In mijn blogpost over 10 dingen die ik niet meer koop, noemde ik al dat ik geen huishoudfolie meer koop, omdat ik ben overgestapt op vershouddeksels. Vershouddeksels – ook wel ecodeksels, siliconen deksels, afdekhoesjes, food covers of voedseldeksels genoemd – zijn inmiddels overal te koop. Van gerenommeerde duurzame winkels als Bewust Puur tot AliExpress. Én ze bestaan in allerlei soorten en maten. Maar werken ze echt? En welke zijn nu het best? Ik vergeleek een vijftal voedseldeksels en deel graag mijn ervaringen met jullie.

voedseldeksel, voedseldeksels, food covers, ecodeksel, ecodeksels, siliconen deksel, siliconen deksels, vershouddeksels, voedseldeksels vergelen, afdekhoesje, voedsel bewaren, voedsel vers houden, duurzaam, plasticvrij, duurzaamheid, BPA vrij, Food Huggers, Linda Hummel, thathomepage, (th)athomepage

Voedseldeksels van EcoInnova™

Jep, ook ik word geïnfluenced. Ik ontdekte het fenomeen voedseldeksels namelijk via een gesponsorde story op Instagram. Nadat ik eenmaal op de link had geklikt, kwam er dagenlang reclame van voedseldeksels voorbij (vast herkenbaar!). Uit alle aanbieders zocht ik een partij in Europa waarvan de website betrouwbaar leek. En zo kwam ik uit bij EcoInnova™. Ik bestelde voor €19,95 (achteraf te duur) een set van 6 voedseldeksels in de maten 20.5 cm, 16.5 cm, 14.5 cm, 12.5 cm, 9.5 cm en 6.5 cm.

Paypal

Ik betaalde met PayPal ivm aankoopbescherming indien de bestelling onverhoopt nooit zou arriveren én ivm de Paypal Retourkosten Vergoeding. Meer weten over deze handige zekerheden? Lees dan mijn blogpost over Paypal.

AliExpress?

De bestelling verliep prima, ik werd netjes op de hoogte gehouden van de status en de voedseldeksels arriveerden na een weekje. Maarrr, in een AliExpress-achtige verpakking. Je kent het wel: zo’n plastic envelopje zonder enige referentie naar de shop waar ik ze had gekocht. Meteen bekroop mij het gevoel dat ik 2 tientjes had afgetikt voor iets dat ik voor 2 euro ook zelf bij AliExpress had kunnen bestellen. En dat wou ik juíst niet, omdat AliExpress niet hoeft te voldoen aan onze Nederlandse/Europese voedselveiligheidstandaarden.

Wellicht zijn de voedseldeksels van EcoInnova™ volkomen veilig, maar door de verpakking voel ik me niet zo comfortabel bij de ecologische claim van deze webshop. Ik heb mijn lesje geleerd en bestel niet meer via dit soort partijen. Zéker niet nu ik weet dat er ook betrouwbare binnenlandse aanbieders zijn waar je nog goedkoper terecht kunt ook!

Voedseldeksels van Dotz

Dotz, voedseldeksels, siliconen deksels, eco deksel, voedseldeksel, voedsel bewaren, plasticvrij, eten bewaren, eten afdekken, ecodeksel, siliconen deksel, voedseldeksels vergeleken, duurzaam, milieubewust, milieuvriendelijk, duurzaamheid, thathomepage, (th)athomepageBij Bewust Puur bestelde ik voor €11,95 een set van 6 voedseldeksels van het merk Dotz in de maten 6, 9, 11, 14, 16 en 21 cm. Hetzelfde aantal en model deksels in nagenoeg dezelfde maten als van EcoInnova™, maar dan voor 8 euro minder.

De deksels van Dotz zijn gemaakt van platinum (voedselveilige) siliconen en zijn volledig ftalaten-, lood- en BPA-vrij. Ze zijn magnetron-, vriezer- en vaatwasserbestendig (bovenste rek). Als je een vaatwasser hebt met pinnetjes dan kun je de deksels dankzij het handige gaatje (zie foto) gemakkelijk aan de pinnetjes hangen. Deze handigheid ontbreekt bij mijn vermeende Ali-deksels.

food cover, voedseldeksel, voedseldeksels, ecodeksel, ecodeksels, voedsel bewaren, eten bewaren, duurzaam duurzaamheid, plasticvrij, voedseldeksels vergeleken, siliconen deksel, siliconen deksels, milieubewust, milieuvriendelijk, thathomepage, (th)athomepage

De voedseldeksels van Dotz voelen ook anders aan dan de deksels van EcoInnova™. Ze zijn minder slap, waardoor ze steviger zitten om het voedsel dat je vers wilt houden. Én, ze arriveerden in een nette verpakking met daarop alle kenmerken en instructies.

