Rouwvliegjes. Spot jij regelmatig fruitvliegjes rond je planten? Waarschijnlijk zijn het geen fruitvliegjes, maar rouwvliegjes. Ze lijken er erg op, maar zijn – anders dan fruitvliegjes – schadelijk voor je planten. Bij toeval ontdekte ik een hele simpele en plantvriendelijke methode om er vanaf te komen. Rouwvliegjes bestrijden? Dit zijn mijn tips!
Bovenstaande foto van mij en mijn zelfgekweekte avocadoplant werd gemaakt door fotografe Melanie Smulders. Ik kweekte deze plant uit de pit met de zogenaamde ziplock-methode. Een methode die veel sneller werkt dan de meer bekende pit-met-stokjes-in-water-methode. Zie ook mijn blogpost over het zelf kweken van een avocadoplant.
Wat zijn rouwvliegjes?
Rouwvliegjes (ook wel rouwvarenmuggen of varenrouwmuggen genoemd) zijn kleine, zwarte vliegjes die lijken op fruitvliegjes. Hoewel ze doorgaans maar een week leven, vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Hierdoor kan het al gauw lijken alsof je een ware plaag in huis hebt.
De vliegjes doen de plant geen kwaad, maar de larven wel. Zij voeden zich o.m. met de wortels van de plant. Hierdoor kan de plant minder water en voedingsstoffen opnemen en verzwakt hij. Aangeknaagde wortels kunnen bovendien sneller worden aangetast door schimmels en bacteriën, waardoor je plant het dubbel zo zwaar krijgt.
Twijfel je of je te maken hebt met rouwvliegjes? Tik dan eens tegen de pot. Als er plots allemaal vliegjes uit de grond opvliegen, heb je te maken met rouwvliegjes. Ook zie je ze vaak “opvliegen” als je de plant water geeft of een beetje water op de grond spuit.
Wat kun je tegen rouwvliegjes doen? Er bestaan allerlei blogs die de bestrijding van de rouwvarenmug behandelen. Bij mijn eerste rouwvliegjesplaag heb ik de kaneelmethode met succes gehanteerd. Bij een tweede plaag ontdekte ik bij toeval de huishoudfolie-methode. Ik vertel je hieronder meer over beide methodes.
Kaneelkuur
De kaneelmethode werkt als volgt. Kook een liter water en laat dit afkoelen. Als het water is afgekoeld, schep je er twee eetlepels kaneel in. Meng het goed en wacht tot de kaneel naar de bodem is gezonken. Geef nu je plant water met het kaneelmengsel. Zorg dat de kaneeldrab niet in je plant valt (door bijvoorbeeld een zeef te gebruiken). Laat de grond helemaal uitdrogen en herhaal de kaneelkuur na een week.
Let op! Gooi de potgrond die je hebt gebruikt om je plant in te potten meteen weg. Rouwvliegjes krijg je namelijk via potgrond die niet goed is gestoomd.
Huishoudfolie-methode
Ik moet bekennen dat ik de huishoudfolie-methode niet zelf heb bedacht, maar bij toeval heb ontdekt dankzij mijn man. In de periode dat ik herstellende was van een behandeling ivm mijn zenuwletsel, werkte hij thuis. Hij zat naast een avocadoplant die acuut een rouwvliegjesuitbraak kreeg en werd gek van de vliegjes om hem heen. Daarop besloot hij de pot in te wikkelen met plastic huishoudfolie.
Toen ik na een aantal dagen van bed kwam, waren de rouwvliegjes dood én had mijn avocadoplant ook nog eens nieuwe blaadjes gekregen!
Ik was ontzettend verrast dat de huishoudfolie-methode – die veel simpeler is dan de kaneelmethode – zo goed werkt. Net als bij de kaneelmethode is het overigens wel belangrijk om alsnog de potgrond te vervangen. Ik weet namelijk niet of het de eitjes die de rouwvliegjes in de potgrond leggen, óók doodt.
De huishoudfolie-methode heeft nu mijn voorkeur bij het bestrijden van rouwvliegjes. Als je de pot direct inwikkelt, voorkom je ook dat de rouwvliegjes je andere planten besmetten. Bij de kaneelmethode loop je dit risico wel (omdat het even duurt voordat het werkt), tenzij je de besmette plant meteen in een aparte ruimte zet. Heb je meerdere besmette planten tegelijk, dan wordt het lastiger om ze allemaal van elkaar te scheiden en raad ik zeker de huishoudfolie-methode aan eventueel gecombineerd met een kaneelkuur.
Heb jij nog andere tips om rouwvliegjes te bestrijden? Laat het vooral hieronder weten!

