Medio 2022 begonnen wij aan een verbouwing van onze benedenverdieping. We kregen o.a. nieuwe vloerverwarming, gaven de bestaande keuken een make-over en renoveerden twee toiletten. Aanvankelijk zouden we het toilet op de bovenverdieping ongemoeid laten, maar bij het ontwerp van het toilet op de begane grond, kreeg het idee van een zusterstyling steeds meer vorm. We besloten daarom tot een dubbele toilet renovatie!

Zusterstyling

Wat is een zusterstyling? Deze term bedacht ik voor twee (of meer) ontwerpen waarbij grotendeels dezelfde kleuren en materialen worden gebruikt. De ontwerpen lijken sterk op elkaar, maar hebben toch subtiele onderlinge verschillen. Bij onze toiletruimtes zijn bijvoorbeeld de boven/onder kleuren omgedraaid. Ook kozen we in beide toiletten dezelfde Duravit onderbouwkast, maar in verschillende kleuren. Het gaat dus niet om een tweelingstyling (alles hetzelfde), maar er is wel een duidelijke samenhang zichtbaar tussen de ontwerpen.

toilet, toiletrenovatie, toilet renovatie, toilet verbouwen, toilet verbouwing, toilet renoveren, toilet styling, toiletstyling, toilet decoratie, toilet ontwerp, thathomepage, interieurinspiratie, interieur, (th)athomepage, zusterstyling

Het voordeel van een dergelijke styling is dat het (kosten)efficiënt is. Zo bestelden we het sanitair voor beide toilet renovaties in één keer bij Duravit. Ook de wandpanelen van Benacci ontvingen we in één bulklevering. En door te kiezen voor dezelfde kleur houten latjes, hoefde ik slechts één akoestisch paneel te bestellen en in twee helften te zagen.

Toilet renovatie begane grond

In mijn blogpost over de toilet make-over in ons vorige huis gaf ik aan dat we destijds voor reinigbare muurverf kozen, omdat ik niet van tegels houd. Die verf werkte in principe prima, maar moest wel regelmatig bijgewerkt worden. Iets waar ik in ons nieuwe huis geen zin in had. In ons vorige huis hadden we op de toiletvloer wél tegels, omdat dit mooi doorliep met de zwartwit tegeltjes in de jaren ’30 hal. Prachtig, maar met zoveel voegen onwijs veel poetswerk (zeker in het toilet..) en precies de reden waarom ik niet van tegels houd.

toilet, toilet renovatie, toilet, toilet before, verbouwing, verbouwen, renovatie, renoveren, interieur, toilet ontwerp, thathomepage, (th)athomepage

Wandpanelen

Voor deze toilet renovatie kozen we een (andere) voegloze oplossing: op maat te zagen wandpanelen van Benacci. Ze bestaan voor 70% uit natuurlijk marmer en hebben daardoor een prachtige structuur. Heel anders dan bij een kunststof paneel. Ook zijn ze kras- en vlekbestendig en makkelijk in het onderhoud. In plaats van vele voegen, hoef ik nu slechts een handvol kitranden schoon te maken. Ik dweil ze in één keer mee met de platen. Ideaal! Ik plaats later nog een separate blogpost met meer info over onze wandpanelen. De panelen in het toilet op de begane grond hebben de kleur cachemire premio.

Spiegelwand

toilet, toilet renovatie, toilet renoveren, toilet verbouwen, toilet verbouwing, toilet ontwerp, verbouwen, verbouwing, interieur, interieurblog, Duravit, Benacci, sanitair, thathomepage, (th)athomepageWe gebruikten de wandpanelen enkel op de onderste helft van de ruimte. De achterwand kreeg marmerbehang met daarop houten latjes en een grote spiegel. Het marmerbehang was nog over van onze logeerkamer en paste perfect in de zusterstyling, omdat het andere toilet marmeren wandpanelen kreeg. De rest van de muren verfden we wit.

De keuze voor de grote spiegel was ingegeven door het toilet op de bovenverdieping, omdat daar (anders dan op de begane grond) geen raam zit en de ruimte nu dankzij de spiegel op de achterwand groter lijkt. De vorm van de spiegel is gebaseerd op de vorm van het raam in het toilet beneden (zusterstyling).

