Wie mij volgt op Instagram (@thathomepage) zal weten dat wij momenteel bezig zijn met het bouwen van een nieuwe badkamer. Regelmatig deel ik updates, plannen en keuzes in mijn stories. In deze blogpost breng ik jullie graag op de hoogte van onze vorderingen en geef ik tips voor het verbouwen van slaapkamer naar badkamer. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Onze plannen en vorderingen

verbouwen, verbouwing, badkamer, van slaapkamer naar badkamer, renoveren, renovatie, klussen, klushuis, jaren 30 huis, doe het zelf, bouwen, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepageIn mijn blogpost over onze slaapkamer met DIY kledingrek, schreef ik al dat we een stukje van onze slaapkamer zouden afsnoepen ten behoeve van de nieuwe badkamer. Dit is inmiddels gebeurd! We hebben een deur en muur verplaatst, waarmee de badkamer in wording 50 centimeter breder is geworden. Precies de ruimte die we nodig hebben om een inbouwkast en wastafelmeubel langs de muur (die eerst tegen het raamkozijn stond) te kunnen plaatsen. 

Op onderstaande tekening zie je wat onze plannen zijn voor de bovenverdieping. De trap naar zolder, die nu nog in de badkamer in wording staat, wordt verwijderd. Er komt een tijdelijke vlizotrap op de overloop. Ooit komt er een nieuwe vaste trap naar zolder in de huidige werkkamer. En de oude badkamer wordt een inloopkast. 

slaapkamer, verbouwen, verbouwing, jaren 30 huis verbouwen, bovenverdieping verbouwen, plattegrond jaren 30 huis, doe het zelf, renoveren, renovatie, jaren 30 huis, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepage

Van slaapkamer naar badkamer: leidingen leggen 

Toen we ons jaren ’30 klushuis drie jaar geleden kochten, wisten we al meteen dat we de huidige badkamer wilden vervangen. Dat snap je vast wel als je de foto hieronder ziet! Maar, omdat er zoveel andere (meer dringende) zaken opgelost moesten worden, hadden we op dat moment geen budget voor een nieuwe badkamer. We besloten destijds om eerst de benedenverdieping aan te pakken en later verder te gaan met de bovenverdieping. Zie voor de zaken waar we tegenaan liepen (zoals schimmel, houtworm, aangetaste balken en lek dubbel glas) mijn blogpost met tips bij het kopen van een oud huis.

badkamer, verbouwen, verbouwing, doe het zelf, diy, klussen, renovatie, jaren 30 huis, opknappen, renoveren, klussen, klusproject, oud huis

Wanneer je – zoals wij – een badkamer op een geheel nieuwe plek in huis gaat bouwen, betekent dit dat er nieuwe leidingen moeten worden gelegd. Bij een oud huis met houten balken onder de vloer (dus ook onder de vloer van de bovenverdieping) is dit nog niet zo simpel. Er moeten dan gaten in de balken worden aangebracht om de leidingen doorheen te leggen. Dit verzwakt de constructie van het huis en is daarom niet aan te raden. Bovendien is dit voor bijvoorbeeld een toiletafvoer vaak niet eens mogelijk in verband met de dikte van deze buis.

Wij hebben daarom bij de verbouwing van de benedenverdieping alvast rekening gehouden met de leidingen voor de nieuwe badkamer door in de keuken (waar de nieuwe badkamer boven komt te liggen) een verlaagd plafond aan te brengen. Op deze manier kunnen de leidingen van de badkamer onder de balken door worden gelegd in het verlaagde plafond van de keuken en hoeft er niet gesleuteld te worden aan de dragende constructie van de balken.

verbouwen, verbouwing, keuken, verlaagd plafond, leidingen, badkamerverbouwing, verbouwen badkamer, badkamer bouwen, jaren 30 huis, klushuis, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepage

De afvoerbuis voor het toilet in de nieuwe badkamer is destijds ook alvast aangelegd en weggewerkt in de muur van het toilet op de benedenverdieping. Zie voor deze renovatie mijn blogpost over de styling van ons toilet.

Het scheelt enorm veel gedoe dat wij destijds bij de eerste verbouwing rekening hebben gehouden met het leidingwerk voor de nieuwe badkamer. Ik raad daarom iedereen aan die (ooit) een slaapkamer tot badkamer wil verbouwen om bij elke klus alvast vooruit te denken. Zeker als je beneden de boel gaat stucen: dat wil je niet nog eens open moeten breken voor nieuwe leidingen boven. 

Ventilatie en verwarming

Bij het verbouwen van slaapkamer naar badkamer, rijst ook de vraag: hoe pak je het aan qua ventilatie en verwarming? 

