Duurzame keuzes: ik maak ze steeds vaker. Zo schreef ik al eens een blogpost over 10 dingen die ik niet meer koop, vergeleek ik verschillende soorten voedseldeksels en testte ik een shampoo bar (wat ik geen succes vond). Ook verving ik mijn kapotte telefoonhoesje voor een gerecycled exemplaar met ecovriendelijke inkt. Een ander product dat mijn aandacht trok, is het zogenaamde Laundry Egg. Ook wel wasei, wasbal of wasbol genoemd. Ik testte het Laundry Egg gedurende een half jaar. Wasei versus wasmiddel? Dit is mijn ervaring!
Wat is een wasei?
Het Laundry Egg van EcoEgg is een eivormig omhulsel met daarin hypoallergene pellets die vuil en vlekken uit je was verwijderen zonder het gebruik van chemicaliën. Je legt het wasei bovenop je wasgoed in de trommel en gebruikt verder geen wasmiddel of wasverzachter. Het wasei is geschikt voor temperaturen t/m 60°C en een lading tot 8 kilo. Ook kun je het wasei gebruiken voor handwas door het 5-10 minuten in een teiltje water te laten weken. Ideaal voor op vakantie! Zo gebruikte ik het EcoEgg op onze campervakantie naar Denemarken.
Hoe werkt het?
Ik kocht het wasei in een verpakking voor 210 wasbeurten met daarin het ei, 5 zakjes witte cleaning pellets en 1 zakje zwarte keramische pellets. Ik vulde het ei met de zwarte pellets en 3 zakjes witte pellets, zoals voorgeschreven. Na elke 70 wasjes moet het wasei bijgevuld (?) worden met 1 zakje witte pellets. Ik kom hier nog op terug onder het kopje plus- en minpunten.
Volgens de productinformatie veranderen de pellets de pH van het water middels keramische ionentechnologie waardoor de was zacht wordt en het vuil eruit wordt geweekt. Hoe dit exact werkt, wordt verder niet beschreven. Op de website kan ik geen rapport vinden van de wetenschappelijke tests waarnaar de verpakking verwijst. En helaas ontving ik geen reactie op mijn e-mail met het verzoek om meer informatie.
Voordat je het wasei gebruikt…
…moet je eerst de wasmachine schoonmaken. Dit is belangrijk, omdat het wasei anders niet goed werkt en je wasgoed zal stinken. Althans, zo heb ik dit ervaren. De eerste keer dat ik het wasei gebruikte, had ik niet zo’n zin om de wasmachine te reinigen. Maar nadat m’n wasgoed niet al te welriekend uit de trommel kwam, heb ik dit toch maar gedaan en het maakte echt een wereld van verschil!
Wasmachine reinigen
Een wasmachine schoonmaken is niet moeilijk, wel kost het tijd. Hoe reinig ik mijn wasmachine? Allereerst verwijder ik de zeeplade voor een poetsbeurt. Stop de zeeplade niet in de vaatwasser, want de achtergebleven zeepresten zullen je vaatwasser een schuimparty doen beleven (dweilalarm!). Was de zeeplade liever met de hand af.
Als je net als ik een wasdroogcombinatie hebt, maak dan ook het stoffilter schoon. Ik gebruik babydoekjes (water wipes van Hema) om het rubber bij het deurtje schoon te maken. Omdat ik een combi heb, zit daar altijd megaveel stof. Ook bij een gewone wasmachine hoopt hier vuil op.
Vervolgens draai ik eerst het schoonmaakprogramma en daarna een lege trommel op 60°C met 4 el soda op de bodem. Op internet circuleren allerlei tegenstrijdige adviezen over soda. De ene monteur zegt dat het slecht is voor de machine, de ander raadt het juist wel aan. Ik zou zeggen: maak hierin je eigen keuze. EcoEgg biedt overigens ook schoonmaaktabletten voor je wasmachine aan.
Na het reinigen van de wasmachine, kwam de met het wasei gewassen was schoon en fris ruikend uit de machine!
