Vooralsnog gaat het thuis lesgeven ivm de coronacrisis door t/m 28 april. Gelukkig hadden wij tevoren al de nodige educatieve spellen in huis om onze kleuter te leren lezen. Dat maakt het lesprogramma toch nét iets leuker en bovendien makkelijker. Op Instagram (@thathomepage) deelde ik een aantal tips en daar kreeg ik veel reacties op. Het leek me dan ook handig om in deze blogpost alle producten te bundelen die wij thuis gebruiken om spelenderwijs te leren lezen. Oh enne, in voor een leuke winactie? Lees dan gauw verder!

spelenderwijs leren lezen, leren lezen, lezen, spelletjes, educatief speelgoed, ik leer lezen, ik leer letters, letters leren, woordjes leren, ik leer woordjes, leerzaam, leerzaam speelgoed, mamablogger, mamablog, analfabetisme, thathomepage, (th)athomepage, speelgoed

Ik leer letters

Speelgoedmerk Koninklijke Jumbo (van het rode olifantje) heeft een hele “ik leer” serie waarvan wij meerdere producten in huis hebben. Toen de mini nog wat kleiner was, kocht ik de sets ik leer letters en ik leer cijfers. De sets bevatten puzzelstukjes waarbij het juiste plaatje bij de juiste letter (of cijfer) moet worden gezocht. Vooral in groep 1 waren deze puzzelstukjes leerzaam. In dezelfde serie vind ik ook nuttig: ik leer letters letters schrijven, ik leer lettergrepen en ik leer woordjes.

spelenderwijs leren lezen, leren lezen, lezen, spelletjes, educatief speelgoed, ik leer lezen, ik leer letters, letters leren, woordjes leren, ik leer woordjes, leerzaam, leerzaam speelgoed, mamablogger, mamablog, analfabetisme, thathomepage, (th)athomepage, speelgoed, Koninklijke Jumbo, Jumbo games, Jumbo spellen

Ik leer lezen

Andere handige producten uit de “ik leer” serie van Koninklijke Jumbo zijn de koffersets. Wij hebben de ik leer lezen-koffer. Dit lettersysteem bevat losse letterblokjes en 15 kaarten met 90 opdrachten op 3 verschillende niveaus om woordjes te leren maken. Het is een zelfcorrigerend systeem. Als een woordje fout wordt gespeld, zal het letterblokje niet passen. Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan deze set, is dat het gespeeld wordt ín de koffer en daar naderhand ook netjes in opgeborgen blijft.

spelenderwijs leren lezen, leren lezen, lezen, spelletjes, educatief speelgoed, ik leer lezen, ik leer letters, letters leren, woordjes leren, ik leer woordjes, leerzaam, leerzaam speelgoed, mamablogger, mamablog, analfabetisme, thathomepage, (th)athomepage, speelgoed, ik leer lezen koffer, Jumbo, Jumbo games, Koninklijke Jumbo, Jumbo spellen

spelenderwijs leren lezen, leren lezen, lezen, spelletjes, educatief speelgoed, ik leer lezen, ik leer letters, letters leren, woordjes leren, ik leer woordjes, leerzaam, leerzaam speelgoed, mamablogger, mamablog, analfabetisme, thathomepage, (th)athomepage, speelgoed, ik leer lezen koffer, Jumbo, Jumbo games, Koninklijke Jumbo, Jumbo spellen

In dezelfde serie zijn ook leerzaam: ik leer rekenen en voor de echte whizzkids: ik leer coderen.

Koninklijke Jumbo heeft overigens ook veel leuke creatieve sets in het assortiment. Zo mochten de mini en ik een tijd geleden de zogenaamde Cutie Stix reviewen. Een aanrader!

Letterkwartet

Een ander leuk product om spelenderwijs te leren lezen is letterkwartet. Er zijn vele varianten verkrijgbaar. Wij hebben zelf het Rompompom letterkwartet. Deze set sluit 100% aan bij school. Zo worden er kleine letters gebruikt ipv hoofdletters. Omdat kleuters op school eerst kleine letters leren en pas daarna de hoofdletters, is dit wel een belangrijk punt om op te letten. Het Rompompom letterkwartet is van Uitgeverij Zwijsen, al meer dan 170 jaar uitgever in het basisonderwijs. Op de website van Zwijsen vind je ook gratis werkbladen.

Een andere aanrader van Rompompom is lettermemo.