In ons huidige douchehok is in het geheel geen ventilatie, anders dan een klein raam dat altijd openstaat. Dit is zelfs voor zo’n klein hokje (3 m2) zwaar onvoldoende. Ons douchehok is een echt schimmelhok. Bah! Daar wil ik in de nieuwe badkamer sowieso vanaf! 

shutters, erker, erker met shutters, raambekleding, raambekleding op maat, oud huis kopen, oud huis, jaren 30 huis, klushuis, interieurinspiratie, interieurblog, thathomepage, (th)athomepageIn de badkamer in wording zit ook een raam, maar dat wil ik liever niet altijd open (moeten) laten staan. Zeker niet omdat we er prachtige Jasno shutters uit de Aqualine collectie gaan aanbrengen. Ik wil ze liever dichtgeklapt houden en enkel de lamellen open en dicht zetten tegen de inkijk. We krijgen dezelfde soort shutters als in onze erker (wit, met bedieningsstokje en 63 mm lamellen) alleen dan dus uit de speciale badkamercollectie. 

Voor de nieuwe badkamer hebben we besloten om zowel mechanische ventilatie als elektrische vloerverwarming aan te leggen.  

Ventilatie

Als je een badkamer (ver)bouwt, is het goed om in de beginfase na te denken over de ventilatie. Zelf wist ik nagenoeg niets over mechanische ventilatie en alle keuzes die je daarbij kunt maken. Ik ben met dit artikel op huisa.nl begonnen me in te lezen. Daarin vind je ook een handige formule om de benodigde capaciteit voor jouw badkamerventilator te berekenen. De benodigde capaciteit hangt namelijk af van de grootte van je badkamer.

In ons toilet hebben we een opbouwventilator die via de lichtschakelaar werkt. Ik vind dat ding best wel veel lawaai maken en dat wil ik anders voor de badkamer. Daarom kiezen we deze ronde voor een inbouw kanaalventilator die – naar het schijnt – het minst lawaai produceert. Voor de badkamer wil ik de ventilator op een losse schakelaar. Zo hoeven we overdag niet persé het licht aan te doen om de ventilator in te schakelen. Het is goed om dit soort dingen tevoren te bedenken, zodat je er rekening mee kunt houden bij het maken van je elektriciteitsplan. En dat geldt óók voor eventuele vloer-, wand- en/of spiegelverwarming.

Elektrische vloerverwarming 

Voor een badkamer vind ik vloerverwarming niet alleen prettig, maar ook echt nuttig. Immers droogt een vloer dankzij vloerverwarming sneller en krijgt schimmelvorming minder kans. In verband met de houten ondervloer maakten wij eigenlijk direct de keus voor elektrische vloerverwarming. Bij een huis met houten skelet zijn er wel mogelijkheden voor vloerverwarming met warm water, maar wij vonden dit te omslachtig en te duur.

vloerverwarming, elektrische vloerverwarming, warmup, badkamer, verwarming, verbouwen, verbouwing, interieurinspiratie, thathomepage, renoveren, jaren 30 huis, renovatieBij Warmup Nederland bestelden we voor de badkamervloer het zogenaamde DCM-PRO systeem. Onlangs werd in een aflevering van Eigen Huis & Tuin dit systeem ook in een badkamer aangelegd. Zie de video hieronder. Het DCM-PRO systeem lijkt ons erg handig dankzij de zelfklevende noppenplaten (zie foto’s hieronder). De platen zijn bovendien gemakkelijk op maat te snijden. Ook vonden wij het een fijn idee dat Warmup levenslange garantie biedt op de verwarmingskabels wanneer ze in combinatie met de noppenplaten zijn gelegd.

 

Spiegelverwarming

Ook bestelden we bij Warmup spiegelverwarming. Ik vind het altijd heel irritant als de spiegel na het douchen helemaal beslagen is en je ‘m eerst moet droogpoetsen. Dat is straks in onze nieuwe badkamer verleden tijd! Update: Benieuwd welke spiegel uiteindelijk hebben gekozen? Check dan mijn blogpost met de mooiste ronde spiegels van 60 cm of groter.

Samengevat

Ga je verbouwen van slaapkamer naar badkamer? Overdenk deze drie zaken van tevoren: leidingen, ventilatie en verwarming. De laatste twee zijn bovendien bepalend voor je elektriciteitsplan. En wat betreft de leidingen: houd daar bij eerdere verbouwingen alvast zoveel mogelijk rekening mee. Bijvoorbeeld door (net als wij) een verlaagd plafond ónder de badkamer aan te brengen.

Voor onze nieuwe badkamer ben ik samenwerkingen aangegaan met Jasno en Warmup. Ik ga alleen samenwerkingen aan met bedrijven waar ik 100% achter sta en zal nooit een voorgeschreven tekst plaatsen. Ook interesse om samen te werken? Stuur een mail naar linda@thathomepage.com.

Linda