Momenteel zijn wij bezig met het bouwen van een nieuwe badkamer (zie ook mijn blogpost over het verbouwen van een slaapkamer naar een badkamer). Sinds mijn laatste blogpost over deze verbouwing zijn er drie maanden verstreken en in die periode heeft er loodgieterswerk plaatsgevonden, is de trap naar zolder verwijderd en is een nieuw plafond aangebracht. Ook is het uitgezochte sanitair inmiddels geleverd, dus we hopen dat we vanaf nu met sprongen vooruitgaan! In deze blogpost vertel ik meer over onze keuzes mbt zwart sanitair en alle overwegingen die daarbij kwamen kijken.

verbouwing, verbouwen, badkamer, badkamer verbouwen, badkamer bouwen, van slaapkamer naar badkamer, jaren 30 huis, interieurinspiratie, klussen, thathomepage, (th)athomepage

Zwart sanitair, praktisch of niet?

Al sinds ik droom van een nieuwe badkamer, bevatten die dromen zwart sanitair. Maar, hoe praktisch is dat? Van een aantal volgers op Instagram (@thathomepage) hoorde ik horrorverhalen over ontsierende kalkaanslag (waardoor je altijd aan het poetsen bent) en afbladderende verf (soms al na een paar weken). Wat het eerste punt betreft, wordt vaak een waterontharder aangeraden wanneer je zwart sanitair neemt.

Waterontharder

waterontharder, badkamer, Amfa4000, badkamer sanitair, kalkaanslag, inspiratie, verbouwen, thathomepageToen ik voor het eerst zocht op waterontharders, schrok ik een beetje. Een formaat van 1 meter hoogte bij 45 cm diepte is helemaal niet ongebruikelijk. Waar laat je zo’n ding in vredesnaam?

Ik was dan ook opgelucht toen ik de Amfa4000® tegenkwam. Deze waterontharder is zo compact dat ‘ie zelfs op mijn hand past!

Magneet

Door het compacte formaat van deze waterontharder, is er slechts een recht stuk waterleiding van 8 cm nodig om ‘m te kunnen installeren. En dat installeren kun je gewoon zelf. Je “klikt” de waterontharder simpelweg om de waterleiding heen met de bijgeleverde magneet en maakt ‘m vast met de bijgeleverde tie-rip. Zie ook onderstaande clip uit een aflevering van Eigen Huis & Tuin:

Kostenbesparing

Mijn voornaamste motivatie voor een waterontharder is het kalkvrij houden van het sanitair, maar er zijn meer goede redenen om een waterontharder te nemen. Zo is kalk in het water niet alleen vervelend qua schoonmaakwerk, maar leidt het ook tot hogere kosten. Hoe meer kalk in je leidingen, hoe minder effectief je huishoudelijke apparaten werken (denk aan de vaatwasser en afwasmachine). Je verbruik wordt hoger en je apparaten gaan eerder stuk. Uiteindelijk bespaart een waterontharder je dus geld!

Kalk droogt je huid uit

De Amfa4000 waterontharder kost normaal €169, maar is tijdelijk verkrijgbaar voor €129. Één waterontharder is voldoende voor het hele huis. Omdat onze badkamer nog in wording is, kan ik jullie (nog) niet vertellen wat het effect is van de waterontharder op zwart sanitair. Maar wat ik jullie wél kan vertellen, is dat mijn huid een stuk minder droog aanvoelt sinds we de waterontharder hebben. Ik had zelf de link in eerste instantie niet gelegd, maar het blijkt dat kalk je huid enorm uitdroogt. Voor mensen met huidaandoeningen als eczeem en psoriasis, is een waterontharder dus zeker iets om te overwegen.

Zwart sanitair: gecoat of gegalvaniseerd?

douche, douchekraan, zwarte douche, zwart sanitair, zwarte kraan, zwarte kranen, badkamer, badkamerinspiratie, thathomepage, (th)athomepage, interieurblog, badkamer verbouwenAls je googelt op zwart sanitair, zul je zien dat er héél veel prijsverschil zit tussen de verschillende merken. Zo kostte onze zwarte douchekraan van Alesso €325, terwijl een zwarte douchekraan van Hotbath zo’n €1500 kost. Waar zit dit prijsverschil nu precies in? De meeste zwarte (douche)kranen zijn gespoten met een poedercoating. Afhankelijk van hoe goed dit is uitgevoerd en in hoeveel lagen, zie je op een poedercoating sneller vlekken en krassen en kan het op den duur afbladderen. Gegalvaniseerd materiaal daarentegen is krasbestendiger, slijtvaster en duurzamer. Maar, daar betaal je dus wel flink extra voor.

