Duurzame keuzes: ik maak ze steeds vaker. Zo schreef ik al eens een blogpost over 10 dingen die ik niet meer koop, vergeleek ik verschillende soorten voedseldeksels en testte ik een shampoo bar (wat ik geen succes vond). Ook verving ik mijn kapotte telefoonhoesje voor een gerecycled exemplaar met ecovriendelijke inkt. Een ander product dat mijn aandacht trok, is het zogenaamde Laundry Egg. Ook wel wasei, wasbal of wasbol genoemd. Ik testte het Laundry Egg gedurende een half jaar. Wasei versus wasmiddel? Dit is mijn ervaring!

Laundry Egg, EcoEgg, wasei, wasbal, wasbol, duurzaam, duurzaam wassen, milieuvriendelijk, vegan, eco egg, thathomepage, (th)athomepage, review

Wat is een wasei?

Het Laundry Egg van EcoEgg is een eivormig omhulsel met daarin hypoallergene pellets die vuil en vlekken uit je was verwijderen zonder het gebruik van chemicaliën. Je legt het wasei bovenop je wasgoed in de trommel en gebruikt verder geen wasmiddel of wasverzachter. Het wasei is geschikt voor temperaturen t/m 60°C en een lading tot 8 kilo. Ook kun je het wasei gebruiken voor handwas door het 5-10 minuten in een teiltje water te laten weken. Ideaal voor op vakantie! Zo gebruikte ik het EcoEgg op onze campervakantie naar Denemarken.

Laundry Egg, EcoEgg, wasei, wasbal, wasbol, duurzaam, duurzaam wassen, milieuvriendelijk, vegan, eco egg, thathomepage, (th)athomepage, review

Hoe werkt het?

Ik kocht het wasei in een verpakking voor 210 wasbeurten met daarin het ei, 5 zakjes witte cleaning pellets en 1 zakje zwarte keramische pellets. Ik vulde het ei met de zwarte pellets en 3 zakjes witte pellets, zoals voorgeschreven. Na elke 70 wasjes moet het wasei bijgevuld (?) worden met 1 zakje witte pellets. Ik kom hier nog op terug onder het kopje plus- en minpunten.

Volgens de productinformatie veranderen de pellets de pH van het water middels keramische ionentechnologie waardoor de was zacht wordt en het vuil eruit wordt geweekt. Hoe dit exact werkt, wordt verder niet beschreven. Op de website kan ik geen rapport vinden van de wetenschappelijke tests waarnaar de verpakking verwijst. En helaas ontving ik geen reactie op mijn e-mail met het verzoek om meer informatie.

Laundry Egg, EcoEgg, wasei, wasbal, wasbol, duurzaam, duurzaam wassen, milieuvriendelijk, vegan, eco egg, thathomepage, (th)athomepage, review

Voordat je het wasei gebruikt…

…moet je eerst de wasmachine schoonmaken. Dit is belangrijk, omdat het wasei anders niet goed werkt en je wasgoed zal stinken. Althans, zo heb ik dit ervaren. De eerste keer dat ik het wasei gebruikte, had ik niet zo’n zin om de wasmachine te reinigen. Maar nadat m’n wasgoed niet al te welriekend uit de trommel kwam, heb ik dit toch maar gedaan en het maakte echt een wereld van verschil!

Wasmachine reinigen

wasmachine, schoonmaken, wasmachine schoonmaken, trommel reinigen, wasdroogcombinatie, wasmachine reinigen, wasei, duurzaam wasmiddel, ecologisch wasmiddelEen wasmachine schoonmaken is niet moeilijk, wel kost het tijd. Hoe reinig ik mijn wasmachine? Allereerst verwijder ik de zeeplade voor een poetsbeurt. Stop de zeeplade niet in de vaatwasser, want de achtergebleven zeepresten zullen je vaatwasser een schuimparty doen beleven (dweilalarm!). Was de zeeplade liever met de hand af.

Als je net als ik een wasdroogcombinatie hebt, maak dan ook het stoffilter schoon. Ik gebruik babydoekjes (water wipes van Hema) om het rubber bij het deurtje schoon te maken. Omdat ik een combi heb, zit daar altijd megaveel stof. Ook bij een gewone wasmachine hoopt hier vuil op.

Vervolgens draai ik eerst het schoonmaakprogramma en daarna een lege trommel op 60°C met 4 el soda op de bodem. Op internet circuleren allerlei tegenstrijdige adviezen over soda. De ene monteur zegt dat het slecht is voor de machine, de ander raadt het juist wel aan. Ik zou zeggen: maak hierin je eigen keuze. EcoEgg biedt overigens ook schoonmaaktabletten voor je wasmachine aan.

wasmachine, schoonmaken, wasmachine schoonmaken, trommel reinigen, wasdroogcombinatie, wasmachine reinigen, wasei, duurzaam wasmiddel, ecologisch wasmiddel

Na het reinigen van de wasmachine, kwam de met het wasei gewassen was schoon en fris ruikend uit de machine!

Plus- en minpunten van het wasei

Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en gebruik ik het wasei van EcoEgg nog steeds. De was wordt schoon, ruikt lekker en het ei neemt weinig kastruimte in. Ook is het product vegan en bespaart het plastic wasmiddelflessen. Maar, er zitten ook minpunten aan.