Door slechts achter een deel van de spiegel houten latjes te plaatsen (ipv over de hele muur), ontstaat er optisch diepte en lijkt het toilet ruimer. De kleur van de houten latjes is afgestemd op de kleur van de onderbouwkast van Duravit.

Fontein(kast)

toilet, toilet renovatie, toilet renoveren, toilet verbouwen, toilet verbouwing, toilet ontwerp, verbouwen, verbouwing, interieur, interieurblog, Duravit, Benacci, sanitair, thathomepage, (th)athomepageWat ik echt miste in ons vorige huis, was een kastje waar je toiletpapier en schoonmaakspullen in kwijt kunt. Dat moest bij deze toilet renovatie anders! Ik zocht dan ook als eerste onderbouwkastjes uit en werkte op basis daarvan de rest van het sanitair uit.

Mijn oog viel al snel op de D-Neo onderbouwkast van Duravit. Deze zijn lekker smal (22,2 cm diep) en toch ruim: 36,4 x 44 cm. Ook een pluspunt: ze zijn in vele kleuren verkrijgbaar. In het toilet op de begane grond kozen we voor de kleur walnoot. Het kastje is geschikt voor de Vero Air fontein en deze kozen we dan ook. En ook de eengreepskraan is van Duravit.

Sanitair

Omdat een fonteinkast wel wat beenruimte wegneemt, zochten we een zo compact mogelijk toilet. Met een zo strak mogelijk design, omdat ik bij het toilet in ons vorige huis de inkepingen achteraf niet mooi vond. Een helemaal gladde pot is bovendien veel makkelijker schoon te maken. Mijn oog viel dan ook op de Starck 3 wandwc van Duravit, ontworpen door Philippe Starck. Deze pot is met een diepte van 48,5 cm en een breedte van 36 cm lekker compact. Ook de bedieningsplaat is van Duravit.

Decoratie

Een toilet renovatie is natuurlijk niet compleet zonder decoratie. Bij Aldi scoorde ik een toiletborstel en afvalemmer in een met de wandpanelen matchende kleur. Ik heb er spijt van dat ik de bijpassende zeepdispenser uit de Japandi serie niet ook gelijk kocht. Inmiddels is ‘ie helaas niet meer verkrijgbaar. Mocht iemand er nog eentje hebben liggen, ik neem ‘m graag over! De Nuoro vaas kocht ik bij Kwantum en de hanglamp is van Cotton Ball Lights.

Toilet renovatie bovenverdieping

Duravit, D-neo, Duravit D-Neo, onderbouwkast, fonteinkast, fontein, toilet, toilet ontwerp, toilet styling, toilet design, toilet renovatie, toilet verbouwing, sanitair, thathomepage, (th)athomepage, interieurNet als in het toilet op de begane grond, vervingen we de tegels voor wandpanelen van Benacci. Alleen kozen we hier voor wandpanelen in de kleur statuario eterna. Ook hier brachten we alleen op de onderste helft panelen aan.

De bovenste helft verfden we in de kleur beige 03 van Lick. Deze verf past perfect bij de kleur (taupe) van de Duravit D-Neo kast en – in het kader van de zusterstyling – bij de cachemire premio panelen in het toilet op de begane grond.

En net als daar creëerden we ook boven een spiegelwand. Het sanitair is verder exact hetzelfde als in het toilet beneden.

Decoratie

Het toilet boven kreeg een zeepdispenser van Rig-Tig, omdat de kleur perfect bij het Duravit kastje paste. De toiletborstel van Kwantum bleek er ook goed mee te matchen. Voor de gastendoekjes kocht ik een keramieken mandje van Ferm Living en de vaas is van Cooee design.

toilet, toilet renovatie, toilet, toilet before, verbouwing, verbouwen, renovatie, renoveren, interieur, toilet ontwerp, thathomepage, (th)athomepage

Ik ben benieuwd wat jullie van onze toilet renovatie vinden! Heb je nog vragen? Laat het me hieronder weten!

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Duravit en Benacci en bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Interesse in een samenwerking? Mail naar linda@thathomepage.com. Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats geen voorgeschreven teksten of gastblogs, enkel mijn eigen ervaringen. 

Linda