Een laatste verschil is dat de deksels van Dotz helder van kleur zijn. Dit is een beetje lastig uit te leggen, dus ik hoop dat onderstaande foto zichtbaar maakt wat ik bedoel. De voedseldeksels van EcoInnova™ lijken een beetje “melkerig” en zo voelen ze ook aan (vergelijk met hoe plastic handschoenen binnenin aanvoelen). Kortom: de deksels van Dotz zijn naar mijn mening absoluut beter.

food cover, EcoInnova, voedseldeksel, voedseldeksels, ecodeksel, ecodeksels, voedsel bewaren, eten bewaren, duurzaam duurzaamheid, plasticvrij, voedseldeksels vergeleken, siliconen deksel, siliconen deksels, milieubewust, milieuvriendelijk, thathomepage, (th)athomepage

Voedseldeksels van Lékué

Lekue, voedseldeksels, siliconen deksels, eco deksel, voedseldeksel, voedsel bewaren, plasticvrij, eten bewaren, eten afdekken, ecodeksel, siliconen deksel, voedseldeksels vergeleken, duurzaam, milieubewust, milieuvriendelijk, duurzaamheid, thathomepage, (th)athomepageEen ander soort voedseldeksel dat in omloop is, zijn voedseldeksels zoals die van Lékué. Deze deksels hebben een extra rand (sealing strip) binnenin waardoor je ze verder over het voedsel heen kunt trekken dan het model deksel zoals die van Dotz (zie foto hieronder). Ik bestelde voor €20,95 een set van 3 deksels in de maten 20, 15 en 11.5 cm.

De sealing strip zorgt ervoor dat het voedsel vers (want gesealed) blijft. En dat blijft het ook. Ik merk alleen geen verschil met de deksels van Dotz die deze strip niet hebben. Beide houden het voedsel prima vers. De deksels van Lékué vind ik persoonlijk iets fijner, omdat je ze verder naar beneden kunt trekken. Dit geeft het gevoel dat je het voedsel “beter” inpakt. Voordeel is ook dat ze wat makkelijker hanteerbaar zijn, omdat je meer rand hebt om vast te houden. Nadeel is echter dat deze deksels altijd moeten worden nagedroogd als ze uit de vaatwasser komen, omdat ze door de sealing strip binnenin minder goed drogen.

voedseldeksel, voedseldeksels, Lekue, Bewust Puur, vershouddeksel, vershouddeksels, siliconen deksel, siliconen deksels, voedsel bewaren, voedsel vers houden, plasticvrij, duurzaam, duurzaamheid, thathomepage, (th)athomepage

voedseldeksel, voedseldeksels, vergelijking, review, siliconen deksel, siliconen deksels, vershouddeksel, vershouddeksels, voedsel bewaren, plasticvrij, duurzaam, duurzaamheid, Dotz, Lekue, Bewust Puur, ecodeksels, eco covers, voedsel bewaren, vers houden, thathomepage, (th)athomepage

Net als de deksels van Dotz zijn de voedseldeksels van Lékué gemaakt van platinum siliconen en zijn ze lood-, ftalaten- en BPA-vrij. Ook zijn ze magnetron-, vriezer- en vaatwasserbestendig (bovenste rek) en hittebestendig tot 220ºC.

Ikea voedseldeksels

Ook de voedseldeksels van Ikea hebben een sealing strip binnenin (en moeten dus nagedroogd worden). De set van 3 deksels (12.4 cm, 9.5 cm en 6.2 cm) kost €2,99. De deksels zijn gemaakt van siliconen (herkomst onduidelijk) en zijn vaatwasserbestendig. Er wordt echter niets vermeld over BPA, lood en ftalaten. Dus ik gok dat ze daar niet vrij van zijn. Ze zijn hittebestendig tot 100°C.