Rompompom, letterkwartet, leren lezen, spelenderwijs leren lezen, educatief speelgoed, leerzaam speelgoed, educatief, thuisonderwijs

Letterboekje

Verder bestaan er letterboekjes die werken als een handmatig scorebord. Wij hebben het boekje allereerste woordjes vormen van uitgeverij Delta. Het vervolg op dit letterboekje is Hoera, ik kan woorden vormen! Een andere leuke optie om spelenderwijs te leren lezen is de Rompompom woordenmaker dat op dezelfde scorebord-manier werkt als de letterboekjes van Delta.

spelenderwijs leren lezen, leren lezen, lezen, spelletjes, educatief speelgoed, ik leer lezen, ik leer letters, letters leren, woordjes leren, ik leer woordjes, leerzaam, leerzaam speelgoed, mamablogger, mamablog, analfabetisme, thathomepage, (th)athomepage, speelgoed, letterboekje, Delta uitgevers, allereerste woordjes vormen, thuisschool, thuisonderwijs

Correctbook flashcards + winactie

Ten slotte gebruiken wij de zogenaamde flashcards van Correctbook. Deze flashcards zijn superhandig, omdat ze uitwisbaar zijn en je ze daarom oneindig kunt hergebruiken. Ik gebruik de flashcards momenteel veel om letters en klanken (oe, ui, eu, ei, etc.) op te schrijven en deze omhoog te houden. Mijn dochter benoemt vervolgens welke letter of klank er op de flashcard geschreven staat. Ik zie zo voor me dat we deze set nog jarenlang gaan gebruiken voor overhoringen. Nu zijn ze handig om spelenderwijs te leren lezen, maar later zijn ze ook goed bruikbaar voor het leren van andere talen!

Wil jij een set van deze handige Correctbook flashcards winnen? Laat dan een reactie achter onder deze blogpost en vergeet niet om je e-mailadres in te vullen. De winnaar wordt op zondag 26 april 2020 geloot en hier bekendgemaakt. Update: De winnares is geworden Galinka van Bokhorst. Gefeliciteerd!

Correctbook, flashcards, overhoring, overhoren, thuisonderwijs, leren lezen, leren schrijven, educatief, leerzaam, inspiratie, thathomepage, (th)athomepage, mamablog

Sociale onderneming

Correctbook verkoopt niet alleen flashcards, maar onder meer ook uitwisbare notitieboeken: Correctbooks. Voor ieder verkocht Correctbook wordt een kind in Afrika drie maanden lang voorzien van duurzaam schrijfmateriaal. Met jouw aankoop van een Correctbook lever je dan ook een betekenisvolle bijdrage in de strijd tegen analfabetisme in Afrika.

Mijn dochter oefent graag woordjes in het Correctbook, omdat ze schrijffoutjes er gemakkelijk in kan uitwissen. Ik merk dat het schrijfwerk een stuk overzichtelijker voor haar is nu er niet meer gekrast hoeft te worden.

Correctbook goes anti-viral

Onlangs heeft Correctbook in samenwerking met het Rode Kruis een speciale editie van het uitwisbare notitieboek uitgebracht. Voor elk verkocht Rode Kruis Correctbook gaat €8,26 (netto) naar de bestrijding van Covid-19. Dit komt bovenop de gebruikelijke donatie voor de ontwikkelingsprojecten in Afrika. Met de aankoop van een Rode Kruis Correctbook steun je dus zowel de Afrikaanse projecten áls het Rode Kruis in de strijd tegen het coronavirus. En natuurlijk houd je er zelf een duurzaam Correctbook aan over voor oneindig schrijfplezier.

De Rode Kruis-actie bevat een gelimiteerde oplage van 10.000 stuks Correctbooks. Hiermee wil Correctbook uiteindelijk ruim €80.000 ophalen voor het Rode Kruis. Op ieder Rode Kruis Correctbook staat een uniek nummer. Wij hebben nummer 356. Gaan jullie deze actie ook steunen?

Correctbook, Rode Kruis, uitwisbaar notitieboek, duurzaam, analfabetisme, anti-viral, coronavirus, covid-19, goed doel, inzameling, sociale onderneming

PS: is meer schermtijd onvermijdelijk nu er tegelijk thuis wordt gewerkt én les wordt gegeven? Bekijk dan ook eens mijn blogpost met 10x leerzame kinderseries op Netflix. Kijken je kids tenminste iets nuttigs!

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Correctbook. De flashcards zijn door Correctbook ter beschikking gesteld. Het Rode Kruis Correctbook is zelf aangeschaft ter ondersteuning van genoemde goede doelen. Met uitzondering van de links naar Correctbook bevat deze blogpost affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, ontvang ik daar een klein percentage commissie over. Hiermee betaal ik o.a. de kosten van mijn website om deze in de lucht te houden. Ook samenwerken? Stuur een mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in.

Linda