Rouwvliegjes. Spot jij regelmatig fruitvliegjes rond je planten? Waarschijnlijk zijn het geen fruitvliegjes, maar rouwvliegjes. Ze lijken er erg op, maar zijn – anders dan fruitvliegjes – schadelijk voor je planten. Bij toeval ontdekte ik een hele simpele en plantvriendelijke methode om er vanaf te komen. Rouwvliegjes bestrijden? Dit zijn mijn tips!
Bovenstaande foto van mij en mijn zelfgekweekte avocadoplant werd gemaakt door fotografe Melanie Smulders. Ik kweekte deze plant uit de pit met de zogenaamde ziplock-methode. Een methode die veel sneller werkt dan de meer bekende pit-met-stokjes-in-water-methode. Zie ook mijn blogpost over het zelf kweken van een avocadoplant.
Wat zijn rouwvliegjes?
Rouwvliegjes (ook wel rouwvarenmuggen of varenrouwmuggen genoemd) zijn kleine, zwarte vliegjes die lijken op fruitvliegjes. Hoewel ze doorgaans maar een week leven, vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Hierdoor kan het al gauw lijken alsof je een ware plaag in huis hebt.
De vliegjes doen de plant geen kwaad, maar de larven wel. Zij voeden zich o.m. met de wortels van de plant. Hierdoor kan de plant minder water en voedingsstoffen opnemen en verzwakt hij. Aangeknaagde wortels kunnen bovendien sneller worden aangetast door schimmels en bacteriën, waardoor je plant het dubbel zo zwaar krijgt.
Twijfel je of je te maken hebt met rouwvliegjes? Tik dan eens tegen de pot. Als er plots allemaal vliegjes uit de grond opvliegen, heb je te maken met rouwvliegjes. Ook zie je ze vaak “opvliegen” als je de plant water geeft of een beetje water op de grond spuit.
Wat kun je tegen rouwvliegjes doen? Er bestaan allerlei blogs die de bestrijding van de rouwvarenmug behandelen. Bij mijn eerste rouwvliegjesplaag heb ik de kaneelmethode met succes gehanteerd. Bij een tweede plaag ontdekte ik bij toeval de huishoudfolie-methode. Ik vertel je hieronder meer over beide methodes.
Kaneelkuur
De kaneelmethode werkt als volgt. Kook een liter water en laat dit afkoelen. Als het water is afgekoeld, schep je er twee eetlepels kaneel in. Meng het goed en wacht tot de kaneel naar de bodem is gezonken. Geef nu je plant water met het kaneelmengsel. Zorg dat de kaneeldrab niet in je plant valt (door bijvoorbeeld een zeef te gebruiken). Laat de grond helemaal uitdrogen en herhaal de kaneelkuur na een week.
Let op! Gooi de potgrond die je hebt gebruikt om je plant in te potten meteen weg. Rouwvliegjes krijg je namelijk via potgrond die niet goed is gestoomd.
Huishoudfolie-methode
Ik moet bekennen dat ik de huishoudfolie-methode niet zelf heb bedacht, maar bij toeval heb ontdekt dankzij mijn man. In de periode dat ik herstellende was van een behandeling ivm mijn zenuwletsel, werkte hij thuis. Hij zat naast een avocadoplant die acuut een rouwvliegjesuitbraak kreeg en werd gek van de vliegjes om hem heen. Daarop besloot hij de pot in te wikkelen met plastic huishoudfolie.
Toen ik na een aantal dagen van bed kwam, waren de rouwvliegjes dood én had mijn avocadoplant ook nog eens nieuwe blaadjes gekregen!
Ik was ontzettend verrast dat de huishoudfolie-methode – die veel simpeler is dan de kaneelmethode – zo goed werkt. Net als bij de kaneelmethode is het overigens wel belangrijk om alsnog de potgrond te vervangen. Ik weet namelijk niet of het de eitjes die de rouwvliegjes in de potgrond leggen, óók doodt.
De huishoudfolie-methode heeft nu mijn voorkeur bij het bestrijden van rouwvliegjes. Als je de pot direct inwikkelt, voorkom je ook dat de rouwvliegjes je andere planten besmetten. Bij de kaneelmethode loop je dit risico wel (omdat het even duurt voordat het werkt), tenzij je de besmette plant meteen in een aparte ruimte zet. Heb je meerdere besmette planten tegelijk, dan wordt het lastiger om ze allemaal van elkaar te scheiden en raad ik zeker de huishoudfolie-methode aan eventueel gecombineerd met een kaneelkuur.
Heb jij nog andere tips om rouwvliegjes te bestrijden? Laat het vooral hieronder weten!

Rouwvliegjes zijn nieuw voor mij! Fruitvliegjes kende ik inderdaad wel.
Fruitvliegjes zijn ook niet fijn (vooral niet als ze je fruit besmetten), maar rouwvliegjes zijn echt schadelijk voor je planten. Zeker goed dus om in de gaten te houden!
Super tips! Ook ik dacht dat het fruitvliegjes waren ;)!
Groetjes,
Karima, Sukhi.nl
Het zijn kleine bedrieglijke vliegjes haha!
Wat een goede tip, ga ik morgen gelijk doen 👍
Ik doe steeds een laag brekerszand op de grond. Werkt ook, maar duurt lang. En nu zit het weer in een plant waar ik geen zand had opgedaan 🙈
Ik kom je volgen, leuk!
Groetjes Marit
Hi Marit,
en? Heeft het geholpen? Het is wel belangrijk om de potgrond te vervangen. Ik was er laatst te lui voor en had enkel de huishoudfolie gebruikt. Het hielp een weekje en toen zag ik weer vliegjes. Dus nu toch maar weer nieuwe potgrond gehaald!
Goede tips! Hier zitten ze helaas bij bijna alle planten……
Wat voor een potgrond raad jij aan? Ik heb namelijk niet echt door welke gestoomd zijn en welke niet.
Hi Jana, alle potgrond hoort gestoomd te zijn. Ik heb mijne gewoon bij de supermarkt gehaald. Succes!
Tijm
Ook het kruid tijm schijnt een goedje te zijn waar de larven een hekel aan hebben. Laat verse tijm trekken in kokend water en geef hiermee (wanneer het koud is geworden uiteraard) de planten water.
Oh thanks voor de tip, dat ga ik de volgende keer uitproberen! Gelukkig nu al zeker een jaar geen last meer van rouwvliegjes dankzij het folie 🙂
Het lijkt mij logischer om de kaneel in het hete water te doen en daarna te laten afkoelen. Anders heeft het koken van het water weinig nut en kun je net zo goed meteen koud water gebruiken. 😀
Volgens mij is het idee achter het koken dat het water zo steriel mogelijk is. Je moet het ook niet laten afkoelen tot het echt koud is en dan de kaneel erin doen (dat heeft idd weinig effect), maar zorgen dat het niet meer gloeiend heet is als je het – met de kaneel – bij je plant schenkt.