Ik gebruikte tot voor kort enkel de kleine Ikea deksel, voor komkommers. De deksels van Dotz en Lékué passen daar namelijk niet omheen. Echter omsluit de Ikea deksel lang niet altijd goed (is enerzijds afhankelijk van de dikte van de komkommer, anderzijds vermoed ik dat de sealing strip niet echt top werkt). Sinds ik Food Huggers® (zie hieronder) heb, zijn de Ikea deksels (voor mij) overbodig geworden.

voedseldeksel, voedseldeksels, vershouddeksel, Ikea, Ikea overmatt, Food Huggers, eco cover, ecodeksel, vers houden, duurzaam, duurzaamheid, plasticvrij, siliconen deksel, siliconen deksels, vergelijking, voedseldeksels vergeleken, review, Bewust Puur, thathomepage, (th)athomepage

Food Huggers®

Food Huggers, voedseldeksel, voedseldeksels, vershouddeksel, vershouddeksels, ecodeksel, siliconen deksel, siliconen deksels, Food Hugger, groenten afdekken, fruit afdekken, voedsel bewaren, voedsel vers houden, voedsel afdekken, afdekhoesjes, duurzaam, plasticvrij, duurzaamheid, Bewust Puur, thathomepage, (th)athomepage, voedseldeksels vergelekenVan alle voedseldeksels vind ik Food Huggers® het handigst voor groente en fruit (behalve meloen, daar zijn ze te klein voor). Denk aan een halve komkommer, courgette, sinaasappel of citroen. Maar ook voor het afdekken van glazen (handig voor buiten!) hebben ze het perfecte formaat. Ook komen ze veruit het droogst uit de vaatwasser in vergelijking met alle hierboven genoemde voedseldeksels. Ze rekken daarentegen nauwelijks, waardoor je voor schaaltjes en bakjes die geen Food Hugger-formaat hebben, beter de Dotz of Lékué deksels kunt gebruiken. Maar het állerhandigst aan Food Huggers® is dat de deksels allemaal in elkaar passen. En daarom van alle voedseldeksels het makkelijkst op te bergen zijn (en het minste ruimte innemen).

Food Huggers, voedseldeksel, voedseldeksels, vershouddeksel, vershouddeksels, ecodeksel, siliconen deksel, siliconen deksels, Food Hugger, groenten afdekken, fruit afdekken, voedsel bewaren, voedsel vers houden, voedsel afdekken, afdekhoesjes, duurzaam, plasticvrij, duurzaamheid, Bewust Puur, thathomepage, (th)athomepage, voedseldeksels vergeleken

Food Huggers, voedseldeksel, voedseldeksels, vershouddeksel, vershouddeksels, ecodeksel, siliconen deksel, siliconen deksels, Food Hugger, groenten afdekken, fruit afdekken, voedsel bewaren, voedsel vers houden, voedsel afdekken, afdekhoesjes, duurzaam, plasticvrij, duurzaamheid, Bewust Puur, thathomepage, (th)athomepage, voedseldeksels vergeleken

Ik heb zelf een set van vijf Food Huggers® (zie foto’s hierboven) in de maten 5.5 cm, 6.5 cm, 8 cm, 9.5 cm en 11 cm (prijs €15,95). Er zijn sets met verschillende aantallen, maten en kleuren verkrijgbaar. Voor een komkommer heb je de deksel van 5.5 cm nodig. Voor een bakje crème fraîche die van 6.5 cm.

Food Huggers® zijn BPA en ftalatenvrij en zijn gemaakt van 100% voedselveilige siliconen. Ze zijn vaatwasser-, diepvries- en magnetronbestendig.

Winactie

Wil jij een set van vijf Food Huggers® winnen? Doe dan mee aan de winactie op mijn Instagram (@thathomepage). Voor een EXTRA winkans mag je een reactie achterlaten onder deze blogpost. Op dinsdag 21 juli 2020 loot ik een winnaar.

Conclusie

Ter conclusie: zijn voedseldeksels handig? Ja. Sinds ik voedseldeksels heb, gebruik ik geen huishoudfolie meer. Welke voedseldeksels moet je hebben? Sowieso de Food Huggers®, omdat die het beste formaat hebben voor komkommer en courgette (waar ik regelmatig slechts een helft per keer van gebruik). Wel is het zo dat ik altijd een dun randje afsnijd aan de kant waar de deksel heeft gezeten, omdat het uiteinde licht rimpelig wordt (maar nog wel vers). Voor het afdekken van meloen en schalen gebruik ik de Dotz of Lékué deksels, waarbij ik een lichte voorkeur heb voor Lékué. Sowieso is het goed om meerdere formaten deksels in huis te hebben, zodat je altijd het juiste formaat “vrij” hebt. Het is even een investering, maar hé.. je hoeft nooit meer huishoudfolie te kopen én je bent een stuk duurzamer bezig!

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bewust Puur en bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een klein percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer van dit soort vergelijkingen te schrijven! Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Ik plaats nooit voorgeschreven teksten. Mail naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in.

Linda