Hoe lang houd je de folie om de pot? Die vliegjes maken me gek!
Hangt er vanaf hoe erg de plaag is. Meestal zolang tot je denkt: nu moet ik m echt water geven. En als de vliegjes er dan nog zijn, meteen weer folie eromheen!
Hey Linda! Bedankt voor de uitleg 😀 Ik heb zowel de kaneel -als de foliemethode samen uitgeprobeerd! Ik had al mijn planten ingewikkeld met folie, maar 1 pot niet (ik had niet genoeg folie). Dus nu zie ik enkel nog vliegjes rond die 1ne pot vliegen! De andere vliegjes zijn dus verdwenen. Gelukkig! Heb nu de laatste pot ook ingewikkeld met de folie. Hopelijk verdwijnen ze snel 😀
Ik ben al een paar jaar bezig die vliegjes uit mijn planten te krijgen. Heb alle tips wel uitgeprobeerd. Het begon ooit met het planten van wat tomatenplantjes in mijn serre en sindsdien is het een steeds terugkomende plaag. De kaneelkuur meerdere keren gedaan, werkte niet. Je maakt ook je aarde ermee nat en dat is precies weer wat ze nodig hebben. Ze overleven die kaneel gewoon. Een aardappel heb ik ook eens gedaan maar daar zat helemaal niet eens wat op. Ze zouden daar op af moeten komen. Net als alle andere tips, werkt eigenlijk niets voldoende. Ik heb ook gelezen dat die nematodes vooral duur zijn maar bij velen ook niet hebben geholpen. Ik ga hey niet proberen.
Monty Don van BBC gardeners world heeft er dit seizoen ook wat over gezegd. Je moet zodanig water geven dat de aarde voldoende opdroogt en dan heb je er zo geen last meer van. Maar ook dat is niet voldoende gebleken bij mij. Nu in de winter kan je dat makkelijker doen als de plant in ruststand staat. Maar ik heb mijn planten al tot 3 weken geen water gegeven en de aarde kurkdroog laten opdrogen en nog steeds vis ik ze uit mijn melk en mijn eten -:). Iedere dag als ik met een chopstick door de aarde ga zie ik ze weer opvliegen. En ik moet toch weer wat water geven en dan heb ik weer een generatie vliegjes geholpen uit te komen.
Vooral met de herfst zijn ze ineens weer heel erg tevoorschijn gekomen. Ze komen op fel licht af dus als ik dit zit in te tikken op mijn tablet komen ze op mijn tablet afgevlogen. Ze vliegen telkens langs mijn andere beelschermen. Ze zijn ook al regelmatig mijn kopje melk of wat ik dan ook drink ingedoken. Met melk zie je het heel goed. Dus hoeveel ik er al opgedronken heb via koffie of glaasje cola weet ik niet. Dan zie je ze niet zo makkelijk. Pas net nog dook er ook al eentje zo mijn stoofpot in die ik zat op te eten. En stierf meteen in de saus. Gelijk mijn eetlust ook weer weg. Soms droom ik al van die beesten en ik verlies het telkens weer van ze. Een vrouwtje kan 100 tot 300 eieren leggen. Als je zo aan het bestrijden bent mis je er altijd wel een paar. Nu heb ik een groen paradijs thuis. Dus de mogelijkheden zijn enorm voor die beestjes en ze verdwijnen wel eens uit de ene pot (kleine overwinning) om dan ineens te verschijnen in een andere waar ik ze eerst nog nooit had gezien. Zo slim zijn ze ook nog wel dat ze weten waar ze bestreden worden. Heb je een paar planten dan kan je ze wel inpakken met folie maar heb je er zoveel als ik heb dan is dat niet te doen. Ik heb 6 kamers en ik kom ze overal tegen ook waar ik niet eens een plant heb staan zitten ze tegen het raam aan.
Ik zou zeggen koop vooral geen potgrond van een supermarkt want daarmee zijn ze mijn huis ingekomen. Heb ze wel eens in de zak aarde gezien toen het al te laat was. Het was van de LIDL of de Jumbo. Sindsdien hebben ze of alles overleefd en zijn ze even tijdelijk in een soort winterslaap gegaan (doen ze dat? ) of komen ze weer mee met een andere zak potgrond. Dat zet je wel te denken of die producenten wel de moeite nemen die aarde hoed te stomen. Want eigenlijk heb ik ze al zo,n 5 jaar in huis. In de zomer vielen ze mij niet op en ik had wat planten verpot en voldoende zand en grind erop gedaan. En dan ineens vliegen ze weer om je oren. Als je ze ziet is het alweer te laat eigenlijk. Dan loop je al drie weken achter.
