fruitvliegjes, maar rouwvliegjes. Ze lijken er erg op, maar zijn – anders dan fruitvliegjes – schadelijk voor je planten. Bij toeval ontdekte ik een hele simpele en plantvriendelijke methode om er vanaf te komen. Rouwvliegjes bestrijden? Dit zijn mijn tips!
Bovenstaande foto van mij en mijn zelfgekweekte avocadoplant werd gemaakt door fotografe Melanie Smulders. Ik kweekte deze plant uit de pit met de zogenaamde ziplock-methode. Een methode die veel sneller werkt dan de meer bekende pit-met-stokjes-in-water-methode. Zie ook mijn blogpost over het zelf kweken van een avocadoplant.
Wat zijn rouwvliegjes?
Rouwvliegjes (ook wel rouwvarenmuggen of varenrouwmuggen genoemd) zijn kleine, zwarte vliegjes die lijken op fruitvliegjes. Hoewel ze doorgaans maar een week leven, vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Hierdoor kan het al gauw lijken alsof je een ware plaag in huis hebt.
De vliegjes doen de plant geen kwaad, maar de larven wel. Zij voeden zich o.m. met de wortels van de plant. Hierdoor kan de plant minder water en voedingsstoffen opnemen en verzwakt hij. Aangeknaagde wortels kunnen bovendien sneller worden aangetast door schimmels en bacteriën, waardoor je plant het dubbel zo zwaar krijgt.
Twijfel je of je te maken hebt met rouwvliegjes? Tik dan eens tegen de pot. Als er plots allemaal vliegjes uit de grond opvliegen, heb je te maken met rouwvliegjes. Ook zie je ze vaak “opvliegen” als je de plant water geeft of een beetje water op de grond spuit.
Wat kun je tegen rouwvliegjes doen? Er bestaan allerlei blogs die de bestrijding van de rouwvarenmug behandelen. Bij mijn eerste rouwvliegjesplaag heb ik de kaneelmethode met succes gehanteerd. Bij een tweede plaag ontdekte ik bij toeval de huishoudfolie-methode. Ik vertel je hieronder meer over beide methodes.
Kaneelkuur
De kaneelmethode werkt als volgt. Kook een liter water en laat dit afkoelen. Als het water is afgekoeld, schep je er twee eetlepels kaneel in. Meng het goed en wacht tot de kaneel naar de bodem is gezonken. Geef nu je plant water met het kaneelmengsel. Zorg dat de kaneeldrab niet in je plant valt (door bijvoorbeeld een zeef te gebruiken). Laat de grond helemaal uitdrogen en herhaal de kaneelkuur na een week.
Let op! Gooi de potgrond die je hebt gebruikt om je plant in te potten meteen weg. Rouwvliegjes krijg je namelijk via potgrond die niet goed is gestoomd.
Huishoudfolie-methode
Ik moet bekennen dat ik de huishoudfolie-methode niet zelf heb bedacht, maar bij toeval heb ontdekt dankzij mijn man. In de periode dat ik herstellende was van een behandeling ivm mijn zenuwletsel, werkte hij thuis. Hij zat naast een avocadoplant die acuut een rouwvliegjesuitbraak kreeg en werd gek van de vliegjes om hem heen. Daarop besloot hij de pot in te wikkelen met plastic huishoudfolie.
Toen ik na een aantal dagen van bed kwam, waren de rouwvliegjes dood én had mijn avocadoplant ook nog eens nieuwe blaadjes gekregen!
Ik was ontzettend verrast dat de huishoudfolie-methode – die veel simpeler is dan de kaneelmethode – zo goed werkt. Net als bij de kaneelmethode is het overigens wel belangrijk om alsnog de potgrond te vervangen. Ik weet namelijk niet of het de eitjes die de rouwvliegjes in de potgrond leggen, óók doodt.
De huishoudfolie-methode heeft nu mijn voorkeur bij het bestrijden van rouwvliegjes. Als je de pot direct inwikkelt, voorkom je ook dat de rouwvliegjes je andere planten besmetten. Bij de kaneelmethode loop je dit risico wel (omdat het even duurt voordat het werkt), tenzij je de besmette plant meteen in een aparte ruimte zet. Heb je meerdere besmette planten tegelijk, dan wordt het lastiger om ze allemaal van elkaar te scheiden en raad ik zeker de huishoudfolie-methode aan eventueel gecombineerd met een kaneelkuur.
Heb jij nog andere tips om rouwvliegjes te bestrijden? Laat het vooral hieronder weten!

Huishoudfolie verstikt de bodem van de plant en is dus af te raden.
Ik gebruik haarnetjes die in het ziekenhuis op de operatiekamer worden gebruikt. Deze zijn gemaakt van gesponnen polypropyleen en laten zuurstof door. De vliegjes kunnen niet uitvliegen en sterven.
De netjes zijn goedkoop: 100 voor 6 euro.
Alternatief is : knuttengaas of muskietengaas (zelf niet gebruikt, gaten lijken me te groot. Nadeel van gaas is dat het minder flexibel is dan die haarnetjes.
Van alles geprobeerd, kaneel, plastic, verpotten maar ze blijven komen. Vandaag ten einde raad toch maar een middel in de winkel gehaald en wat schetste mijn verbazing toen ik een zak potgrond wou kopen zag ik een rouwvliegje over de zak lopen dus maar niet gekocht zijn dus ook besmet.
Helaas is veel potgrond besmet. Ik kan het aantal keren dat ik besmette potgrond heb gekocht al niet meer op 2 handen tellen! Wij maken inmiddels zoveel mogelijk onze eigen potgrond dmv compost.