Plus- en minpunten van het wasei
Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en gebruik ik het wasei van EcoEgg nog steeds. De was wordt schoon, ruikt lekker en het ei neemt weinig kastruimte in. Ook is het product vegan en bespaart het plastic wasmiddelflessen. Maar, er zitten ook minpunten aan.
Geen vervanging voor al het wasmiddel
In mijn ervaring is het namelijk niet zo dat het Laundry Egg ál je wasmiddel vervangt. Ik gebruik het wasei enkel voor witte en lichtgekleurde was. Bij donkere was vind ik dat het wasei de sterke geur van de natte was onvoldoende ondervangt. Ook na opdrogen blijft het muffig ruiken. Daarom gebruik ik voor donkere was nog steeds mijn normale wasmiddel: Robijn Black Velvet Beautiful Mystery.
Ik gebruik het wasei ook niet voor sportkleding. Sportkleding blijft stinken bij gebruik van het wasei én het wordt niet goed schoon.
Gevolg van het gebruiken van wasmiddel voor donkere was en het wasei voor lichte was, is dat ik de wasmachine vaker dan normaalgesproken moet reinigen om het wasei goed te laten functioneren. Minpuntje dus.
Op Instagram (@thathomepage) begreep ik dat sommige mensen wasparfum gebruiken in combinatie met het wasei om nare geurtjes te ondervangen. Hier heb ik zelf (nog) geen ervaring mee. Voor sportkleding vind ik dit ook geen oplossing, omdat wasparfum de was wellicht lekkerder doet ruiken, maar het er niet schoner van wordt. Hetzelfde geldt voor etherische olie. Bovendien zou volgens EcoEgg het wasei alléén voldoende zijn ter vervanging van normale wasproducten. Wanneer je extra producten moet aanschaffen om tot een gewenst resultaat te komen, verandert dat de ecologische claim én de optelsom aan kosten.
210 wasjes?
Dat brengt mij tot het volgende punt: volgens EcoEgg zou je 210 wasjes kunnen draaien met het wasei in de verpakking die ik kocht. Afhankelijk van hoe vaak je wast, zou dit op een jaar lang wassen uitkomen. Die termijn red ik sowieso niet (wie wel??) maar ook het aantal van 210 wasjes vind ik dubieus.
Ik kocht het wasei met 6 zakjes pellets waarvan ik 4 zakjes bij de start verbruikte (1 zwart zakje + 3 witte zakjes). Na 70 wasbeurten moest het wasei bijgevuld worden met 1 wit zakje. Maar, bij nadere bestudering van de productinformatie bleek het niet superhelder of ik de pellets nu moest bijvullen (nieuwe pellets bovenop de oude) of vervangen (de oude weggooien).
De verpakking spreekt van “top up with refill pellets”, maar de FAQ’s op de website van EcoEgg geven aan dat de pellets bij het restafval kunnen, wat impliceert dat je ze moet weggooien. De los te verkrijgen navulling vermeldt wél duidelijk dat je de oude pellets weg moet gooien. Maar als je de oude pellets uit de 210-verpakking weggooit, heb je bij lange na niet genoeg aan 1 zakje om het wasei voldoende te vullen. Moet je dan toch bijvullen ipv vervangen? En wanneer moet je de pellets dan wél weggooien?
Overigens waren mijn pellets na 70 wasjes zo verschrompeld dat ik ze sowieso maar heb weggegooid en het wasei heb gevuld met de 2 resterende witte zakjes uit de 210-verpakking. Hierdoor kon ik niet 210, maar 140 wasjes met het Laundry Egg doen. Ik ben benieuwd of anderen deze ervaring ook hebben.
Pas op bij combi’s!
Laatste minpuntje: voor wie net als ik een wasdroogcombinatie heeft, is het oppassen dat het wasei niet per ongeluk meedraait bij het drogen. Daar kan ‘ie namelijk niet tegen.