Als ze nou maar uit mijn drinken en eten bleven kon ik het wel hebben want er is nog nooit een plant bij mij door doodgegaan of ziek geworden. Ze staan er groen en gezond bij.
Ik heb eerst biologische capsules geprobeerd, geen succes. Toen de kaneelmethode, geen succes. Toen kreeg ik de tip: mierenpoeder. Werkt een maand lang!! Vliegjes vallen met bosjes dood langs mn bloempotjes (ong 25 potjes met vetplantjes)
Hi Agda,
fijn dat je een methode hebt gevonden. Persoonlijk zou ik mierenpoeder niet zo snel gebruiken. Ik vermoed dat dit gif is? Dat krijgen de wortels van je plantje dan ook binnen. Benieuwd wat voor soort mierenpoeder je gebruikt hebt!
Groetjes, Linda
Ik heb net EcoStyle MiroMax besteld, omdat dit tenminste niet zo schadelijk is aan het milieu. Ik hoop dat het gaat werken, want die vliegjes zitten nu werkelijk overal. Ik heb echt alles geprobeerd, aaltjes, speelzand, koffiegruis (wist niet dat je voor die laatste twee methodes eerst de bovenste laag van de aarde moet verwijderen), roofmijten, de aarde eerst op 200 graden in de oven bakken, kaneel. Ze blijven komen! Enkel planten die niet erg veel water nodig hebben lijken er geen last van te hebben. Folie heb ik nog niet geprobeerd omdat ik gewoon te veel planten heb. Zoals iemand al vermelde lijken de vliegjes ook in de zakken aarde te zitten die je koopt. Het valt me trouwens op dat er sinds een jaar of 10 veel meer insecten lijken mee te komen met een plant of met de aarde die je koopt. Voordien zag ik wel eens een bladluis op de balkonplanten, de laatste jaren: wolluis, witvlieg en nu ook rouwvliegjes. Ik word er helemaal gek van!
Hi Gina, hopelijk kom je snel van die irritante vliegjes af! Ik heb ook het idee dat de potgrond tegenwoordig lang niet meer zo goed is als voorheen. Het gebeurt inderdaad veel te vaak dat er beestjes in blijken te zitten. Echt vervelend!
Vooral Intratuin staat er bekend om hun grond én planten (per ongeluk?) Vaan rouwvlieg larven zijn voorzien…
Ik heb het ook heel vaak met supermarktgrond. Ik koop nu enkel nog biologische potgrond via tuinadvies.nl. Ben echt tevreden over die webshop!
Sinds eind vorig jaar rond één plant allemaal zwarte vliegjes die van de ene op de andere dag leken te zijn geboren… Fruitvliegjes dacht ik, of misschien een plant waar vliegjes graag op af gaan. Nu na de verhuizing 1 middag deze plant met een aantal andere planten laten staan en jahoor! 3 planten gelijk ‘besmet’ en de plantiece zero opeens zonder vliegjes… Na zoeken ontdekt dat dit dus rouwvliegjes zijn. Alle methodes eens doorgelezen. Kon nergens zand vinden, en ben niet zo’n fan van het larvjes idee. Dus dacht ‘Afdekken? Dat kan ook met huishoudfolie toch?!’ Planten nu net ingewikkeld (ook de originele) en nu is het hopen dat ze met een week allemaal weg zijn…..
Hi Maartje,
wat een ellendige beestjes zijn het he! Ik hoop dat je inmiddels van ze af bent? Niet vergeten om de potgrond ook te vervangen, anders komen na een tijdje alsnog de eitjes uit.
Groetjes,
Linda
Ik heb begrepen van een buurman die zijn huis vol heeft met baby plantjes om uit te zetten in zijn volks-moestuin dat hij bij het planten/zaaien (wat u blieft) de aarde na het opkomen van het plantje bedenkt met hele kleine/fijne steentjes. (hij koopt het bij tuincentrum Intratuin).
Daar kunnen die vliegjes niet door heen (anders zijn en geen rouw- maar popeye-vliegjes). Dus wellicht een tip, dek je aarde af met fijne steentjes.
→ En die zijn er dan ook weer in leuke kleurtjes (ook wel kaarsenzand genoemd) maar dan heb je wel de grovere versie daar van nodig.
Dat ziet er vast gezellig uit met kleurtjes! Bedankt voor de tip!
Ik doe nu de tijm methode water koken 1 liter 3 lepeltjes tijm erbij even roeren koud laten worden vervolgens daarmee je planten water geven
Die kende ik nog niet! Werkt het goed?