Shampoo bars zie je tegenwoordig overal. Het wordt veelvuldig gepromoot als milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele plastic shampooflessen. Sinds ik duurzamer probeer te consumeren (zie ook mijn blogpost over 10 dingen die ik niet meer koop), ben ik een shampoo bar gaan testen. Uiteindelijk heb ik besloten om toch weer shampoo uit een fles te gaan gebruiken. Waarom? Dat lees je hieronder!

shampoo bar, shampoo bars, shampoo bar versus shampoofles, verzorging, lifestyle, lifestyle blog, review, linda hummel, thathomepage, (th)athomepage

Shampoo bars

Allereerst: er zijn talloze soorten shampoo bars. Bekende namen zijn Happy Soaps, Lush en Holland & Barrett. Maar ook Dille & Kamille verkoopt shampoo bars. Zelf heb ik shampoo bar nr. 2 van Dille & Kamille getest. Ik bewaarde de shampoo bar in een zeepzakje van biologisch katoen.

Voordelen

  • Plasticvrij
  • Ruimtebesparend

Plasticvrij en ruimtebesparend

Obviously scheelt een shampoo bar aan plastic. Het zit immers niet in een plastic fles. Dit is zonder meer een goede reden om over te stappen op een shampoo bar.

Ook is het ruimtebesparend. Vooral tijdens onze camperreis naar Denemarken scheelde het aan – toch al schaarse – kastruimte om geen shampoo fles mee te hoeven nemen. Ook voor vliegreizen en zeker met enkel handbagage, kan een shampoo bar handig zijn.

shampoo bar, Dille & Kamille, shampoo bars, review, lifestyleblog, thathomepage, (th)athomepage

Nadelen

  • Prijs
  • Gebruiksonvriendelijk
  • Effect

Prijs

Shampoo bars zijn duur. Bij Holland & Barret betaal je €6,99 voor 40 gram of €14,99 voor 110 gram. De bars van Happy Soaps kosten €8,75 voor 70 gram. En de shampoo bars van Lush spannen de kroon met een prijs van maar liefst €11,50 voor slechts 55 gram.

Nu kan een prijs alsnog gunstig uitvallen wanneer je bijvoorbeeld heel lang met het product kunt doen. Happy Soaps claimt bijvoorbeeld dat één shampoo bar (van 70 gram dus) 90-110 wasbeurten meegaat. Dit is – aldus Happy Soaps – wel “afhankelijk van jouw wasmethode“.

Mij lijkt de levensduur van een shampoo bar vooral af te hangen van je haar. Zelf heb ik lang haar tot over mijn schouders. Met één bar van Dille & Kamille (€5,95 voor 80 gram) kon ik slechts 10-12 wasbeurten doen. Ter vergelijking: met mijn normale shampoofles (die €4,99 kost) kan ik zo’n 20-25 wasbeurten doen. Dubbel zo lang dus.

Het is in mijn ervaring absoluut niet zo dat je mínder shampoo nodig hebt enkel omdat het van een bar komt ipv uit de fles. Sterker nog, in mijn ervaring verbruik je juist méér. En dit is voornamelijk te wijten aan de gebruiksonvriendelijkheid.

Gebruiksonvriendelijk

shampoo bar, Dille & Kamille, shampoo bars, review, lifestyleblog, thathomepage, (th)athomepageIk vond een shampoo bar behoorlijk gebruiksonvriendelijk. Tuurlijk is iets nieuws in het begin altijd even wennen en daarom heb ik een testperiode van ruim drie maanden in acht genomen. Wat was voor mij nou precies de afknapper?

Waar ik voorheen – met een shampoofles – snel klaar was met haren wassen (1. je pakt de fles, 2. knijpt er shampoo uit, 3. wast je haren en 4. spoelt uit) kostte dit met de shampoo bar veel meer tijd. Stap 2 is namelijk een stuk bewerkelijker. In plaats van simpelweg te knijpen in een fles, moet je de shampoo bar tussen je handen laten schuimen (zoals met een gewoon stuk handzeep) en daarna je haar insmeren. Zeker met lang haar duurt dit even. Standaard moest ik 4-5 keer “zepen” om mijn haar schoon te wassen. En wanneer ik droogshampoo of haarlak had gebruikt, zelfs nog vaker. Dit verklaart de korte levensduur van de bar. Bovendien spoelt door het schuimen in de handen ook een hoop shampoo weg.

Waterverbruik

Omdat ik langer bezig was met haren wassen, verbruikte ik ook meer water. Op een gegeven moment zette ik de douche uit tijdens het inzepen. Maarrrr.. zonder water schuimt de shampoo bar onvoldoende. En steeds de douche aan en uit zetten, is ook niet relaxt. Dit deed me ook enigszins twijfelen aan de milieuvriendelijkheid van shampoo bars. Immers verbruikte ik minder plastic, maar méér water. Het is mij niet gelukt om de shampoo bar rechtstreeks op mijn haar te gebruiken. Daar is de bar te stug voor en wanneer hij al wat dunner is, brokkelen stukjes zeep af die je later weer uit je haar moet kammen. Erg onhandig allemaal.

Effect

Op het eerste gezicht waste de shampoo bar van Dille & Kamille goed schoon. Wel voelde mijn haar wat minder soepel aan. Ik merkte echter al snel dat mijn haar minder lang schoon bleef dan normaal. Ik dacht eerst dat mijn haar misschien moest wennen aan de shampoo bar, maar na ruim drie maanden testen werd het alleen maar sneller vet in plaats van dat dit verbeterde. Op een gegeven moment voelde mijn haar zelfs direct na het wassen alweer vet aan. Dit was voor mij het moment om ermee te stoppen.

shampoo bar, Dille & Kamille, shampoo bars, review, lifestyleblog, thathomepage, (th)athomepage, shampoofles, Elvive, Extraordinary clay

Shampoo fles van gerecycled plastic

Normaal gebruik(te) ik altijd Elvive Extraoordinary Clay verfrissende shampoo (en conditioner) uit een fles. Daar ben ik prima tevreden over. Alleen stond de plastic fles me tegen. Gelukkig bleek na mijn shampoo bar-uitstapje dat Elvive inmiddels is overgestapt op flessen van 100% gerecycled plastic. Dat scheelt alweer iets!

Al met al wogen de nadelen aan het gebruik van een shampoo bar voor mij persoonlijk niet op tegen de voordelen. Ik ben benieuwd wat jullie ervaring is! Laat het me weten in een reactie hieronder.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om vaker reviews te plaatsen. Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in. Ik geef altijd mijn eerlijke mening en plaats nooit voorgeschreven teksten.

Linda