Conclusie: het Laundry Egg van EcoEgg neemt weinig kastruimte in en werkt goed voor witte en lichtgekleurde was. Persoonlijk vind ik het wasei te ineffectief voor donkere was en sportkleding. Ook kon ik geen 210 wasjes met het wasei doen. Daarom is de voorgespiegelde milieu- én kostenbesparing in mijn ogen niet correct. Verder roept de productinformatie vragen op. Desalniettemin is het zeker een innovatief product dat ik voor witte en lichtgekleurde was naar tevredenheid gebruik.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met het Laundry Egg!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer ongesponsorde reviews te plaatsen. Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Stuur uw voorstel naar linda@thathomepage.com en ik kom er graag op terug.

Hehey,
Leuk om te lezen wat jou ervaringen zijn met het wasei .
Wij wassen nu al iets meer dan een jaar met het ei.
Het bevalt ons prima.
Of we de 210 wasbeurten halen hebben we ook onze twijfels bij maar eerlijk gezegd heb ik het nooit echt bij gehouden.
Met het bijvullen haal ik de kleine parels die er doorheen zouden kunnen vallen er uit.
Vaak is voor mij het moment dat ik losse parels in de trommel vind het teken dat het nodig is.
En ik kijk op dat moment gewoon naast wat nodig is witte of zwarte parels.
Vaak is het wel zo dat als ik de zwarte bij vul ik de witte ook gelijk doe.
Met een gezin met twee pubers word er elke nacht gewassen en in het weekend meer.
Met pubers deel ik ook gelijk jou puntje over de geur.
Mijn man was geen voorstander van essentiële oliën.
Dit omdat hij erg gevoelig is voor bij producten met geur.
Tegen de zweet geur doe ik vaak een scheut citroenazijn in het wasverzachter bakje.
En extreem vieze kleding behandel ik voor met natriumpercarbonaat (ook de donkere was)
Soms doe ik een schepje boven op de was.
Omdat de azijn pas bij de laatste spoelbeurt mee komt heeft de natriumpercarbonaat zijn werk al gedaan.
Wij zijn erg tevreden over het ei en ik denk dat er hem bij lang zullen blijven gebruiken.
Hi Janine,
fijn dat je er tevreden over bent! Wat betreft de zwarte pellets vond ik het volgende gek: op de website staat dat de zwarte parels niet vervangen hoeven te worden. Die gaan “de levensduur van het ei” mee. Maar wat is dan de levensduur? De garantie is 10 jaar, maar dat zullen ze toch niet bedoelen? Bovendien zitten er in de navulling zwarte parels, dus tsja.. dan zul je ze wel nodig zijn! Al met al vind ik de informatievoorziening dan ook niet superduidelijk. En daarbij vind ik het ei voor donkere was dus niet geschikt. Dat kan natuurlijk persoonlijk zijn. Ik heb voor sportkleding nog geprobeerd er soda bij te doen, maar ook dit ging de natte zweetlucht niet tegen haha! Natriumpercarbonaat ken ik niet, ik ga het eens opzoeken!
Groetjes,
Linda
Lijkt mij een fijn ding het wa ei, ik kende het nog niet. Als ik alleen ga gaan wonen, zal ik deze kopen. Denk ook goedkoper of ieder keer wasmiddel kopen?
Hi Tamara,
Dat hangt er vanaf of je het voldoende vindt voor al je was. Ik vind dat dus niet en daarom koop ik alsnog wasmiddel voor donkere was en sportkleding. Al met al denk ik daarom niet dat ik (veel) goedkoper uit ben eerlijk gezegd. Wel scheelt het natuurlijk plastic voor de witte was!
Groetjes,
Linda
Hallo,
Ik heb nu een twintigtal wasjes gedaan met het wasei. Enkel mijn man en mijn kleren (die weinig tot niet vuil zijn) zijn proper. De kleren van de kinderen krijg ik niet proper met het ei. Ik heb dus een blok waszeep gekocht en ik zit elk kledingstuk met vlekken in de wrijven met de zeep alvorens dat ze in de wasmachine gaan. Is heel tijdsrovend. De combinatie van ei en inwrijven met blok zeep werkt veel beter om de vlekken eruit te krijgen. Vlekken enkel met het ei vervagen maar blijven zichtbaar. Ik ga het ei nog blijven gebruiken tot de werking op is en dan ga ik overschakelen naar iets anders.