Persoonlijk vind ik de prijs voor gegalvaniseerd materiaal te hoog. Voor de prijs van een Hotbath douchekraan kunnen we drie Alesso douchekranen kopen! Dan neem ik liever de gok met Alesso en als het echt te gek wordt met de krassen, kunnen we deze altijd nog een keer (of eigenlijk dus twee keer!)  vervangen.

Inbouw of opbouw?

Als je badkamer sanitair gaat uitzoeken, kom je al snel voor de volgende keuze te staan: neem je opbouw of inbouw sanitair?

Douche

Een inbouwdouche vind ik prachtig (zowel uit de muur als uit het plafond), maar met een klein kind is het wat minder praktisch. Er is immers geen glijstang waarmee je de douche omlaag kunt zetten. Eventueel kun je een losse handdouche erbij nemen, maar dan ga ik liever voor een opbouwdouchekraan. Ben je in één keer klaar.

Kunststof doucheslang

Zoals ik hierboven al aangaf, zijn wij voor de Alesso Rain 1000 regendouche gegaan in het mat zwart met thermostatische douchekraan, een hoofddouche van 22 cm en ronde handdouche. Deze douchekraan heeft een kunststof doucheslang. Ik heb mij laten vertellen dat je bij zwarte douches met een kunststof doucheslang minder snel last hebt van afbladderende verf dan bij een metalen doucheslang. Vandaar deze keuze.

Kranen: eenknops of tweeknops?

badkamer, badkamerinspiratie, zwart sanitair, zwarte kranen, opbouwkranen, enkelknops, zwarte kranen, zwarte kraan, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepageVoor de wastafelkranen kozen we wél voor inbouw, omdat dit ruimte bespaart op het wastafelmeubel. De twee waskommen die we kozen, nemen namelijk ook al de nodige ruimte in. Voor de kranen twijfelde ik tussen eenknops of tweeknops. Vaak wordt gedacht dat een mengkraan alleen in enkelknops bestaat, maar dit is niet het geval. Er bestaan ook tweeknops mengkranen, zoals van Hotbath en Wiesbaden.

Bij tweeknops kranen vind ik de kruisjes-variant het mooist, maar deze is dan weer niet als mengkraan te krijgen (althans ik kon ‘m nergens vinden). Wij kozen uiteindelijk voor deze enkelknops mengkranen omdat dit een wat rustiger uitstraling geeft (zeker in combinatie met twee waskommen), dan twee setjes tweeknops kranen.

Zwarte douchewand

douchewand, stalen douchewand, zwart sanitair, zwarte douche, zwarte kranen, zwarte kraan, badkamer, badkamerinspiratie, inloopdouche, glazen douchewand, gietvloer badkamer, interieurblog, interieurinspiratie, thathomepage, (th)athomepageEen inloop douchewand is vanwege het grote formaat vrij beeldbepalend voor de badkamer. Wil je dit tot een minimum beperken? Neem dan een volledig glazen wand ipv eentje met een zwart stalen frame. Omdat wij de badkamer vrij basic gaan houden (witte muren en geen tegels), zocht ik een douchewand die als eyecatcher zou dienen.

Wij kozen uiteindelijk voor deze douchewand met ruit motief. Ik vind dit motief goed passen bij ons jaren ’30 huisje met al haar glas-in-lood raampjes. Er bestaan ook douchewanden waarbij er geen verticale streep in het midden zit. Daarmee krijgt de douchewand een wat strakkere uitstraling. Zie bijvoorbeeld de inloop douchewanden van Sealskin, van BWS, of van Saniclear.

Formaat douchewand

Maar welk formaat douchewand heb je nodig? Ik heb mij laten informeren dat dit afhangt van het formaat van je doucheruimte. Het standaardformaat voor een doucheruimte is 80 cm breed. Doorgaans wordt 90 cm breedte als net wat relaxter ervaren. Wij komen zo rond de 95 à 100 cm breedte uit. Bij een dergelijke breedte past een wat grotere douchewand. Wij zijn daarom voor 120 cm gegaan (bij 200 cm hoogte). Als het goed is, komt er dan geen water voorbij de douchewand. Update: inmiddels is onze badkamer af. Er komt wél water voorbij de douchewand, maar omdat we het afschot nog een eindje door hebben laten lopen, voorkomt dit een waterballet. Het afschot begint nu op 140 cm van de goot en dat is perfect! Zie voor het eindresultaat van onze badkamer ook mijn blogpost over onze gietvloer met elektrische vloerverwarming in de badkamer.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met waterontharder.com en bevat affiliate links. Als je iets koopt via één van deze links, krijg ik daar een percentage vergoeding over. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om meer artikelen te plaatsen. Bedankt dus! Ook samenwerken? Dat kan! Ik werk graag samen met bedrijven en merken die bij mij passen. Stuur een mailtje naar linda@thathomepage.com of vul het contactformulier in.

Linda