Geen vervanging voor al het wasmiddel

Robijn, wasmiddel, donkere was, Robijn Black Velvet, Robijn Black Velvet Beautiful Mystery, wassen, wasmachineIn mijn ervaring is het namelijk niet zo dat het Laundry Egg ál je wasmiddel vervangt. Ik gebruik het wasei enkel voor witte en lichtgekleurde was. Bij donkere was vind ik dat het wasei de sterke geur van de natte was onvoldoende ondervangt. Ook na opdrogen blijft het muffig ruiken. Daarom gebruik ik voor donkere was nog steeds mijn normale wasmiddel: Robijn Black Velvet Beautiful Mystery.

Ik gebruik het wasei ook niet voor sportkleding. Sportkleding blijft stinken bij gebruik van het wasei én het wordt niet goed schoon.

Gevolg van het gebruiken van wasmiddel voor donkere was en het wasei voor lichte was, is dat ik de wasmachine vaker dan normaalgesproken moet reinigen om het wasei goed te laten functioneren. Minpuntje dus.

Op Instagram (@thathomepage) begreep ik dat sommige mensen wasparfum gebruiken in combinatie met het wasei om nare geurtjes te ondervangen. Hier heb ik zelf (nog) geen ervaring mee. Voor sportkleding vind ik dit ook geen oplossing, omdat wasparfum de was wellicht lekkerder doet ruiken, maar het er niet schoner van wordt. Hetzelfde geldt voor etherische olie. Bovendien zou volgens EcoEgg het wasei alléén voldoende zijn ter vervanging van normale wasproducten. Wanneer je extra producten moet aanschaffen om tot een gewenst resultaat te komen, verandert dat de ecologische claim én de optelsom aan kosten.

210 wasjes?

Laundry Egg, EcoEgg, wasei, wasbal, wasbol, duurzaam, duurzaam wassen, milieuvriendelijk, vegan, eco egg, thathomepage, (th)athomepage, reviewDat brengt mij tot het volgende punt: volgens EcoEgg zou je 210 wasjes kunnen draaien met het wasei in de verpakking die ik kocht. Afhankelijk van hoe vaak je wast, zou dit op een jaar lang wassen uitkomen. Die termijn red ik sowieso niet (wie wel??) maar ook het aantal van 210 wasjes vind ik dubieus.

Ik kocht het wasei met 6 zakjes pellets waarvan ik 4 zakjes bij de start verbruikte (1 zwart zakje + 3 witte zakjes). Na 70 wasbeurten moest het wasei bijgevuld worden met 1 wit zakje. Maar, bij nadere bestudering van de productinformatie bleek het niet superhelder of ik de pellets nu moest bijvullen (nieuwe pellets bovenop de oude) of vervangen (de oude weggooien).

De verpakking spreekt van “top up with refill pellets”, maar de FAQ’s op de website van EcoEgg geven aan dat de pellets bij het restafval kunnen, wat impliceert dat je ze moet weggooien. De los te verkrijgen navulling vermeldt wél duidelijk dat je de oude pellets weg moet gooien. Maar als je de oude pellets uit de 210-verpakking weggooit, heb je bij lange na niet genoeg aan 1 zakje om het wasei voldoende te vullen. Moet je dan toch bijvullen ipv vervangen? En wanneer moet je de pellets dan wél weggooien?

Laundry Egg, EcoEgg, wasei, wasbal, wasbol, duurzaam, duurzaam wassen, milieuvriendelijk, vegan, eco egg, thathomepage, (th)athomepage, review

Overigens waren mijn pellets na 70 wasjes zo verschrompeld dat ik ze sowieso maar heb weggegooid en het wasei heb gevuld met de 2 resterende witte zakjes uit de 210-verpakking. Hierdoor kon ik niet 210, maar 140 wasjes met het Laundry Egg doen. Ik ben benieuwd of anderen deze ervaring ook hebben.

Pas op bij combi’s!

Laatste minpuntje: voor wie net als ik een wasdroogcombinatie heeft, is het oppassen dat het wasei niet per ongeluk meedraait bij het drogen. Daar kan ‘ie namelijk niet tegen.

wassen, wasei, Laundry Egg, EcoEgg, eco egg, ecologisch wassen, duurzaam wassen, duurzaam wasmiddel, ecologisch wasmiddel, milieuvriendelijk wasmiddel, wasmachine, schoonmaken, wasmachine schoonmaken, trommel reinigen, wasdroogcombinatie, wasmachine reinigen, wasei, duurzaam wasmiddel, ecologisch wasmiddelConclusie: het Laundry Egg van EcoEgg neemt weinig kastruimte in en werkt goed voor witte en lichtgekleurde was. Persoonlijk vind ik het wasei te ineffectief voor donkere was en sportkleding. Ook kon ik geen 210 wasjes met het wasei doen. Daarom is de voorgespiegelde milieu- én kostenbesparing in mijn ogen niet correct. Verder roept de productinformatie vragen op. Desalniettemin is het zeker een innovatief product dat ik voor witte en lichtgekleurde was naar tevredenheid gebruik.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met het Laundry Egg!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer ongesponsorde reviews te plaatsen. Interesse in een samenwerking? Ik werk graag samen met bedrijven & merken die bij mij passen. Stuur uw voorstel naar linda@thathomepage.com en ik kom er graag op terug. 

Linda