Mam! Ik heb een wiebeltand!” Onlangs was het zover: mijn dochter van vijf heeft (een klein beetje) een losse tand. Jeetje, daar was ik nog helemaal niet op voorbereid! Een snelle Google search leerde gelukkig dat het nog máánden kan duren voordat haar tand daadwerkelijk wisselt. Pfieww, dat gaf mij de tijd om uit te zoeken wat er tegenwoordig allemaal aan spulletjes rondom het tandjes wisselen bestaat. Mijn gewisselde tanden gingen vroeger gewoon in een pillendoosje en dat was het. Prima natuurlijk, maar voor wie er iets meer van wil maken, volgt hieronder een dosis inspiratie. Tandjes wisselen? Zo maak je het (extra) leuk!

De tandenfee

Allereerst viel mij op dat de tandenfee nog altijd erg populair is bij het tandjes wisselen. Persoonlijk vond ik het teveel moeite om nóg een mythe te introduceren (ik houd het bij Sinterklaas), maar de hoeveelheid aan leuke spulletjes deed me bijna twijfelen! Hieronder een opsomming van mijn favorieten.

Een bezoekje van de tandenfee…

Bij AliExpress spotte ik schattige tandenfee-muntjes voor onder het kussen. Ook vind je er spulletjes om een geheime tandenfee-ingang te maken. Van een mini-deurtje met een mini-deurmat tot een mini-ladder: er is allerlei leuks te vinden!

Toverstaf

Rianne Aarns (@aarnsrianne) maakt superleuke toverstafjes die perfect kunnen dienen als kadootje voor het tandjes wisselen. Welk kindje wil er nou niet een echt toverstafje van de tandenfee? Om te bestellen, kun je haar een DM sturen via Instagram.

Rianne Aarns, Deugniet & Co, toverstafje, tandenfee, tandjes wisselen, tanden wisselen, losse tanden, losse tand, wiebeltand, tand wisselen kanootje, inspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Maileg

Het Deense merk Maileg heeft een ontzettend schattige en uitgebreide kindercollectie. Van (feest)kleding tot kadopapier om je pandarammelaar of keukentje in stijl mee in te pakken. Én je vindt er een tandenfee in de vorm van Maileg’s bekende muis mét een bewaardoosje voor de gewisselde tandjes. Er is een jongens- en een meisjesversie verkrijgbaar.

Maileg, tandenfee, tooth fair, tandjes wisselen, tanden wisselen, wiebeltand, losse tand, bewaardoosje, bandendoosje, inspiratie, thathomepage, (th)athomepage

In Nederland shop je Maileg’s tandenfee o.a. bij ilovespeelgoed.nl. Fan van de pandarammelaar of het speelkeukentje van Maileg? Misschien ben je dan ook geïnteresseerd in mijn blogpost over ons pandafeestje of mijn blogpost over houten speelkeukens.

Tandendoosjes

Er zijn talloze leuke tandendoosjes te vinden op het wereldwijde web om de gewisselde tandjes in te bewaren. Hieronder mijn favorieten.

Keramiek van Konges Sløjd

Het Deense merk Konges Sløjd bracht een tandendoosje uit in de vorm van… een tand! En wat een plaatje is het! Het bewaardoosje is gemaakt van keramiek en je shopt ‘m in Nederland o.a. bij Jut & Juul voor €16,-.

Houten tandendoosjes van ByWoodz

Vind je het bewaardoosje van Konges Sløjd wat te aanwezig/te duur, een minimalistischer oplossing zijn de houten tandendoosjes van ByWoodz die je kunt laten personaliseren. Je kunt kiezen uit verschillende designs en lettertypes. De doosjes kosten €9,95 per stuk en zijn tevens te koop in een set met een bewaardoosje voor haarlokjes.

tandendoosjes, houten tandendoosjes, houten bandendoosje, tandendoos, bewaardoos, tandjes wisselen, tanden wisselen, wiebeltand, losse tanden, melktanden, wisselen, inspiratie, thathomepage, (th)athomepage, ByWoodz

Namens ByWoodz mag ik vijf te personaliseren tandendoosjes weggeven! Laat een reactie achter onder deze blogpost om kans te maken. Vergeet niet om je e-mailadres in te vullen, anders kan ik je niet bereiken. Voor extra winkansen kijk je even onder de post met de winactie op mijn Instagram (@thathomepage). Op zaterdag 16 november worden de 5 winnaars bekendgemaakt onder deze blogpost en op mijn Instagram.

Tandenzakje voor onderweg

Het is natuurlijk niet gezegd dat jouw kinderen netjes tandjes wisselen als ze in de buurt zijn van een bewaardoosje. Sterker nog, het is waarschijnlijker dat ze op school of ergens anders uitvallen. Dikke kans dat ze hun tand – als die tenminste bewaard wordt – in een bloederig wc-papiertje meekrijgen die onderin de rugtas weer openvouwt. Bah. Om dit te voorkomen, zit er standaard een toepasselijk en hygiënisch plastic zakje in mijn dochters rugtas waar ze eventueel uitgevallen tandjes in mee naar huis kan nemen. Ik bestelde ze op AliExpress.

tandenzakjes, tandjes wisselen, tanden wisselen, wiebeltand, losse tand, melktanden, wisselen, melkgebit, tandendoosje, tandendoosjes, inspiratie, thathomepage, (th)athomepage

Informatie over tandjes wisselen

Sommige kinderen vinden tandjes wisselen misschien helemaal niet leuk, maar juist eng of spannend. Gelukkig zijn er ook een heleboel items te koop die jouw kind van de nodige informatie voorzien. Dat neemt een hoop onwetendheid en daarmee hopelijk onzekerheid weg.

Boekjes

Zo bestaan er talloze kinderboeken over tandjes wisselen. Bijvoorbeeld het boek Apenbillen en wiebeltanden met tekeningen van Dagmar Stam. Of het boek Wiebeltand met meerdere korte verhaaltjes. En in tandenfee-stijl: Elfje Floriene en de wiebeltand.

Gratis downloads

Bij Highteeth.nl vind je allerlei informatieve items over tandjes wisselen, waaronder een hoop gratis downloads. Er zijn o.m. kleurplaten, poetskaarten, een knutselblad waarbij je tanden op de juiste plek moet plakken en downloads mbt tandjes krijgen en wisselen. Ook is er een shop met o.a. leuke stickers, stempels en tandenpost kaarten.

tandjes wisselen, tanden wisselen, melkgebit, melktanden, blijvend gebit, losse tanden, losse tand, wiebeltand, tandenkaart, inspiratie, mamablogger, thathomepage, (th)athomepage

Ik ben benieuwd of jullie nog meer tips hebben voor leuke items rond het tandjes wisselen! Laat het me weten in een reactie hieronder of tag me op Instagram (@thathomepage).

De winnaressen van de winactie i.s.m ByWoodz zijn geworden: @michelle.kroeze, @wendy.alphenaar, @wenn.d, @kim.knijpert en @ikbekken. Gefeliciteerd ladies! 

Deze blogpost bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een (klein) percentage commissie over. Hier kan ik de kosten van mijn website van betalen zodat ik deze in de lucht kan houden. Ten slotte wil ik ByWoodz bedanken voor het ter beschikking stellen van vijf te personaliseren tandendoosjes voor de winactie. 

Linda